Prim-ministrul britanic i-a promis Ucrainei 88 de milioane de lire pentru a lupta împotriva corupției și a-și reduce dependența de sectorul energetic al Rusiei. În urmă cu două săptămâni, Marea Britanie a trimis armament anti-tanc în semn de sprijin față de forțele terestre Ucrainene, aflate mobilizate la graniță.
Johnson a afirmat că Marea Britanie și alte state pregătesc la momentul de față un pachet de sancțiuni și alte măsuri „ce vor fi adoptate în momentul în care primul soldat rus va călca pe teritoriul Ucrainei”.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, este, însă, de părere că sancțiunile pot avea un efect favorabil inclusiv dacă sunt adoptate înainte ca un atac rusesc împotriva Ucrainei să aibă loc.
Întâlnirea celor doi are loc la palatul Mariinski din Kiev, în contextul tensiunilor tot mai crescute de la granița Ucrainei cu Rusia. Prim-ministrul britanic a afirmat că cele peste 100.000 de trupe adunate la granița Rusiei cu Ucraina reprezeintă cel mai mare spectacol de ostilități îndreptat împotriva Ucrainei din zilele noastre.
Îți mai recomandăm Putin: Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia„E important ca Rusia să facă un pas în spate și să aleagă o cale a diplomației, iar noi credem că acest lucru este posibil. Suntem dispuși să avem un dialog diplomatic, dar avem sancțiunile pregătite și suntem gata să oferim suport militar”, a afirmat Boris Johnson.
Johnson a afirmat că poporul ucrainean va opune o „rezistență fioroasă și sângeroasă” împotriva unei eventuale intervenții militare rusești. Boris Johnson a afirmat că ultimele decizii diplomatice nu reprezintă „acte de ostilitate în fața Rusiei, ci mai degrabă arată că vom apăra mereu libertatea, democrația și suveranitatea Ucrainei în fața unei agresiuni venite din partea Rusiei”.
Tot marți dimineața, Zelenski a anunțat că a semnat un decret prin care armata Ucrainei va recruta în următorii trei ani aproximativ 100.000 de trupe, iar salariile soldaților vor crește.
Your browser doesn’t support HTML5
„Acest decret a fost pregătit nu pentru că în curând va fi un război, ci pentru ca în curând și pe viitor vom avea pace în Ucraina”, a explicat Zelenski.
La momentul actual, Armata Ucrainei este alcătuită din aproape 250.000 de soldați activi, un număr semnificativ mai mic față de cel al soldaților ruși, estimat la 850.000 de trupe active.
Într-un discurs adresat Parlamentului ucrainean, acesta i-a îndemnat pe parlamentari să rămână calmi și uniți și să nu semăne panică sau să exploateze un impas cu Rusia pentru câștiguri politice.
„Poți să-ți urăști Guvernul, președintele, dar nu poți să-ți urăști proprii tăi cetățeni, să cultivi panică doar pentru a obține câștiguri politice și să-i menții pe oameni într-una în stare de alertă”.
Președintele Volodâmâr Zelenski a avut, marți o convorbire cu cel al României, Klaus Iohannis, în care a menționat că „înțelege preocupările părții române legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române și și-a manifestat disponibilitatea pentru identificarea de soluții".
Potrivit Administrației prezidențiale, Klaus Iohannis a „reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice".