Joe Biden l-a reasigurat pe Zelenski de sprijinul SUA. Tancurile Abrams ajung în Ucraina săptămâna viitoare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de liderul SUA, Joe Biden, la întâlnirea organizată joi la Casa Albă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi cu președintele Joe Biden la Casa Albă, ca parte a eforturilor sale diplomatice de a reconfirma sprijinul partenerilor vestici, în special din partea SUA.

Zelenski i-a mulțumit liderului SUA pentru că a ajutat Kievul să lupte împotriva „terorii rusești”, în timp ce Biden i-a transmis că se va „asigura că lumea rezistă” și că primele tancuri Abrams din SUA sunt pe punctul de a ajunge în Ucraina, scrie serviciul ucrainean al Europei Libere.

Liderul Casei Albe a anunțat ulterior întâlnirii că sofisticatele tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina săptămâna viitoare. În schimb, livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS este deocamdată în stand-by.

Anterior întâlnirii de la Casa Albă, Zelenski a participat la lucrările Adunării Generale a ONU, de la New York, după care a ajuns, joi, în fața Congresului American și a avut discuții cu șefii militari ai SUA.

Vineri, președintele ucrainean ajunge în Canada, unde se va adresa Parlamentului canadian.

Îți mai recomandăm Polonia l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Varșovia după o declarație a președintelui Volodimir Zelenski

Joi după-amiază, Volodimir Zelenski a fost primit pe covorul roșu de la Casă Albă, la a doua vizită a liderului ucrainean în SUA după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, după care cei doi președinți au avut o întâlnire la Biroul Oval.

Joe Biden a lăudat „curajul enorm” al poporului ucrainean în lupta sa împotriva invaziei rusești și a spus că „poporul american este hotărât să se asigure că facem tot ce putem pentru a ne asigura că lumea vă este alături.”

„Susținem o pace justă și durabilă, una care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai spus Joe Biden.

Liderul Casei Albe a adăugat că Rusia „stătea în cale” păcii în regiune și că Moscova speră să folosească iarna în favoarea sa, ca „armă” în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.

Zelenski i-a transmis lui Biden că ucraineneii „apreciază foarte mult asistența oferită de Statele Unite pentru combaterea terorii ruse” și a spus că ajutorul SUA va ajuta țara să să apere mai bine pe parcursul iernii care urmează.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi și cu lideri ai Congresului american - în cdrul căruia există reticențe, în special din partea republicanilor, cu privire la continuarea sprijinirii militare masive a Ucrainei - și s-a întâlnit de asemenea cu șefi militari ai SUA.

Îți mai recomandăm Zelenski, la ONU: Rusia folosește ca armă cerealele și copiii răpiți în războiul său

Ulterior întâlnirii de la Casa Albă, Joe Biden a transmis că prima tranșă a tancurilor Abrams promise Kievului vor ajunge în Ucraina săptămâna viitoare.

Casa Albă a anunțat că va trimite Ucrainei o nouă rundă semnifictivă de echipamente militare destinat apărării aeriene, dar evită trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS.

Președintele american și consilierul de stat pe probleme de securitate Jack Sullivan au respins, deocamdată, această variantă.