Zona euro evită la limită recesiunea. Economia Germaniei se contractă, a Franței stagnează

O sculptură simbolizând moneda Euro, în centrul orașului Frankfurt. 24 ianuarie, 2024.

Cele 20 de țări din zona euro au evitat la limită recesiunea la finalul anului 2023, însă se confruntă cu o stagnare economică, potrivit Eurostat. Stagnarea va crește presiunea pentru reducerea ratei dobânzii Băncii Centrale Europene, care ar putea fi nevoită să dea un impuls creșterii economice.

Stagnarea economiei din zona monedei unice în ultimul trimestru al anului trecut a urmat unei contracții economice de 0,1% în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că recesiunea – definită ca două trimestre consecutive de contracție – a fost evitată la limită.

Economiștii consultați Reuters se așteptau ca economia zonei euro să scadă cu 0,1% în trimestrul al patrulea.

Cea mai mare economie a Europei, Germania, s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului 2023, potrivit Eurostat, după ce în trimestrul al treilea stagnase.

Franța, a doua cea mai mare economie a zonei euro, a stagnat în ultimele două trimestre ale anului 2023.

Italia și Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, au înregistrat creșteri economice de 0,2%, respectiv, 0,6% în ultimele trei luni ale anului 2023.

Dintre statele membre ale zonei euro pentru care sunt disponibile date până în prezent, Portugalia (+0,8%) a înregistrat cea mai mare creștere în trimestrul 4 comparativ cu trimestrul 3, urmată de Spania (+0,6%), Belgia și Letonia (ambele +0,4%).

Scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-0,7%), Germania și Lituania (ambele -0,3%).

„Perspectivele pentru 2024 continuă să fie problematice pe fondul cererii în scădere și al tensiunilor geopolitice în creștere”, a declarat Diego Iscaro pentru Reuters, șeful economiei pentru Europa la S&P Global Market Intelligence.

„Credem că activitatea din zona euro va rămâne practic stagnantă în prima jumătate a anului 2024”, a adăugat Diego Iscaro.

Ratele de creștere de la an la an au fost pozitive pentru șase țări și negative pentru cinci, arată cifrele Eurostat

Mai multe

Situația economică e diferită în zona euro față e SUA.

În timp ce ambele economii au fost supuse unei politici de majorare constantă a ratelor dobânzilor, economia Statelor Unite a crescut cu 2,5% anul trecut. Eurostat nu a furnizat o cifră anuală pentru zona euro în ansamblu, dar specialiștii se așteaptă ca aceasta să fie de puțin peste 0%.

Specialiștii spun că economia stagnantă a zonei euro va spori presiunea asupra Băncii Centrale Europene pentru a începe să scadă dobânda de referință și costul împrumuturilor.

Zona euro este o uniune monetară formată din 20 de state membre ale Uniunii Europene (UE) care au adoptat euro (€) ca monedă principală și unic mijloc legal de plată.

Cei 20 de membri ai zonei euro sunt: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.