Zeci de percheziţii în cinci judeţe, într-un dosar de trafic de migranţi

Zeci de percheziţii au avut loc în judeţele Arad, Bihor, Brăila, Dolj şi Vrancea, într-un dosar de trafic de migranţi.

Zeci de percheziţii au avut loc în judeţele Arad, Bihor, Brăila, Dolj şi Vrancea, într-un dosar de trafic de migranţi. Ar fi vorba de o filieră care racola clienţi din București și Timișoara și îi ducea apoi peste graniţa cu Ungaria, cu destinația Europa de Vest.

„Sunt puse în executare 43 de mandate de aducere”, a anunţat luni dimineață Poliția Română.

Un comunicat DIICOT transmite că „în perioada martie 2023 - ianuarie 2024, 30 de suspecți, cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, având ca scop traficul de migranți”.

Aceștia au fost racolați, în principal, din București și Timișoara, din rândul persoanelor care dețin permise de ședere sau vize de muncă în România. Ulterior, transmite DIICOT, aceștia erau cazați în municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea ilegală peste graniță cu destinația finală Europa de Vest.

„Pe parcursul administrării probatoriului, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranți”, precizează comunicatul DIICOT.

Potrivit raportului de activitate pentru 2022, DIICOT afirmă că România continuă să fie în primul rând un spațiu de tranzit pentru migranții care vor să ajungă statele din Europa de Vest.

Procurorii au constatat, de asemenea, așa-numita „migrație secundară”: a crescut numărul de muncitori acceptați în România în baza unor vize legale de muncă. Lucrătorii ajunși legal în România sunt apoi recrutați și preluați de rețelele de trafic de migranți, care îi ajută să treacă ilegal frontiera către statele din vestul Europei.

Problema migrației ilegale a fost principalul motiv invocat de Austria pentru refuzul de a accepta România în spațiul Schengen.

Autoritatea europeană de control al frontierelor comunitare, Frontex, a constatat o creștere semnificativă a traficului de imigranți ilegali către țările Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Frontex nu consideră România o rută principală pentru fluxurile de migranți ilegali.

Potrivit Frontex, în 2023, au intrat ilegal în UE peste 350.000 de imigranți ilegali mai ales pe rutele Mediterana Centrală (via Italia), Mediteranade Est (via Grecia) și Balcanii de Vest (via Ungaria).

Îți mai recomandăm Mai multe state din spațiul european de liberă circulație au reintrodus controale la frontieră