Alegerile la termen erau prevăzute în luna octombrie.
„Vă rog să adoptaţi o lege privind abolirea imunităţii parlamentare, o lege privind răspunderea penală pentru îmbogăţire ilegală şi multpătimitul Cod electoral, a cărui aprobare trenează de mult timp”, a declarat noul şef al statului ucrainean, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Partidul lui Zelenski nu este reprezentat în Radă, responsabilă pentru numirea prim-ministrului.
După preluarea oficială a funcţiei, Zelenski a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore. Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Dar Zelenski a cerut de asemenea demisia procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Vasili Griţak, ambii fideli lui Petro Poroşenko, conform Rbc-Ukraina.
Volodimir Zelenski a declarat luni în discursul său de învestire că „prima sa sarcină” este să se ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, unde de cinci ani se luptă trupele guvernamentale împotriva rebelilor separatişti proruşi.
„Dragi concetăţeni, toată viaţa mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească (Zelensky a fost comediant înainte de a deveni președintele Ucrainei n.r.) În următorii cinci ani, voi face tot ce pot pentru a vă împiedica să plângeţi', a promis în final noul șef al statului.
Printre cei invitaţi la ceremonie s-au numărat preşedinţii din Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia, fostul preşedinte al Germaniei Christian Wulff, secretarul american al energiei, Rick Perrky, vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic. A fost prezent şi secretarul general adjunct pentru afaceri politice şi de securitate din cadrul NATO, Alejandro Alvargonzález.
Președintele rus Vladimir Putin și Igor Dodon, președintele de la Chișinău, nu au fost invitați la ceremonia de instalare a noului președinte al Ucrainei.