Guvern | Cumulul pensiei cu salariul, interzis la stat. Care sunt excepțiile. Pensionare opțională la 70 de ani

Continuarea activității bugetarilor în câmpul muncii nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului. (Imagine generică)

Angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, dar bugetarii pensionați nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de guvern.

„Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgenţă şi este proiectul de lege care elimină cumulul de pensie cu salariul la stat şi, în acelaşi timp, prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani", a anunțat premierul Florin Cîțu într-o conferinţă de presă susținută miercuri la Palatul Victoria la finalul ședinței de guvern.

Premierul a respins reproșurile potrivit cărora proiectul ar restrânge dreptul la pensie și că ar încălca mai multe prevederi ale Constituției și a spus că avizul Consiliului Legislativ este unul opţional.

„Consiliul Legislativ este un aviz opţional, l-am luat în considerare. Noi credem că nu este adevărat, vom merge în Parlamentul României, care este forul legislativ în România, şi acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea să fie îmbunătăţit, deşi eu cred că această formă este cea corectă pentru România în acest moment", a declarat Florin Cîţu.


El a spus că va lua în considerare crearea unui mecanism care să nu ducă la apelarea în abuz a prevederii potrivit căreia pensia poate fi cumulată cu dreptul de autor. „Vom veni cu un mecanism de control ca să ne asigurăm că această excepţie nu este abuzată, în perioada următoare."

În schimb, premierul a evitat un răspuns franc privind excepțiile de la interdicția cumulării pensiei cu salariul.

„Reforma este... Aţi trecut foarte uşor peste un cuvânt foarte important - durata mandatului definit de Constituţie, deci este despre aceste mandate, doar aceste mandate (...). A fost o discuţie, nu putem să intervenim peste mandate definite de Constituţie, asta este o problemă pe care o avem şi, de aceea, sunt exceptate doar acele mandate definite de Constituţie. (...) Nu sunt toate şi nu sunt toţi bugetarii, este vorba de acele persoane care sunt alese şi în mandatul definit de Constituţie, acestea sunt exceptate. (...) Nu puteam să intervenim pe un mandat, pe un mandat în derulare, asta ne spun juriştii că nu se poate. Dacă Parlamentul României poate să treacă printr-un amendament peste această prevedere a Constituţiei vom vedea. Varianta pe care noi am acceptat-o în Guvern este cea care a venit cu aviz de la Ministerul Justiţiei, toate avizele le-a avut şi toate au fost de acord că asta este forma legală şi constituţională. Dacă în Parlamentul României se găseşte o altă formă prin care să nu fie exceptate persoanele sau activităţile care sunt menţionate în Constituţie, bineînţeles că o să fiu de acord, dar în momentul aceasta este varianta pe care o avem", a spus premierul citat de Agerpres.

Raluca Turcan: Fără cumulul pensiei cu salariul la stat

Pensia nu mai poate fi cumulată cu salariul, iar angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze: fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, fie suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie, a anunţat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

„Guvernul a adoptat astăzi în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează condiţiile în care angajaţii îşi pot prelungi, la cerere, viaţa activă până la vârsta de 70 de ani. Accentuez, este vorba de opţiunea angajaţilor aflaţi în pragul pensionării şi nicidecum de obligativitatea ca aceştia să îşi continue activitatea la un loc de muncă. Acest proiect este asumat de coaliţia de guvernare şi este un prim pas de reformă asumat şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru a ajunge să creăm un cadru legal, care să permită opţiunea persoanelor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, să rămână active şi după vârsta de 65 de ani, stimulând în felul acesta valorificarea experienţei lucrătorilor vârstnici. În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori", a precizat Turcan.

Ea a afirmat că acest proiect urmăreşte câteva obiective: avantajul competitiv al forţei de muncă aproape de pensie şi fructificarea experienţei angajaţilor ajunşi în pragul legal al vârstei de pensionare.

De asemenea, proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public, această reglementare fiind solicitată şi aşteptată în primul rând de angajaţii sectorului public, dar în acelaşi timp este şi un angajament politic al coaliţiei.

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul creşte baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură stimulativ-opţională, în condiţiile în care după împlinirea vârstei de 70 ani persoana poate solicita recalcularea pensiei în sistemul public, iar avantajul constă în majorarea punctelor lunare şi anuale.

Raluca Turcan a arătat că proiectul determină instituţiile să-şi reaşeze politica de resurse umane.

"Pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse", a mai spus ministrul Muncii .

Totodată, proiectul vine în sprijinul tuturor angajaţilor care au vârsta de pensionare şi pot să-şi prelungească viaţa activă la cerere.

Aceştia nu au nevoie de acord din partea angajatorului şi se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

"Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale. Repet, mă refer la sectorul public. Pensia nu poate fi comulată cu salariul. Angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia, atenţie, aici au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul-raportul de serviciu şi intră în pensie. Pentru cei care nu şi-au exprimat această opţiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecinţe: încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire şi recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a opta între pensie şi salariu", a spus oficialul MMPS.

Aceasta a subliniat că au fost introduse câteva excepţii de la această regulă a suspendării pensiei pe perioada activităţii ca salariat în sectorul public, fiind vorba de persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de constituţie şi s-a mers pe această variantă tocmai pentru ca legea să fie constituţională.

De asemenea, s-a urmărit câteva tipologii de venituri: persoanele care beneficiază de drepturi de autor, conform legii drepturilor de autor şi drepturilor conexe, personalul didactic pensionat încadrat în regim de plata cu ora, pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenţii personali, asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap, asistenţii maternali şi îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Obligațiile angajatorului

Angajatorul are și el o serie de obligaţii, cu sancţiuni pentru neîndeplinirea lor:

  • informarea salariaţilor cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ;
  • încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligaţiei de a opta între pensie şi salariu în termenul prevăzut, cu o sancţiune de 100.000 lei;
  • informarea casei de pensii competente asupra situaţiei celor care au optat pentru menţinerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opţiunii, sub sancţiunea unei amenzii de 10.000 lei.

Ministrul Turcan spune că proiectul a parcurs etapele transparenţei decizionale, consultărilor publice cu partenerii sociali, cu asociaţiile reprezentative precum şi cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate și că a fost preluată o parte dintre observaţiile formulate de ministere şi care ţine cont de decizii ale CEDO şi ale Curţii Constituţionale.

Ce prevede proiectul

„Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, prevede proiectul adoptat miercuri de guvern.

Cererea privind continuarea activității se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare. Persoanele care vor să-și continue activitatea pot cere înscrierea la pensie şi anterior împlinirii vârstei de 70 de ani. Cererea de încetare a activității în vederea pensionării se depune la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice înainte de data de la care persoana solicită pensionarea, se mai spune în document.

Continuarea activității bugetarilor în câmpul muncii nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului.

Chiar și așa, există excepții de la lege pentru: aleșii locali, parlamentari, membrii Curții Constituționale și ai Curții de Conturi.

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

„Acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă, se fructifică experiența angajaților; proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională”, a declarat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan

„Se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. În sectorul public, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din secotrul public au obligația ca în termen de 30 de zile să opteze. Au fost introduse câteva excepții: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituție. Am mers pe această variantă ca legea să fie constituțională. Interzicerea cumului pensie cu salariu este valabilă doar pentru cei care activează în sistemul public”, a mai declarat Raluca Turcan.

Proiectul va fi trimis parlamentului pentru dezbatere și adoptare.