Pandemia de coronavirus a mutat celebrarea Zilei Victoriei în online

În Rusia nu s-a mai organizat paradă militară din cauza pandemiei

Ziua Victoriei, comemorată în cele mai multe europene la 8 mai, iar în Rusia, la 9 mai, este marcată anul acesta de pandemia de coronavirus. Grandoarea paradelor militare a fost contramandată anul acesta în Rusia. nu și în Belarus. Cum a fost marcată în Europa și în SUA.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus flori la mormântul soldatului necunoscut de lângă Kremlin pentru a marca, de data aceasta în condiții de restricții impuse de pandemia de coronavirus, a 75-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondia.

Putin a lansat și un mesaj la televiziune cu acest prilej, în cadrul căruia a fost păstrat un moment de reculegere.

Vă propunem să urmăriți, mai jos, o galerie foto, cu imagini istorice, datate 1945, de Ziua Victoriei.

Cea mai mare petrecere a lumii: Ziua Victoriei în 1945

În discursul său, Putin a arătat că Rusia își va comemora mereu eroii unui război care a ucis 27 de milioane de sovietici.

75 de aeronave militare au survolat Piața Roșie, iar cele mai multe evenimente dedicate sfârșitului războiului au loc online. Televiziunile rusești ai programat difuzarea paradei din 1945, alături de alte filme, în încercarea de a substitui grandoarea paradei militare pe care Rusia o organizează îndeobște pe 9 mai.

În Rusia săptămâna se încheie cu consemnarea, șase zile consecutiv, a câte 10.000 de noi cazuri de coronavirus diagnosticate.

Președintele rus a primit o telegramă de felicitare de la liderul nord coreean Kim Jong Un, a cărui absență publică a dat naștere la speculații săptămâna trecută.

În Statele Unite, unde, ca în cele mai multe țări europene Ziua Victoriei se celebrează pe 8 mai, președintele Donald Trump, ca și premierul britanic Boris Johnson, au fost felicitați de Vladimir Putin, în calitate de aliați ai URSS în cel de-al doilea Război Mondial.

Putin și Trump au avut o convorbire telefonică pe 7 mai. Putin i-a spus liderului de la Casa Albă, în mesajul pe care l-a adresat cu prilejul Zilei Victoriei, că ambele țări au stat alături în prima linie în confruntările globale și ar putea realiza multe lucruri împreună pentru asigurarea stabilității și a securității internaționale.

Președintele Statelor Unite s-a alăturat unor veterani ai ultimei conflagrații mondiale, care au acum vârste între 96 și 100 de ani, la Washington, unde au fost depuse coroane de flori.

În Marea Britanie, Regina Elisabeta a transmis, în seara zilei de 8 mai, un mesaj televizat adresat națiunii, la aceeași oră la care și tatăl său, Regele George al VI lea, se adresa în 1945 populației, pentru a marca Ziua Victoriei. Mai jos, mesajul reginei, care cuprinde și discursul tatălui său, din 1945

Regina a omagiat sacrificiul milioanelor de oameni care au murit în cel de-al doilea Război Mondial „pentru ca astăzi să trăim ca oameni liberi, într-o lume a națiunilor libere”

Marea Britanie are cel mai mare număr de decese cauzate de Covid 19 dintre țările europene, 31.000, dintr-un total de 146.000 de morți pe care noul coronavirus i-a luat Europei. Un număr comparabil de soldați ai forțelor aliate americane, britanice și canadiene au debarcat pe cinci plaje ale Normandiei la 6 iunie 1944, cunoscută în istorie ca Ziua Z, cea care a schimbat soarta celui de-al doilea Război Mondial.

În Germania, președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelara Angela Merkel, alături de alți membri ai cabinetului de la Berlin, au depus coroane de flori la memorialul victimelor celui de-al doilea Război Mondial.

În altă țări europene, pandemia de coronavirus a amânat sau a anulat evenimentele de comemorare a Zilei Victoriei. Belarus este țara în care autoritățile au ținut paradă militară, în ciuda pandemiei de coronavirus.