Ziua Internațională a Muncii 2024, pe mapamond

La Istanbul, poliția a interzis ținerea de manifestații de Ziua Muncii în Piața Taksim, scena tradițională a multor proteste din trecut. Demonstranții care au încercat să intre, totuși, în piață, au fost „placați” de forțele de ordine. 

 

Ziua Muncii s-a sărbătorit mai întâi în Extremul Orient. La Seul, în capitala Coreei de Sud, membrii unei federații sindicale au bătut din tobe, protestând împotriva scumpetei și politicilor guvernamentale legate de piața muncii. 

Muncitori filipinezi fac lanț uman la demonstrația de 1 Mai de la Manila, sfidând nu doar autoritățile, ci și căldura extremă, de 37 de grade Celsius. 

„Reduceți inflația, compensați oamenii de rând”, stă scris pe pancartele unor mame cu copii mici care au demonstrat de 1 Mai la Lahore, în Pakistan. 

La Bordeaux, în Franța, au ieșit în stradă de Ziua Muncii membrii sindicatului camionagiilor. Ca și alți colegi de-ai lor, din alte țări europene, se plâng de scumpete, mai ales. 

La Priștina, în Kosovo, au demonstrat de Ziua Muncii dascălii. 

Steaguri ale Macedoniei de Nord și ale centralelor sindicale, în fruntea coloanei de manifestanți ieșită pe stradă la Skopje. 

De 1 Mai, în Grecia domnea dimineața o liniște... suspectă: Ziua Muncii s-a marcat cu o grevă care a paralizat inclusiv feriboturile ce urmau să plece, de pildă, din portul Pireu. Greva ar putea afecta planurile de vacanță ale unora - căci grecii se pregătesc de Paști. 

La Berlin, unde se țin de 1 Mai demonstrații multiple, uneori cu accente violente, polițiștii au început ziua de muncă în noaptea din ajun, când au supravegheat o demonstrație queer-feministă, „Noaptea valpurgiilor”. 

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe ale lumii de 1 Mai ca să marcheze, ca în fiecare an, Ziua Internațională a Muncii. Necazurile cel mai des semnalate au fost peste tot: scumpetea, salariile prea mici și lipsa de protecție pentru cei ce muncesc.