Ucraina, în spatele atacului asupra aerodromului Marinovka din Rusia (surse). Risc sporit de atacuri rusești de Ziua Independenței

Președintele Volodimir Zelenski, într-o vizită la o unitate militară. Fotografie de arhivă.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei s-au aflat în spatele unei lovituri cu drone împotriva unui aerodrom rusesc aflat la sute de kilometri în interiorul Rusiei, au declarat surse din domeniul securității Ucrainei pentru RFE/RL.

Aerodromul de la Marinovka se află în regiunea Volgograd, la sute de kilometri de granița cu Ucraina.

Este cea mai recentă mișcare a Ucrainei în intenția de a schimba cursul războiului pe fondul unei incursiuni surpriză în regiunea de graniță a Rusiei, Kursk, care a șocat Kremlinul și a obținut câștiguri operaționale pentru Kiev.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) împreună cu Forțele de Operațiuni Speciale au lovit la începutul zilei de 22 august aerodromul Marinovka din regiunea Volgograd din Rusia, situat la 275 de kilometri est de granița cu Ucraina, au declarat pentru RFE/RL surse SBU, sub rezerva anonimatului.

Atacul a vizat un loc de depozitare a combustibilului, rachete antitanc și bombe planante, a spus sursa de securitate.

Serviciile de informații ucrainene s-au concentrat în ultima vreme pe lovirea aerodromurilor din Rusia, folosite pentru atacuri asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

Sursa SBU a mai spus că Marinovka este un astfel de aerodrom.

Bombele planor sau bombe planante sunt lansate de avioane de război de la o distanță suficientă pentru a permite aeronavei să evite focul inamic. Rusia a folosit din ce în ce mai mult astfel de bombe, care sunt relativ ieftine de produs, împotriva orașelor ucrainene.

După impact, pe suprafața aerodromului au apărut „pene de fum negru și o detonare puternică”, a spus sursa SBU.

Anterior, canalele rusești Telegram, citând martori oculari, au raportat o serie de explozii la Marinovka, iar canalul Astra de pe Telegram a postat un filmuleț care arată ceea ce pare a fi o explozie mare și pale de fum negru care se ridică deasupra aerodromului.

Guvernatorul Volgogradului, Andrei Bocearov, a declarat că loviturile cu drone au aprins un incendiu la o instalație militară din regiune, dar a susținut că atacul a fost respins.

„Ca urmare a prăbușirii unei UAV, un incendiu a izbucnit pe teritoriul unei unități a ministerului. Serviciile de pompieri și salvare au început rapid să stingă incendiul”, a scris Bocearov pe Telegram. El a spus că nu au fost înregistrate victime după atac.

Aeroportul capitalei regionale Volgograd, un oraș de aproximativ 1 milion de locuitori, aflat la 55 de kilometri est de Marinovka, a restricționat sosirile și plecările aeronavelor comerciale.

Volgograd este numele actual al Țarițin, care din 1925 până în 1961 a purtat numele Stalingrad, după dictatorul sovietic Iosif Stalin. Stalingradul a devenit faimos pentru respingerea unui asediu nazist de o lună în 1942-1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Zelenski a mers aproape de granița cu Rusia

Între timp, președintele Volodimir Zelenski a călătorit în regiunea Sumî, din Ucraina, care se învecinează cu Kursk, pentru prima dată de la începutul invaziei Ucrainei acolo, pe 6 august.

Tot, joi, au continuat atacurile cu drone și rachete ucrainene asupra regiunilor rusești.

„Am vizitat zona de frontieră a regiunii Sumî și am avut o întâlnire cu comandantul suprem (Oleksandr) Sîrski și șeful administrației militare regionale Sumî”, a afirmat Zelenski pe rețelele de socializare.

La peste doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, trupele Kievului au luat Kremlinul prin surprindere pe 6 august, când au lansat o incursiune pe teritoriul rus, unde au capturat zeci de așezări.

Volodimir Zelenski a adăugat joi că trupele ucrainene au ocupat o nouă așezare și au capturat mai mulți soldați ruși care vor putea fi folosiți ulterior în schimburi de prizonieri.

Vizita acestuia în această regiune are loc în plină incursiune ucraineană în Kursk, dar și pe fondul progreselor armatei ruse în estul Ucrainei.

Zelenski a spus că a discutat inclusiv despre „pașii făcuți pentru a întări apărarea față de avansul rusesc Torețk și Pokrovsk” din Donbas, zone de pe linia frontului unde au loc lupte violente.

Atacuri aeriene ucrainene asupra Rusiei

Autoritățile militare ruse au anunțat joi că apărarea antiaeriană a respins mai multe atacuri ucrainene cu drone și rachete în vestul țării, inclusiv în Volgograd.

Un incendiu a izbucnit joi la o instalație militară din regiune, au declarat oficiali regionali și de la Moscova.

Guvernatorul regional al Volgogradului, Andrei Bocharov, a declarat pe Telegram că o „instalație a Ministerului Apărării” a luat foc după ce a fost atacată cu drone în zona Marinovka. Nu au existat victime, a spus el.

Bocharov nu a specificat ce a fost deteriorat, dar canalele rusești de Telegram au spus că dronele au încercat să atace o bază aeriană militară de lângă Marinovka, în satul Oktiabrski.

Videoclipurile distribuite pe canalele de socializare rusești au arătat fum negru gros care se ridica din baza aeriană și o explozie nocturnă în apropierea bazei. Marinovka se află la aproximativ 300 de kilometri est de granița cu Ucraina.

Datele de la sateliții de incendiu NASA au arătat incendii în jurul platformei bazei aeriene, unde au fost văzute anterior avioane de luptă parcate.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski: Ucraina are nevoie de o soluție ca să ia un împrumut garantat cu activele rusești înghețate

Agenția de știri de stat rusă TASS a transmis că traficul aerian a fost restricționat temporar pe aeroportul civil din Volgograd din cauza riscului reprezentat de drone.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a declarat că 28 de drone ucrainene au fost interceptate în timpul nopții, dintre care 13 au fost doar deasupra regiunii Volgograd.

În regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, „două rachete ucrainene și o dronă au fost distruse de apărarea aeriană a Rusiei”, potrivit lui Aleksei Smirnov, guvernatorul regiunii.

Mai la sud, în regiunea Rostov, un atac cu cinci drone a fost „respins”, potrivit guvernatorului Vasili Golubev.

Dronele au fost distruse și în regiunile Voronej și Briansk, potrivit rapoartelor transmise de guvernatorii locali joi dimineață.

Rusia mai susține că a dejucat miercuri o încercare a unui grup de luptători ucraineni de a trece granița în regiunea sa vestică Briansk, care se învecinează cu Kursk.

Ambasada SUA avertizează cu privire la posibile atacuri rusești

Ambasada SUA la Kiev a avertizat că există un risc crescut de atacuri cu rachete și drone rusești în Ucraina în zilele următoare.

Țara se pregătește să marcheze sâmbătă, pe 24 august, 33 de ani de la independența sa față de Uniunea Sovietică.

„Ambasada SUA la Kiev evaluează că în următoarele câteva zile și în weekend există un risc crescut de atacuri cu drone și rachete rusești în toată Ucraina în legătură cu Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august”, se arată în comunicat publicat pe pagina de internet a ambasadei.

Rusia construiește adăposturi de beton în Kursk

Adăposturi antiaeriene din beton sunt instalate în orașele din regiunea Kursk din Rusia, unde ofensiva Ucrainei se află acum în a treia săptămână, a anunțat joi guvernatorul regional.

Regiunile rusești de la granița cu Ucraina au declarat situații de urgență din cauza incursiunii ucrainene și a bombardamentelor puternice, forțând evacuarea a peste 100 de mii de oameni din zonele de frontieră.

„Astăzi în Kursk a început instalarea adăposturilor din beton”, a scris guvernatorul Alexei Smirnov pe Telegram.

Capitala regională Kursk are aproape 450.000 de locuitori și se află la aproximativ 80 de kilometri de granița cu regiunea Sumî din Ucraina, de unde a început ofensiva.

Oficialii din Kursk au declarat în iunie că vor instala un număr mare de astfel de adăposturi doar „în caz de escaladare”, potrivit relatărilor ziarului Kommersant.

Ucraina a instalat adăposturi similare în orașe, inclusiv la Kiev.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce spun civilii ruși dintr-un oraș capturat de forțele ucrainene. RFE/RL a fost în Kursk

Au capturat rușii un oraș în estul Ucrainei?

Armata ucraineană pare să recunoască că rușii au capturat un mic oraș, Niu-York, în apropiere de orașul Torețk din estul Ucrainei, după săptămâni de lupte.

Statutul lui Niu-York s-a schimbat în raportul de situație de joi emis de Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

Orașul nu a mai fost menționat ca fiind contestat, o recunoaștere aparentă a faptului că a căzut în fața avansului Rusiei în regiunea ucraineană Donețk.

Miercuri, bloggerii de război ucraineni și ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, declarau că forțele ruse dețin controlul complet asupra Niu-York.

Rusia ar fi respins o nouă încercare ucraineană de a străpunge granița

Forțele ruse susțin că au împiedicat o echipă ucraineană de sabotaj și recunoaștere să străpungă granița din regiunea vestică Briansk, la aproximativ 240 km de locul incursiunii Ucrainei în regiunea vecină Kursk.

Guvernatorul Brianskului, Alexander Bogomaz, a spus că tentativa de incursiune a avut loc în districtul Klimovo, care se învecinează cu regiunea ucraineană Cernigău. Regiunea Briansk se află la nord-vest de regiunea Kursk, unde o incursiune ucraineană este în curs de desfășurare de la începutul lunii august.

Ucraina a intrat în regiunea Kursk pe 6 august, în încercarea de a forța Moscova să aducă acolo trupe din restul frontului, deși forțele ruse au continuat să avanseze în estul Ucrainei în ultimele zile.

Rusia a afirmat miercuri că forțele sale au avansat în estul Ucrainei și au început să respingă forțele ucrainene din regiunea Kursk. Cu toate acestea, un comandant rus a avertizat că forțele ucrainene se regrupează pentru un alt posibil atac.

Îți mai recomandăm Kremlinul pregătește populația pentru „luni de luptă” în Kursk

Știre redactată cu informații oferite de Reuters, AFP, AP și dpa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.