Zelenski, la Sofia. Bulgaria, invitată să participe la reconstrucția Ucrainei

Conferință de presă comună a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cu premierul bulgar Nikolai Denkov, joi, la Sofia - 6 iulie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina și Bulgaria au convenit asupra unei cooperări mai active în sectorul apărării și că a invitat Sofia să participe la reconstrucția Ucrainei, relatează Reuters.

„M-am întâlnit cu domnul prim-ministru al Bulgariei Nikolai Denkov. Principalul obiectiv al discuțiilor noastre este, desigur, securitatea țărilor noastre și a întregii noastre Europe, sprijinul apărării și cooperarea în domeniul apărării. Prioritatea fundamentală este energia. Și consolidarea unității noastre în Europa. Multumim pentru negocieri!”, a scris pe Facebook președintele ucrainean la câteva minute după întâlnirea cu premierul bulgar.

„Am discutat despre ajutorul militar pe care Bulgaria îl oferă țării noastre. Contăm pe continuarea cooperării care a salvat deja multe vieți”, a declarat președintele la o conferință de presă la Sofia, unde s-a întâlnit cu liderii bulgari.

Wall Street Journal scrie că Bulgaria se apropie de un acord pentru a vinde două reactoare nucleare de fabricație rusă și alte echipamente companiei de energie atomică a Ucrainei.

Știrea inițială

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat pe rețelele de socializare că vizitează Sofia, în Bulgaria, și că va purta discuții cu premierul Nikolai Denkov și cu președintele Rumen Radev.

Președintele Ucrainei a spus că vor discuta despre „sprijinirea apărării, integrarea euro-atlantică a Ucrainei, summitul NATO, garanțiile de securitate și punerea în aplicare a formulei de pace”.

Vizita are loc la scurt timp de la schimbarea puterii în Bulgaria și după ce directorul instituției bulgare echivalente cu CNA-ul, instaurată de președintele pro-rus al țării, a comparat zilele trecute dovezile prezentate de ONU privind atrocitățile comise de forțele rusești în Ucraina cu „propaganda” rusofobă.

Criticii o acuză pe directoarea Consiliului de Reglementare a Audiovizualului Electronic din Bulgaria că joacă rolul unui pion în războiul hibrid al Kremlinului, după ce Sonia Momchilova a comparat dovezile prezentate de ONU ale atrocităților rusești în Ucraina cu „propaganda” anti-Putin.

Peste 1.400 de cadavre au fost descoperite la Bucea, o suburbie a Kievului după ce trupele ruse s-au retras din Bucea, în urma unei ocupații de 26 de zile în martie 2022.

Probele citate de Națiunile Unite și de procurorul Curții Penale Internaționale au indicat că forțele ruse au acționat cu brutalitate sistematică în Bucea, inclusiv prin executarea civililor.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
Îți mai recomandăm Cel puțin trei persoane au murit după un atac rusesc care a lovit un bloc de apartamente din orașul ucrainean Liov