15 ani de la invazia Rusiei în Georgia. Zelenski spune că „rana” din 2008 este tot acolo

Volodimir Zelenski a spus că dacă lumea era mai fermă în 2008, când Rusia a invadat Georgia, lucrurile ar fi stat altfel azi pentru Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a comentat pe 7 august despre cea de-a cincisprezecea comemorare a invaziei Georgiei de către Rusia, spunând că „rana” cauzată de ocuparea Georgiei de către Rusia rămâne.

Zelenski a remarcat că mulți observatori au spus că dacă lumea ar fi reacționat mai hotărât când Rusia a invadat Georgia în 2008, lucrurile ar putea fi altfel pentru Ucraina acum.

„Ocupația rusă rămâne - această rană de pe corpul statului georgian rămâne”, a spus Zelenski în discursul său video de luni seară.

„Au fost deja spuse multe cuvinte despre faptul că, dacă lumea ar fi fost decisivă atunci, în 2008, multe lucruri ar fi fost altfel.”

„Rusia ar fi trebuit să înțeleagă atunci că agresorul plătește cel mai mult pentru agresiunea sa și trebuie să o înțeleagă acum”, a mai spus el.

Zelenski a mai spus că el crede că o victorie ucraineană ar opri răspândirea agresiunii ruse și ar proteja alte națiuni precum Georgia și Moldova.

Numele celor care au căzut în războiul dintre Rusia și Georgia din 2018 este inscripțional pe monumentul din Gori.

Georgia și Rusia au purtat un scurt război în 2008 pentru Osetia de Sud, o regiune separatistă susținută de rușii din Georgia.

După război, Rusia a recunoscut oficial Abhazia și Osetia de Sud ca state independente și și-a extins substanțial amprenta militară în ambele teritorii.

Rusia are, de asemenea, trupe staționate în regiunea transnistreană separatistă din Republica Moldova. Rușii au fost acolo, aparent, ca forțe de menținere a păcii, de când separatiștii susținuți de Chișinău și Rusia au purtat un scurt război în 1992, care a fost înfrânat de intervenția Moscovei de partea separatiștilor.

În Georgia, pe 7 august, locuitorii orașului central Gori și reprezentanții guvernului local s-au adunat pentru a-și aduce omagiul la un memorial pentru luptătorii care au murit în războiul ruso-georgian.

Din 2009, la Memorialul Eroilor din Gori se ține anual o priveghere la lumina lumânărilor. Oficialii guvernamentali s-au adunat din nou în acest an pentru a depune coroane de flori și a ține discursuri.

„Ne adunăm în mod tradițional pe 7 august la priveghi la lumina lumânărilor și astfel îi onorăm pe eroii noștri... care s-au sacrificat și încercăm să ne amintim și să apreciem mereu acest lucru”, a spus primarul din Gori, Vladimir Khinchegashvili.

Comemorarea morților uciși în 2008 la invazia Rusiei în Georgia are loc în fiecare an la Gori.

Evenimentele legate de aniversarea a 15 ani de război vor continua la Gori pe 8 august.

Despre invazia Rusiei în Georgia, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că SUA sprijină integritatea teritorială a Georgiei.

„Acum cincisprezece ani, Rusia a invadat națiunea suverană Georgia și a ocupat 20% din teritoriul său”, a spus Blinken.

„Statele Unite rămân ferme în sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Viețile populațiilor afectate de conflict au fost modificate pentru totdeauna de acțiunile Rusiei.”

Blinken a spus că Statele Unite își amintesc de cei uciși, răniți și strămutați „cu cel mai profund respect și simpatie din inimă”.

El a spus că, la fel ca și în Ucraina, poporul Georgiei „a suferit consecințele disprețului Rusiei pentru dreptul internațional și dorința de a-și domina vecinii”.