În plină pandemie de COVID 19, PSD votează legi care pun în pericol economia. PNL: ”Ați înlocuit mălaiul și uleiul cu legi populiste”

Social-democrații nu au ținut cont de reproșurile primite din partea președintelui Klaus Iohannis și au trecut în Parlament mai multe proiecte de lege cu impact economic. Liberalii i-au acuzat pe cei din PSD că au înlocuit „​mălaiul și uleiul din timpul campaniei electorale” cu proiectele populiste votate în Parlament. În schimb, reprezentanții PSD au susținut că inițiativele vin în ajutorul oamenilor care au avut de suferit economic din cauza epidemiei de coronavirus.

Deputații au votat astăzi un proiect inițiat de Șerban Nicolae, senator PSD, Paul Stănescu, secretar general interimar al social-democraților, și Alfred Simonis, liderului grupului PSD din Camera Deputaților, care prevede amânarea de la plata chiriei a operatorilor economici a căror activitate a fost restrânsă sau întreruptă prin aplicarea stării de urgență.

Îți mai recomandăm PNL a atacat la CCR legile PSD privind amânarea plății ratelor și a utilităților

În contrapondere, cei care închiriază ar urma să nu plătească la bugetul de stat și la cele locale contribuțiile aferente chiriilor pe care nu le-au încasat în această perioadă. De această lege, dacă va fi promulgată, vor beneficia cei care au avut venituri sau încasări cu cel puțin 15% mai mici în luna martie față de media ultimului an calendaristic, dar și persoanele fizice afectate direct sau indirect de aplicarea stării de urgență.

De la punga cu ulei și mălai ați trecut la măsuri populiste, vă îndemn să vă opriți astăzi din torpilarea bugetului României. E sinistru ce faceți zilnic în Parlamentul României, trebuie să vă întoarceți la responsabilitate, altfel vom deconta cu toții din cauza iresponsabilității. În opinia dumneavoastră am scuti tot în această țară, orice organizație, firmă, de ce, ca să câștigați electoral?”, a susținut deputatul PNL, Pavel Popescu, care a anunțat că liberalii nu vor vota proiectul.

Cu toate acestea, PSD a strâns ușor în jurul său o majoritate, fiind sprijinit inclusiv de cei de la PMP sau USR, pe lângă aliații tradiționali de la ProRomânia, ALDE și UDMR.

PSD a mai votat pentru proiectul legii privind darea în plată, inițiat de senatorul Cătălin Zamfir, care fusese trimis la reexaminare de șeful statului.

Îți mai recomandăm Coronavirus în România. Lecțiile Marii Crize din 1929 pentru Florin Cîțu: cum pot fi salvate companiile. Interviu cu Dan Schwartz

Social-democrații nu l-au uitat în discursurile lor pe președintele Klaus Iohannis, cel care îi critica acum o zi pentru legile votate în Parlament.

L-am auzit pe președintele Iohannis că în Parlament are loc un spectacol sinistru și deplorabil”, și-a început discursul Alfred Simonis, liderul grupului din Camera Deputaților, care a adăugat că social-democrații fac legi bune pentru români și că aceștia pot da imobilele către bănci pentru a stinge datoria după creșterea ratelor din cauza deprecierii francului elvețian.

Un alt proiect care a generat dezbatere în Camera Deputaților a fost legat de majorarea salariilor pentru fiziokinoterapeuților și a kinoterapeuților. Majorarea prevede practic o modificare a legii salarizării unitare și a generat o reacție din partea deputatei PSD, Olguța Vasilescu.

Social-democrata a anunțat că se gândește să inițieze un proiect prin care salariile tuturor bugetarilor să fie mărite încă din acest an la nivelul la care ar trebui să ajungă în 2022. Ea susține că a ajuns la această concluzie, deoarece mereu sunt promovate proiecte legislative prin care drepturile pentru o anumită categorie socio-profesională sunt devansate.

„De cât să ne batem joc în fiecare săptămână, mai bine facem o lege pe grila din 2022”, a amenințat Olguța Vasilescu, reamintindu-le celor de la PNL că ei vor trebui să găsească sursa de finanțare.

USR a blocat proiectul criticat de Agenția Națională de Integritate

La inițiativa USR, proiectul care le-ar fi permis aleșilor locali declarați incompatibili să candideze la alegeri a fost retrimis la comisie pentru o săptămână. Prin amendamentele depuse la Codul Administrativ de PSD și ProRomânia, s-ar fi dat dreptul să candideze aleșilor locali care au fost declarați incompatibili după 2017 de Agenția Națională de Integritate, dar pentru care nu există o decizie definitivă a instanței.

Îți mai recomandăm Iohannis: Pesediștii care au lăsat gol fondul de rezervă al guvernului strigă acum că nu facem ce trebuie

Îți mai recomandăm Ciolacu îi răspunde lui Iohannis: O ieșire care descalifică total funcția prezidențială!