Zelenski, vizită în România | Cosmin Popa: AUR și Simion, care deservesc propaganda rusă, ar capitaliza anularea discursului din Parlament

Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, și României, Klaus Iohannis

Istoricul Cosmin Popa vorbește pentru Europa Liberă despre semnificațiile vizitei lui Zelenski în România. Dacă discursul din Parlament s-ar anula, principalii beneficiari ar fi AUR și George Simion. Iar anularea ar demonstra slăbiciunea statului român.

Update ora 14.00

Ulterior realizării acestui interviu, Parlamentul României a confirmat oficial anularea discursului din Parlament al președintelui Volodimir Zelenski.

Istoricul Cosmin Popa a comentat, pentru Europa Liberă, semnificația vizitei lui Volodimir Zelenski pe fondul răcirii relațiilor cu Polonia și câștigarea alegerilor în Slovacia de către extremiști.

Europa Liberă: Ce semnifică vizita în România a președintelui Zelenski în acest moment?

Cosmin Popa: Se înscrie, dacă vreți, în sistemul normal și formal de relații bilaterale pe care le întreține Ucraina cu vecinii săi. Vizita, în acest moment este, cred, o dovadă foarte clară, dacă vreți, a accelerării încălzirii relațiilor dintre Ucraina și România, pe fondul unui proces pe care niciuna dintre cele două părți nu l-a inițiat, și anume pe fondul lărgirii frontului, dacă vreți, tensionat, al Ucrainei în Europa Centrală.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski, vizită în România | Discursul președintelui Ucrainei în Parlament a fost anulat

Ucraina se învecinează, în egală măsură, pe o porțiune consistentă cu Ungaria, cu Slovacia - țară care mai nou a dat un semnal politic extrem de dur la adresa Ucrainei prin prin premierul desemnat Robert Sizo, care, după toate aparențele, pare că va fi capabil să formeze guvernul.

La acestea se adaugă tensiunile cu Polonia. Or, în aceste condiții, relația cu România, care s-a dovedit un partener ceva mai echilibrat, ceva mai stabil al Ucrainei, devine din ce în ce mai importantă.

Europa Liberă: Cum ar trebui să reacționeze politicienii români. Ce beneficii ar trebui să caute sau să obțină de pe urma acestei vizite?

Cosmin Popa: Eu, unul, sunt destul de reținut în a comenta războiul din Ucraina în termenii beneficiilor pentru România, dar sunt extrem de sigur că politicienii români exact asta vor face. Problema acestui război este că ne privește, într-o manieră directă, pe noi și nu numai pe noi, dar și pe toți ceilalți vecini ai Ucrainei.

Din păcate, asta nu i-a împiedicat pe politicienii din țările vecine Ucrainei, inclusiv din România, să instrumentalizeze acest conflict în beneficiul imaginii proprii sau pe teme legate de politica internă a acestor țări.

Îți mai recomandăm Rezultatul alegerilor din Slovacia arată oboseala Europei față de războiul din Ucraina

Cred că marele beneficiu pe care îl pot avea politicienii români în acest context este cel al echilibrului și al stabilității și cel al unei înțelegeri profunde a situației în care se află toată Europa Centrală și de Est, odată cu izbucnirea acestui război în Ucraina.

Sigur că nu toți politicienii români vor face acest lucru. Unii vor căuta să accentueze nucleele de ostilitate la adresa Ucrainei din societatea românească, dar acest lucru se va întâmpla mai degrabă spre rușinea lor și spre dovedirea faptului că nu servesc interesele naționale, ci mai degrabă interesele altor puteri interesate în destabilizarea regiunii și a României în particular.

Europa Liberă: Ieri (luni) era anunțat un discurs al președintelui Zelenski în Parlament, astăzi pe surse am aflat că discursul ar fi fost anulat. Nu știm motivele. Cum ar trebui să ne uităm la un astfel de eveniment?

Cosmin Popa: Cred că ar trebui să așteptăm explicațiile oficiale și atunci putem avea o explicație oficială. Însă, dacă acest eveniment, acest discurs, a fost anulat din considerente de ordin politic, din considerente de ordin bilateral sau din considerente legate de incapacitatea liderilor Parlamentului de a controla eventualele manifestări zgomotoase din Parlament, asta arată că, prin astfel de rețineri, politicienii aflați la conducere ai României nu fac decât să încurajeze starea de ostilitate nejustificată la adresa Ucrainei și propaganda și interesele ruse.

Repet: asta dacă acesta este motivul anulării. Dacă este alt motiv, urmează să avem o părere despre el atunci când vă vom afla.

Europa Liberă: În acest context liderul AUR, George Simion, a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care vorbește de „viteazul președinte Zelenski” care și-a anulat discursul în Parlament.

Cosmin Popa: Asta ne sugerează foarte puternic motivul pentru care președintele Zelenski nu va mai susține un discurs în Parlament. În felul în care este formulat acest anunț, „viteazul președinte Zelenski”, ar putea reieși că tocmai acesta a fost motivul - promisiunea fermă a grupului parlamentar AUR că va organiza, ca de obicei, un spectacol grotesc.

Prin ceea ce face, prin această atitudine față de Ucraina, față de președintele Zelenski, pe care tot pot să-l plac sau nu, asta este mai puțin important din punctul de vedere al intereselor naționale românești.

În momentul de față, AUR nu face decât, repet, să deservească de o manieră exemplară propaganda rusă și interesele naționale rusești, pentru că interesele naționale rusești cer ca Ucraina să fie izolată în Europa prin cultivarea unei stări de tensiune la granițele sale occidentale.
Cosmin Popa, istoric

Or, tocmai ceea ce face AUR prin astfel de manifestări, dacă se dovedește că anularea discursului are în spate aceste comportamente extremiste, să le spunem, venite din zona Șoșoacă-Simion, e demonstrația unei slăbiciuni a statului român. Sigur, este demonstrația unei slăbiciuni, este demonstrația unor autorități care, sub pretextul democrației, nu pot impune ordinea sibilității.

Europa Liberă: Ce efecte ar putea avea pe termen mediu, lung?

Cosmin Popa: Nu cred că vor avea efecte politice pe termen lung astfel de decizii. Ele cred că sunt luate în bună tradiție a politicii românești, sub presiunea eficienței, în sensul în care autoritățile române, în mod tradițional, evită o confruntare publică în favoarea unei pretinse eficiente. Dar, repet, vorbim în absența unor informații certe.

Eu cred că autoritățile sunt datoare să informeze opinia publică cu privire la motivele acțiunii. Și aici nu e o chestiune pe care s-o administrăm noi în stilul tradițional al politicii românești.

Noi între noi, între noi, băieții deștepți. Aici este o chestiune care ține de interesele naționale ale României, de prestigiul public internațional, prestigiu care privește pe fiecare dintre cetățenii României. Nu-i privește doar pe cei aflați vremelnic într-un post sau altul, vă privește și pe dvs. și ne privește pe toți.

Europa Liberă: George Simion va capitaliza acest eveniment?

Cosmin Popa: George Simion va capitaliza, pentru că asta este partitura pe care trebuie să o interpreteze partidul AUR, pentru care a fost creat acest partid și rațiunea de bază a existenței sale.

Pentru că mizează tocmai pe această ignoranță violentă care aduce voturi unui partid care promite și nu va face nimic, cu excepția unei catastrofe în care ar putea arunca România în cazul în care va câștiga alegerile.