Xi Jinping vizitează Kazahstanul și Tadjikistanul, pe fondul creșterii influenței Chinei în regiune

Președintele Kazahstanului Qasym-Zhomart Tokaev (stânga) la o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping, în 2023.

Ministerul chinez de Externe a anunțat că președintele Xi Jinping va participa la cel de-al 24-lea summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Astana și va merge în vizite oficiale de stat în Kazahstan și Tadjikistan.

Vizitele în Kazahstan și Tadjikistan din perioada 2-6 iulie au loc la invitația conducerilor statelor respective din Asia Centrală, precizează ministerul.

„Președintele Xi Jinping va participa la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului de Stat al Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc la Astana” și va face vizite de stat în Kazahstan și Tadjikistan, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe, într-un comunicat.

Începând cu 2019, China a investit aproape 15 miliarde de dolari în sectoarele de petrol și gaze din Kazahstan. Odată cu invazia rusă din Ucraina, care a aruncat piețele globale de energie în incertitudine, Kazahstanul și resursele sale a devenit de o importanță strategică majoră, spun observatorii.

Țara din Asia Centrală cu aproape 19 milioane de locuitori este un furnizor semnificativ de energie pentru China, crucial pentru strategia de securitate energetică a Beijingului arată datele economice.

Vizitele liderului chinez în țările din Asia Centrală au loc în contextul în care Beijingul și-a intensificat eforturile diplomatice în zonă.

Xi Jinping a cerut o aprofundarea legăturilor economice cu această regiune în timpul unui summit pe care China l-a găzduit anului trecut,

Asia Centrală este o verigă vitală inclusiv în proiectul internațional Belt and Road al Chinei (BRI). Proiectul de infrastructură al Beijingului leagă aproape 150 de țări. Pe lângă beneficiile sale economice, BRI este văzută de Beijing ca o modalitate de a-și spori influența la nivel global.

Politica Beijingului în Asia Centrală, arată analiștii, vine să umple golul de influență în regiune creat de slăbirea puterii Moscovei, implicată din 2022 în războiul din Ucraina.

La summit-ul din luna mai a anului trecut, Beijingul s-a angajat să extindă legăturile de transport și să construiască un gazoduct care să lege Asia Centrală de China.

Îți mai recomandăm Megaproiectele chinezești, din nou la modă în cele mai sărace state din Asia Centrală

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.