Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri, 27 septembrie, la Washington, cu Donald Trump după ce s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și vicepreședintele său, Kamala Harris, candidată a democraților la președinție.
Fostul președinte și candidat republican Donald Trump a spus că el și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au o „relație foarte bună”, după care a continuat: „Am și o relație foarte bună cu președintele Putin”.
„Cred că dacă vom câștiga, o vom rezolva foarte repede”, a spus Trump, referindu-se la reușita sa la prezidențialele din 5 noiembrie și la încetarea războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Aflat lângă Trump, Zelenski a dat imediat replica și a spus că speră totuși că el și Trump au o relație mai bună decât cea dintre Putin și Trump.
În acest timp, Rusia continuă să atace Ucraina cu lovituri din ce în ce mai dure și tot mai aproape de granița NATO, peste drum de România, în portul Ismail.
Zelenski încearcă să susțină efortul său de război și reia sistematic cererile sale de ajutor, iar întâlnirea a avut loc după ce fostul președinte al SUA și candidat republican la președinție și-a reiterat îndoielile că Ucraina ar putea respinge invazia rusească și să câștige războiul.
La un miting de miercuri, Trump l-a criticat pe Zelenski și a susținut că președintele ucrainean „refuză să încheie o înțelegere” cu Rusia, marcând cea mai explicită critică a fostului președinte față de gestionarea războiului de către Zelenski până în prezent.
„Acele orașe au dispărut, au dispărut și continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care a refuzat să facă o înțelegere, Zelenski. Nu a existat nicio înțelegere pe care să o fi putut face care să nu fi fost mai bună decât situația de acum. Aveți o țară care a fost distrusă, care nu poate fi reconstruită”, a spus Trump în timpul unui discurs de campanie la Mint Hill, Carolina de Nord.
Întâlnirea dintre cei doi are loc la cinci ani de la cea avută ultima oară în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, pe fondul unei anchete a democraților pentru demiterea lui Trump, care a încercat să-i determine pe ucraineni să anunțe o anchetă împotriva contracandidatului său la președinție de atunci, Joe Biden.
Într-o dezbatere recentă cu Harris, Trump a refuzat să spună dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul.
Trump s-a plâns în mod repetat de finanțarea oferită de SUA pentru Ucraina și a susținut că va pune capăt rapid războiului dintre cele două părți, care a început cu invazia neprovocată a Rusiei în februarie 2022.
„Aștept cu nerăbdare să-l văd”, a spus Trump joi înainte de întâlnirea cu Zelenski, despre planul său de victorie. „Vom vedea – chiar cred că nu sunt de acord cu el – ei bine, el nu mă cunoaște. Nu sunt de acord, dar voi spune asta: cred că voi putea încheia destul de repede o înțelegere între președintele Putin și președintele Zelenski”.
Zelenski a spus în această săptămână că Trump nu știe cum să pună capăt războiului dus de Rusia în Ucraina.
Pe 26 septembrie, Biden l-a întâmpinat pe Zelenski la Casa Albă după ce a anunțat un nou ajutor pentru Kiev și a insistat din nou că Rusia „nu va birui” în invazia sa din Ucraina.
Zelenski i-a prezentat lui Biden ceea ce el a numit „planul său de victorie” și a cerut din nou Statelor Unite să ridice restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei ținte militare.
Zelenski și-a împărtășit apoi „planul de victorie” și Kamalei Harris la Casa Albă. Harris i-a spus lui Zelenski că sprijinul ei pentru poporul Ucrainei este neclintit.
Candidatul democrat la președinție, Kamala Harris, a folosit întâlnirea pentru a contrasta cu Trump în ceea ce privește Ucraina.
„Sunt unii în țara mea care ar forța în schimb Ucraina să renunțe la mari părți din teritoriul său suveran, care ar cere ca Ucraina să accepte neutralitatea și ar cere Ucrainei să renunțe la relațiile de securitate cu alte națiuni”, a spus Harris.
Ea a spus că sugestiile lui Trump privind acordul pe care Ucraina ar trebui să-l încheie cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului nu sunt propuneri de pace, ci „propuneri de capitulare”.
Se cunosc puține detalii despre „planul de victorie” elaborat de Zelenski, care se află într-o misiune diplomatică intensă de când a sosit în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală anuală a ONU de la începutul acestei săptămâni.
Zelenski a spus înainte de întâlniri că va cere din nou SUA permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei pentru a preveni atacurile asupra orașelor și infrastructurii lor, subiect asupra căruia aliații Ucrainei au păreri împărțite.
„Rusia nu va învinge. Ucraina va învinge și vom continua să vă fim alături la fiecare pas”, a spus Biden în timp ce îl găzduia pe Zelenski în Biroul Oval, după ce i-a mulțumit pentru prezentarea planului său.
„Apreciem profund că Ucraina și America au stat una lângă cealaltă”, a spus Zelenski, îmbrăcat într-o ținută verde închis în stil militar.
Biden a anunțat pe 26 septembrie un ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari pentru Kiev și a repetat într-o declarație că Statele Unite vor „oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.
Pachetul include pentru prima dată un sistem numit Joint Standoff Weapon – o bombă cu alunecare ghidată de precizie cu o rază de acțiune de până la 130 de kilometri lansată de avioanele de luptă – precum și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot și alte sute de rachete Patriot și AMRAAM (rachete avansate aer-aer cu rază medie de acțiune).
Statele Unite, principalul susținător al Ucrainei și aliații occidentali au oferit Kievului miliarde de dolari în ajutor militar, în timp ce au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva Moscovei.
Zelenski s-a întâlnit și cu parlamentari americani la Capitoliu.
După întâlnire, senatorul Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud) a spus că președintele ucrainean a cerut un singur lucru: permisiunea de a folosi armele americane pentru a lovi „ținte militare legitime” în adâncul Rusiei.
Zelenski le-a spus senatorilor că plănuiește să atingă ținte specifice, inclusiv baze aeriene, pe care armata rusă le folosește în atacurile sale împotriva Ucrainei.
În cel mai recent atac masiv rusesc cu drone din 27 septembrie, trei persoane au fost ucise și alte 11, inclusiv un copil, au fost rănite în portul dunărean Ismail din Ucraina, a informat guvernatorul regional al Odesei, Oleg Kiper.
Ismail este un punct cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, situat la granița cu România, membru NATO, și a fost vizat în mod repetat de atacurile rusești.
Autoritățile române de la Tulcea, peste Dunăre de Ismail, au emis o alertă pentru public, avertizând că dronele au fost amplasate aproape de frontieră.
Ministerul român al Apărării a declarat într-un comunicat că spațiul său aerian național a fost probabil violat mai puțin de 3 minute de o dronă rusească.
Ministerul a declarat că a ridicat două avioane de luptă F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române, cărora li s-au alăturat ulterior două avioane de război F-18 aparținând Spaniei, partener NATO.
Toate cele patru avioane de vânătoare s-au întors în siguranță la bazele lor aeriene din sud-estul României, a spus ministerul.
Îți mai recomandăm Vladimir Putin agită din nou sabia nucleară. Fanfaronadă? Probabil, spun experții