Serviciile de informații americane: Kievul ar putea cădea în câteva zile

Militari ai Gărzii Naționale Ucrainene, aflați pe poziții în centrul Kievului, Ucraina, 25 februarie 2022.

Oficiali americani din serviciile de informații și-au exprimat îngrijorarea că cel mai important oraș ucrainean, Kiev, capitala țării, ar putea fi cucerit de trupele ruse în următoarele zile.

Oficialii americani din domeniul informațiilor secrete spun că trupele Moscovei ar putea să cucerească Kievul în câteva zile, relatează CNN citând două surse apropiate discuțiilor.

Potrivit unei evaluări inițiale ale SUA, de dinainte de invazie, capitala ucraineană urmează să fie invadată în decurs de una până la patru zile de la izbucnirea atacului, au precizat aceleași surse.

Ruben Gallego, un reprezentant democrat din Comisia pentru servicii armate, a declarat vineri pentru CNN că, dacă Rusia ar captura Kievul, SUA ar trebui să înarmeze luptătorii rezistenței din țară.

„Cu siguranță are un impact asupra răspunsului nostru cu privire la cine înarmăm de fapt. În acel moment trebuie să realizăm că armata ucraineană, așa cum o știm, ar putea fi compromisă și atunci cred că trebuie să trecem la sprijinirea efectivă a partizanilor și a luptătorilor din rezistență care sunt dispuși să se angajeze în lupta împotriva Rusiei”, a declarat Gallego.

Îți mai recomandăm Rusia atacă Ucraina | Armata ucraineană apără Kievul. Bilanțul primei zile: sute de morți și răniți

Dacă joi seara forțele rusești erau la mai puțin de 30 de kilometri de Kiev, vineri deja se duceau lupte între trupele ucrainene și cele ruse pentru apărarea capitalei.

Aceiași oficiali consideră că Rusia s-a confruntat cu o rezistență mai puternică din partea forțelor ucrainene decât a anticipat.

Îți mai recomandăm La 45 km de România, Insula Șerpilor a fost cucerită de Rusia. Apărătorii ucraineni au fost uciși 

CNN mai relatează că oficialii occidentali din serviciile de informații evaluează că planul Rusiei este de a răsturna guvernul de la Kiev și de a instala un guvern favorabil Rusiei.

Nu se știe deocamdată dacă Vladimir Putin va căuta să ocupe și să dețină ulterior teritoriul ucrainean, a mai declarat una dintre sursele, potrivit relatărilor postului american.

Trupele rusești au ajuns vineri în districtul Obolon, din nordul capitalei, au anunțat oficialii ucraineni din domeniu apărării, precizând că duc lupte pentru alungarea „ocupanților”.

Ministerul ucrainean al Apărării i-a sfătuit pe localnici să facă cocktailuri Molotov și chiar a prezentat instrucțiuni în acest sens.

Îți mai recomandăm Discursul lui Putin | Istoric: „Este obsedat că are o misiune istorică. Are raționamentul lui Hitler”