Fotogalerie | Momente-cheie ale vizitei lui Volodimir Zelenski la București: întâlniri cu autoritățile și interviuri pentru televiziuni
Prima întâlnire de la București a lui Volodimir Zelenski a fost la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi au discutat despre securitatea la Marea Neagră, despre punctele de trecere a frontierei, dar și despre minoritățile naționale.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va sprijini deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023. Pentru acest lucru, Klaus Iohannis a spus că va pleda personal la Consiliul European din decembrie.
Cei doi președinți au semnat un document „în baza căruia relaţia România-Ucraina va fi ridicată la nivel de parteneriat strategic”. Președintele Klaus Iohannis a spus că parteneriatul strategic propriu-zis va fi semnat într-un viitor apropiat. De asemenea, cei doi președinți au agreat dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole.
După Palatul Cotroceni, Volodimir Zelenski a mers la Palatul Parlamentului, unde s-a întâlnit cu președinții celor două Camere. Inițial, presa a fost anunțată că Volodimir Zelenski ar susține un discurs în fața Parlamentului, la ora 17.00, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Zvonurile erau că parlamentarii și SPP-ul s-au speriat de senatoarea Diana Șoșoacă, care promisese că „îl ia la bătaie” pe președintele Zelenski.
La conferința de presă comună cu președintele Iohannis, Zelenski a spus că nu își pregătise niciun discurs. „Desigur am venit să vizitez românii şi să vorbesc chestiuni strategice cu preşedintele Iohannis. De asemenea, să mă văd cu premierul şi cu şefii celor două Camere, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Nu sunt pregătit să o fac. Dar data viitoare, fiți siguri, în special pentru Parlament și jurnaliști voi veni și o voi face”, a spus Zelenski.
Senatoarea Diana Șoșoacă l-a așteptat pe Volodimir Zelenski la balcon cu o harta a României Mari.
La Parlament, președintele Senatului Nicolae Ciucă i-a transmis lui Volodimir Zelenski că România a fost alături de Ucraina din prima zi a războiului și va continua să fie, cât timp va fi nevoie.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit și cu premierul Marcel Ciolacu. După întâlnire, Ciolacu a anunţat că i-a solicitat preşedintelui Ucrainei ca autorităţile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistenţa aşa-numitei „limbi moldoveneşti”.
Volodimir Zelenski a acordat interviuri la patru televiziuni naționale și a vorbit despre subiectul „limbii moldovenești”. „Sincer, dacă pot răspunde sincer, nu văd nicio problemă globală în asta. Nu văd nicio problemă cu acest lucru. Înţeleg. Unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine, această problemă nu e presantă”, a spus Zelenski.