Victoria Makarova este managerul unei companii de construcții din Harkov. Noua sa pasiune, care îi cere destul efort, nu are însă legătură nici cu proiectele de construcții, nici cu managementul. În timpul său liber, Victoria învăță să tragă cu arma.
„Vreau să obțin cel puțin un minim de abilități în folosirea armelor de foc, și, eventual, să fiu utilă, dacă va fi cazul”, spune Victoria.
Amenințarea unei invazii rusești în Ucraina este luată foarte în serios în orașul său natal, Harkov, situat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia.
„Auzim despre o mare acumulare de trupe în apropierea granițelor noastre și există un pericol imens de a fi atacați din nou. Nu avem de gând să fugim și să abandonăm orașul nostru iubit, Harkov, iar aceasta înseamnă că trebuie să-l apărăm”, spune ea.
Pe fundalul informațiilor cu privire la o posibilă invazie rusă, cererea de cursuri de autoapărare și de prim ajutor a crescut foarte mult. Instructorul militar Igor Pușkarev, care în 2014 a participat la luptele din estul Ucrainei, spune că face tot ce poate pentru a se asigura că situația de acum opt ani nu se va repeta. Dacă oamenii vor avea cunoștințe elementare despre cum să mânuiască o armă, vor cunoaște regulile de siguranță și vor ști să acorde primul ajutor, toate acestea îi va ajuta să rămână în viață, ba chiar să salveze și alte vieți, este convins instructorul.
Băieții au un spirit de luptă, dar fetele muncesc foarte mult și cu sârguință...
„Din propria mea experiență vă pot spune că fetele sunt mult mai responsabile în această privință. Băieții au un spirit de luptă, dar fetele muncesc foarte mult și cu sârguință”, spune Igor Pușkarev.
Daria Konoh are 23 de ani și este studentă la Drept, învață și ea să tragă cu arma deja de câteva săptămâni. Întrebată dacă nu crede cumva că ocupația dată nu este una tocmai feminină, Daria răspunde, zâmbind: „Locul fetelor este aici! Cunosc o mulțime de femei militari profesioniști și nu cred că sexul are vreo importanță în acest caz!”
Totuși, spune tânără, antrenamentele îi fac pe oameni să fie gata fizic, nu și moral de perspectiva groaznică a unui război. „Oamenii au psihologii diferite. Nu toți ar fi capabili să lupte”.
Antrenamente militare similare au loc și la Kiev, unde exercițiile pentru tinerii voluntari sunt coordonate de membrii „Corpului Național”.
„Există un pericol real ca trupele rusești să invadeze teritoriul nostru, patria noastră. Este datoria mea față de societate și față de țara mea să o apăr”, spune, încărcându-și pușca, un voluntar pe nume Anton.
„Mi-e teamă pentru mine, pentru familia mea. Vreau să învăț cum să mă apăr și să apăr Ucraina”, spune colegul său, Ivan. - Vreau să fiu în siguranță și să nu mă tem de ocupanți”.
Ucraina a început astăzi exerciții militare ca răspuns la manevrele rusești din Belarusul vecin. În timp ce liderii europeni încearcă să caute modalități de dezamorsare a crizei provocate de concentrarea a peste 100 de mii de militari ruși la granița ucraineană, Moscova și Minskul au început joi, 10 februarie, exerciții militare comune de 10 zile, în cadrul cărora aproximativ 30.000 de soldați ruși se vor deplasa în Belarus, pe fondul temerilor că ar putea fi folosiți într-o invazie în Ucraina.
Rusia a negat în mod repetat orice plan de a invada Ucraina.