Țentiu a fost reținut miercuri în urma perchezițiilor făcute de procurorii anticorupție de la Chișinău care anchetează o rețea de funcționari publici din Moldova pentru luare de mită, pentru că ar fi împiedicat publicarea unor notificări de către Interpol.
Șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, a fost reținut împreună cu șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, potrivit unei confirmări de miercuri (5 iunie) a guvernului din Republica Moldova.
Au mai fost reținuți încă doi bărbați - un fost ministru moldovean al Justiţiei și fost reprezentant al țării la Interpol, Vitalie Pîrlog, și un avocat, Oleg Mîţă.
Potrivit anchetatorilor, cel puţin 20 de infractori din întreaga lume, care erau daţi în urmărire internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului, ca urmare a schemei de corupție din R.Moldova și din alte țări.
Pe 4 iunie, procurorii anticorupție din R.Moldova au făcut - cu sprijinul ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA - 33 de percheziții la 12 persoane.
În urma descinderilor, au fost reținute patru persoane pentru 72 de ore.
Totodată, au fost ridicate mai multe dispozitive, printre care telefoane mobile și laptopuri fiind solicitată asistența FBI pentru cercetarea conținutului acestora.
Potrivit probelor acumulate până în prezent în această anchetă comună, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi implementat o presupusă schemă de corupție care le-ar fi permis celor care fac obiectul „notificărilor roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări.
Procuratura Anticorupție a deschis dosarul în aprilie 2024 în baza informațiilor primite de la Parchetul Național Financiar al Franței (PNF).
Ulterior, procurorii moldoveni au primit informații relevante și de la autoritățile britanice.
Interpol (International Criminal Police Organization) este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție în scopul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere.
Creată în 1923, organizația numără 195 de state membre.
Viorel Țentiu era din 2016 comisarul principal al biroului Interpol Moldova.
Îți mai recomandăm Funcționari moldoveni, reținuți după ce ar fi ajutat infractori să fugă de Interpol