El a anunțat asta apăsat în Parlamentul European după un lung preambul în care a insistat asupra faptului că statul de drept are un sens diferit de la o țară la alta și că „nu suntem toți la aceeași linie”.
Prezentarea, miercuri 23 ianuarie, a miniștrilor justiției și internelor, Tudorel Toader și Carmen Dan, în fața Comitetului pentru Justiție și Afacerile Interne (JAI) din Parlamentul European a fost un straniu exercițiu de necomunicare, într-o atmosferă ce părea ieșită din Twilight Zone.
Citind monoton, în română, cu căștile pe urechi, nevorbind engleză, cei doi, Tudorel Toader și Carmen Dan, au enumerat în fraze terne, lemnoase, lungi și lente platitudini despre prioritățile președinției românești a Consiliului (ambii pronunțând alternativ „președenție” și „preșidenție”), după care au răspuns la fel de plat și monoton întrebărilor neliniștite adresate de europarlamentari din toate grupurile politice.
Îți mai recomandăm Viorica Dăncilă spune „DA” ordonanței de revizuire a sentințelor penaleCe a surprins, pe lângă monotonia ostilă a discursului lui Toader, care a insistat asupra dreptului de a aplica ordonanțele și a redeschide procesele, a fost virulența înfruntării între români.
După intervenția critică a eurodeputatei Monica Macovei, doi parlamentari PSD, Emilian Pavel și Gabriela Zoană (aceasta din urmă fiind înlocuitoarea Viorică Dăncilă în Parlamentul European până la alegerile din mai) și-au folosit timpul de vorbire pentru a o ataca violent pe Macovei. Emilian Pavel a făcut-o „fost procuror comunist”, a acuzat-o că ar fi mințit, denigrându-și țara la Bruxelles, vreme de 10 ani, iar Gabriela Zoană a acuzat-o că ar fi „distrus sistemul de justiție din România cât a fost ministru”. Gabriela Zoană este de altfel cea care vorbea în decembrie despre ”intenţiile antinaţionale ale lui Iohannis”.
Mai mult, Tudorel Toader a spus amenințător că există sisteme juridice „în care cei care își denigrează țara sunt sancționați”. Fără a fi întrerupți, și Ministrul Toader, și eurodeputații PSD au insistat astfel repetat că europarlamentarii care critică măsurile guvernului „își denigrează țara”, ei identificând astfel guvernul PSD/ALDE cu țara, ba chiar Tudorel Toader făcând-o într-un lung discurs în care pe alocuri suna ca Ceaușescu pe când înfiera „trădătorii”.
Îți mai recomandăm Iohannis despre ordonanța de revizuire a sentințelor: „este cras neconstituțională”Un fapt care le-a scăpat celorlalți europarlamentari, întrucât atât ministrul Toader cât și europarlamentarii PSD s-au exprimat doar în română, aceștia au vorbit cu toții într-o limbă extrem de poticnită și agramată, plină de clișee și dezacorduri.
„Eu ca și tânăr”, a spus Emilian Pavel; „eu ca și europarlamentar român”, a continuat Gabriela Zoană; ca eurodeputata Grapini să înlănțuie cu ceva despre „ca și președenție; la fel: „e greu să vă spun ca și număr de dosare”, a zis Carmen Dan, răspunzând unei întrebări.
Concluzia a fost că dacă „statul de drept e de diferit de la o țară la alta”, cum a insistat Tudorel Toader, atunci și limba folosită de reprezentanții puterii s-a arătat astăzi a fi „ca și diferită”.