Persia văzută de sus, acum 100 de ani

În iarna lui 1924, locuitorii unui mic sat de lângă Teheran au văzut cum un avion care se pregătea să aterizeze s-a prăbușit pe un câmp într-un nor de praf, după ce i se rupsese trenul de aterizare.

Decembrie 1924: Femei care poartă burqa privesc cum este reparat avionul lui Walter Mittelholzer, pe un câmp din apropierea Teheranului.

Pilotul avionului era elvețianul Walter Mittelholzer - el primise o invitație din partea guvernului persan să livreze un nou avion Junkers în țara care avea să fie redenumită, în 1935, Iran.

Aviatorul și fotograful elvețian Walter Mittelholzer (stânga) și mecanicul Ernst Bissegger, fotografiați chiar înainte de zborul din 1924 spre Persia.

Kaspar Surber, un jurnalist elvețian care a scris o carte despre Mittelholzer, a povestit reporterilor RFE/RL că aviatorul a fost cel ales pentru cursa către Persia, ca „să popularizeze zborul” printr-o serie de imagini aeriene pe care le-ar fi făcut acolo.

Mittelholzer era faimos în acea perioadă pentru că era primul fotograf care a pozat, din avion, munții elvețieni.

Tehranul, fotografiat de la înălțimea de 400 de metri. Pe fundal, se văd munții Alborz.

În anii '20, spune Kaspar Surber, începuse deja o competiție între companiile aeriene germane și britanice, caree voiau să ofere servicii aeriene în Persia. Abilitățile de pilot și fotograf ale lui Mittelholzer erau perfecte pentru proiect.

Un ziar elvețian scria „poporul nostru știe la ce să se aștepte de la dl. Mittelholzer, care nu numai că poate pilota un avion deasupra teritoriilor necunoscute, dar mai poate și fotografia, și filma, în același timp”.

Altarul Shah Abdol-Azim, din nordul Iranului.

După aterizarea ratată de la 40 de kilometri de Teheran, Mittelholzer și mecanicul Ernst Bissegger au avut o discuție încinsă cu sătenii. Într-un final, a sosit ajutorul din capitala Persiei și avionul a fost reparat.

Localnicii trag avionul lui Mittelholzer pe poziție, pe un aerodrom din Persia.

Zborul lui Mittelholzer și Bissegger din Elveția în Persia (mai mult de 3.000 de kilometri) a fost cu peripeții: o confruntare cu autoritățile turce, care le-au confiscat avionul, probleme cu cherosenul prost cumpărat din Bagdad, o hartă cu erori, care i-a făcut să aterizeze pe câmp, fapt care a dus la ruperea trenului de aterizare.

Un râu curge prin munții Persiei.

Prima părere a lui Mittelholzer despre Persia văzută de sus a fost că are „zone largi pustiite, peste care zbori ore întregi. Uriașe evantaie aluviale, mormane de moloz și delte ale râurilor saline caracterizeză țara”.

Un sătuc din Persia.

Din când în când, în timpul zborului, pilotul mai vedea și așezări umane izolate.

„Din loc în loc, petice verzi”, scria Mittelholzer, „spații în centrele cărora sunt colibe din lut ridicate pe străzi înguste și șerpuite. Linii argintii delimitează canalele de irigații de la capetele grădinilor.”

Bushehr, un oraș din Golful persic, fotografiat de la 300 de metri altitudine.

Mittelholzer a profitat de moment și a fotografiat Persia in extenso, de sus - fotografiile sunt acum la ETH Zurich library.

Portul Bushehr.

Aviatorul și fotograful elvețian a făcut și imagini de la sol: a suprins o țară în mijlocul unor schimbări dramatice, sub domnia Șahului Reza Pahlavi - conducătorul care avea să fie numit „modernizatorul” Persiei.

Un sat persan construit cu ziduri de apărare, fotografiat de avion de Mittelholzer.

În momentul vizitei lui Mittelholzer în Persia, țara nu avea căi ferate sau un sistem de drumuri dezvoltat, iar caravanele cu cămile erau încă folosite pentru comerț - transportul aerian era o soluție atrăgătoare, în aceste condiții, pentru guvernanți.

1924 - Isfahan, oraș din centrul Iranului de azi.

Era, prin urmare perioada copilăriei industriei aviatice în Persia, așa că Mittelholzer și Bissegger, ale căror imagini aeriene aveau să-i uimească pe europeni, au avut, de fapt, la dispoziție întregul cer, doar pentru ei doi.

Un avion Junkers care zboară peste Teheran, fotografiat de Mittelholzer.

Mittelholzer a simțit și a spus că fotografia aeriană va juca un rol esențial în viitor.

„O lume nevăzută ni se dezvăluie. E ca și cum Pământul ar fi căpătat o față nouă, iar omul - un ochi nou, fără niciun defect”, scria el în 1929.

Bushehr - barcă de pescuit, în construcție.

După ce au petrecut câteva sătpămâni în Iran, cei doi elvețieni au plecat înapoi spre Europa Centrală, de această dată pe un drum lung, cu mașina.

Câțiva ani mai târziu, Mittelholzer a pornit o firmă care avea să devină Swissair, compania națională de transport aerian a Elveției, care a rezistat până în 2002.

Fotograful și pilotul a murit într-un accident pe munte, în 1937. Avea 43 de ani.

Kashan, în ceea ce azi se chemă Provincia iraniană Isfahan.

În anunțul de deces din ziar, un prieten nota că moartea lui Mittelholzer -- în munții pe care care i-a iubit și care au fost o inspirație reală în cariera lui extraordinară -- a avut în ea poezie tragică: „L-au primit la ei în ultimele sale plimbări și l-au revendicat. Probabil că nu și-ar fi dorit un sfârșit mai bun, dar, din păcate, finalul a venit prea devreme. Mai avea multe de făcut”.

Acest articol a fost inițial publicat pe rferl.org.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.