Ponta a spus încă din timpul campaniei electorale că va face această mișcare. Motivul? E mai multă nevoie de el aici decât la Bruxellles.
„Așa cum am promis de la început eu voi rămâne acasă ( în Parlamentul de la București) - pentru că de aici pot să fac mai mult și mai repede lucrurile pe care românii le așteaptă de la noi! Sunt convins de faptul că, și Corina Cretu și Mihai Tudose, ne vor reprezenta cu onoare și eficiență în Parlamentul European. Nu am pus niciodată interesul meu personal înaintea interesului Echipei pe care o conduc, nu m-am ținut niciodată cu lanțuri de o funcție sau un scaun caldut. Pro România are nevoie de mine aici și nu am ezitat niciun minut”, a scris Ponta pe contul său de Facebook.
Deocamdată, Pro România e în stand-by în ce privește grupul parlamentar din care va face parte, după refuzul USR de a accepta aderarea acestuia la grupul format din ALDE, Renaissance și USR/PLUS.
Ponta nu e singurul de pe listele de la europarlamentare care a candidat pe post de ”locomotivă”, pentru a trage lista în sus. Un alt exemplu este cel al lui Dacian Cioloș, primul pe lista USR/PLUS. Cioloș și-a anunțat intenția de a candida la prezidențialele de anul acesta, dar în ultima perioadă lucrurile s-au mai nuanțat. Se vorbește tot mai mult despre o candidatură a lui Dan Barna, care nu a negat acest lucru, spunând că o decizie se va lua în următoarele săptămâni. O altă variantă în discuție este cea a unui tandem președinte-premier.
Surse din Alianță au precizat pentru Europa Liberă că, de fapt, Dacian Cioloș nu ar prea vrea să renunțe la mandatul de europarlamentar, acesta fiind de fapt motivul pentru care în circulație a intrat numele lui Barna.
De altfel, Cioloș a fost protagonistul unui postări a europarlamentarului francez Jean Arthuis, un apropiat al președintelui Emmanuel Macron și fost ministru de Finanțe la Paris.
Arthuis spune că Dacian Cioloș, fost premier și fost comisar pentru Agricultură trebuie să joace un rol important în noul grup, numit Renașterea Europei, de centru.
În cazul în care Dacian Cioloș va obține președinția grupului Renew Europe, va deveni primul politician român care este șeful unui grup politic din Parlamentul European, situație în care o candidatură la prezidențialele din România ar putea ieși din discuție.
Și la PNL ar putea avea loc niște mișcări de trupe. De exemplu, Mircea Hava, primul pe lista liberalilor, primar de Alba Iulia, ar fi presat de partid să nu părăsească funcția pentru Bruxelles, dat fiind că urmează un an cu alegeri locale, unde primarii au un cuvânt greu de spus în aducerea voturilor. Mircea Hava însă este atras de politica europeană, poate și pentru faptul că a fost primar timp de 25 de ani.
Îți mai recomandăm Dacian Cioloș ar putea fi susținut la șefia grupului ALDE-En Marche, după retragerea șefei delegației franceze