Închisoare pentru insultă și calomnie, inclusiv pentru postări pe facebook

Insulta, calomnia, defăimarea au fost pedepsite penal în vremea comuniștilor și până la momentul integrării României în UE

Insulta și calomnia ar putea reveni între faptele penale pedepsite cu închisoarea, dacă vor fi votate propunerile liderilor PSD Codrin Ștefănescu și Eugen Nicolicea. Lor li se adaugă și intențiile ministrului Justiției de a-i pedepsi pe cei care defăimeză țara, cu referire la europarlamentarii români care au criticat autoritățile de la București pentru încălcarea normelor statului de drept.

Singura soluţie pe care o mai au cei din PSD-ALDE pentru a ieşi pe stradă, ca să dea ochii cu cetăţenii, este să instituie cenzura pentru a nu mai fi huidiţi

Reintroducerea insultei și a calomniei în Codul Penal ar urma să se refere, potrivit unor surse din mediul politic, și la rețelele sociale, inclusiv la comentariile de pe facebook la postările unor politicieni. Este cunoscut că politicieni sau instituții au parte de asalturi de comentarii profund negative, între care cele de pe contul lui Liviu Dragnea sau ale Jandarmeriei, la 10 august, sunt un exemplu. Duminică, o postare pe facebook a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a adunat, în 30 de minute de la publicare, 400 de comentarii, în majoritatea lor, negative.

Insulta și calomnia au fost dezincriminate din rândul faptelor penale pedepsite cu închisoarea la începutul anilor 2000, în pregătirea aderării României la Uniunea Europeană. Practic, acestea au fost scoase din Codul Penal în 2006, după ce în numeroase rânduri fusese respinsă de Parlament. Până la acel moment, de aceste fapte au fost acuzați de cele mai multe ori jurnaliști, iar această practică a fost considerată, la nivel european, o formă de cenzură.

Defăimarea țării este o faptă penală care a mai fost pedepsită cu închisoarea. În regimul comunist. La vremea respectivă, se considera că informațiile negative despre România aduc atingere intereselor internaționale ale țării. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, săptămâna trecută, la Parlamentul European, că ar trebui legalizată pedepsirea defăimării. Ministrul se referea la europarlamentarii români care au denunțat la Bruxelles acțiunile guvernanților de la București menite să relaxeze legislația penală pentru faptele de corupție.

Liberalii au protestat față de aceste intenții ale principalului partid de guvernare, afirmând că este pusă în pericol corectitudinea alegerilor care urmează. ”Zilele acestea s-a confirmat faptul că singura soluţie pe care o mai au cei din PSD-ALDE pentru a ieşi pe stradă, ca să dea ochii cu cetăţenii, este să instituie cenzura pentru a nu mai fi huidiţi. Obsesia comunistoidă de a-i reduce la tăcere pe cei revoltaţi de prestaţia guvernamentală lamentabilă a coaliţiei PSD-ALDE zace în fibra acestei structuri politice şi apare recurent ori de câte ori se confruntă cu voci critice din societatea civilă, din mass-media sau din Opoziţie”, au transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii PNL.

Între 1990 și 2006, politicienii din România, ca și o serie de magistrați, s-au folosit de incriminarea insultei și calomniei și au dat în judecată mai mulți jurnaliști, unii dintre ei pierzându-și, prin sentințe, și drepturi parentale. Tot în acea perioadă, a mai existat o faptă penală asimilată cenzurii – ofensa la adresa autorității, de care fostul președinte al României Ion Iliescu s-a folosit în două rânduri împotriva unor jurnaliști.