Zelenski, la ONU: Rusia folosește ca armă cerealele și copiii răpiți în războiul său

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul discursului său de la Summit-ul ONU din New York.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că se folosește ca „de o armă”, de hrană, energie, sau de copiii răpiți în războiul său împotriva Ucrainei.

Zelenski a vorbit marți seară, în fața liderilor mondiali reuniți la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Președintele ucrainean a adăugat că deși există diverse acorduri care restricționează armele în sine, „nu există restricții” în ceea ce privește astfel de practici, notează site-ul central al Europei Libere.

„Este clară încercarea Rusiei de a face o armă din penuria de alimente pe piața globală în schimbul recunoașterii pentru unele, dacă nu pentru toate, teritoriile capturate”, a spus Zelenski.

„Rusia folosește prețurile alimentelor ca arme. Impactul lor se întinde de la coasta atlantică a Africii până în Asia de sud-est. Și aceasta este o scară a amenințării”.

Discursul lui Volodimir Zeleneski de marți seara a marcat prima sa participare, în persoană, la Reuniunea Adunării Generale ONU.

Participarea sa la eveniment are loc la aproximativ trei luni de la lansarea contraofensivei ucrainene, al cărei progres mai degrabă lent stârnește îngrijorări inclusiv în rândul unor parteneri occidentale ai Ucrainei.

Îți mai recomandăm Joe Biden: Rusia crede că lumea va obosi și va putea să brutalizeze Ucraina fără consecințe. Niciun stat membru ONU nu este în siguranță

În discursul său, Zelenski a acuzat și Rusia că exploatează țările europene care sunt dependente de petrolul și gazele sale.

„Kremlinul a făcut o armă din petrol și gaz pentru a slăbi liderii altor țări”, a spus el, adăugând că „acum, această amenințare este și mai mare”.

"De asemenea, transformă centralele electrice din alte țări în adevărate bombe murdare. Vedeți, vă rog, ceea ce a făcut Rusia centralei noastre din Zaporojie -- a bombardat-o, a ocupat-o și apoi i-a șantajat pe alții cu scurgeri de radiații", a adăugat Zelenskiy, referindu-se la centrala ucraineană pe care forțele invadatoare ruse au preluat controlul în martie 2022.

Zelenski a mai remarcat că Ucraina nu a fost singura victimă a agresiunii ruse, menționând că părți din Moldova și Georgia rămân ocupate, Belarus fiind „înghițită” de Rusia, în timp ce Kazahstan și statele baltice ar fi și ele sub amenințare.

Președintele ucrainean a condamnat practica Rusiei din timpul războiului de a duce cu forța copiii ucraineni în Rusia, numind-o „genocid”.

„Cunoaștem numele a zeci de mii de copii și avem dovezi despre sute de mii de alții răpiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei și deportați ulterior”, a transmis Volodimir Zelenski.

Îți mai recomandăm Secretarul general al NATO: „Să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina"

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare în martie pentru președintele rus Vladimir Putin și oficialul rus Maria Lvova-Belova, acuzându-i că sunt responsabili pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, ceea ce constituie o crimă de război.

În discursul său, președintele ucrainean a mai spus că Kievul lucrează la pregătirea unui summit global pentru pace.

„Ucraina face totul pentru a se asigura că, după agresiunea rusă, nimeni din lume nu va îndrăzni să atace vreo națiune”, a spus Zelenski. „Ocupantul trebuie să se întoarcă pe pământul său”.

Volodimir Zelenski a vorbit la câteva ore după ce președintele american Joe Biden i-a îndemnat pe liderii adunați la Adunarea Generală a ONU să sprijine Ucrainei împotriva invadării Rusiei.

„Numai Rusia poartă responsabilitatea pentru acest război”, a spus Biden. „Numai Rusia are puterea de a pune capăt imediat acestui război.”