Volodimir Zelenski își începe vizita în SUA cu o vizită la fabrica de muniții din Pennsylvania

Un angajat manevrează proiectile de 155 mm la fabrica de muniție a armatei din Scranton, pe 16 aprilie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își va începe vizita în Statele Unite, pe 22 septembrie, cu o oprire la o fabrică din Pennsylvania care produce muniții esențiale pentru lupta țării sale împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei.

Doi oficiali americani au declarat pentru AP că Zelenski va vizita fabrica de muniții a armatei din Scranton, la începutul unei călătorii cruciale în cadrul căreia se va adresa Adunării Generale a ONU de la New York la 24 septembrie și se va întâlni separat la Casa Albă cu președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris la 26 septembrie.

Îți mai recomandăm Rusia a anticipat incursiunea din Kursk cu luni în avans, arată documente confiscate (The Guardian)

Președinția ucraineană a anunțat separat că Zelenski se va întâlni și cu fostul președinte american Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie împotriva lui Harris.

Zelenski urmărește să consolideze sprijinul global pentru lupta Kievului împotriva Rusiei și să obțină permisiunea - în special din partea Statelor Unite și a Marii Britanii - de a utiliza arme furnizate de Occident în interiorul Rusiei pentru a ajuta la împiedicarea forțelor Kremlinului să lanseze atacuri asupra siturilor civile și militare ucrainene.

El intenționează să îi prezinte lui Biden „planul său de victorie”, care include solicitări pentru capacități de atac cu rază lungă de acțiune și alte arme și care ar sta la baza oricăror discuții viitoare cu Kremlinul.

Îți mai recomandăm Ursula von der Leyen: UE va acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro

„Acesta va fi începutul și baza discuțiilor în orice format cu Rusia - în orice format, cu oricare dintre reprezentanții săi - pentru că va exista un plan și ceva de arătat”, a declarat Zelenski în cadrul unui briefing din 20 septembrie.

Prima oprire a lui Zelenski va fi în orașul Scranton - locul de naștere al lui Biden - pentru a vizita o fabrică de muniție care produce obuze de artilerie de 155 mm utilizate în sistemele de obuziere care pot lovi de la o distanță de până la 32 de kilometri, permițând trupelor să elimine țintele inamice de la o distanță protejată.

Statele Unite au furnizat până în prezent Kievului peste 3 milioane de proiectile și au tras până la 8 000 de proiectile pe zi.

Oficiali de top ai Pentagonului și guvernatorul democrat al Pennsylvaniei, Josh Shapiro, sunt așteptați să se întâlnească cu Zelenski la uzină.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI