Informațiile apar în rechizitoriul prin care Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Vasile Iliuță pentru abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj. Victima ultimei infracțiuni este un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, care l-a anchetat în trecut pe Iliuță pentru fapte care aveau, ulterior, să fie declinate către DNA.
Presupusele fapte de șantaj și intimidare ar fi fost comise de Iliuță la finele anului trecut. Pe 20 decembrie 2019, politicianul a fost citat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași pentru a fi informat că împotriva sa a fost pusă în mișcare acțiunea penală în dosar și că a căpătat calitatea de inculpat.
„Cu această ocazie, inculpatul a exercitat constrângeri asupra persoanei vătămate, cu scopul de a o determina să dispună față de el o soluție de netrimitere în judecată”, se arată în rechizitoriu.
Citația din 20 decembrie era a treia pe care procurorul o trimisese către Iliuță, acesta refuzând de fiecare dată să se prezinte la Parchet. Când s-a prezentat în cele din urmă, în după-amiaza acelei zile, Iliuță a mers în biroul procurorului care îl ancheta. A observat că lângă masa anchetatorului se afla o cameră video cu trepied, ce era folosită pentru înregistrarea audierilor, dar care în acel moment nu funcționa deoarece acumulatorul era epuizat.
„În aceste momente inculpatul a început să îl întrebe pe (procuror) dacă era nebun, dacă știa în ce se bagă, dacă știa cine se află în spatele lui și altele de acest gen. De asemenea, cu aceeași ocazie, inculpatul i-a reproșat persoanei vătămate că îl mai cercetase într-un dosar pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice”, se arată în rechizitoriul obținut de Europa Liberă.
Inculpatul a început să îl întrebe pe (procuror) dacă era nebun, dacă știa în ce se bagă, dacă știa cine se află în spatele lui și altele de acest gen.
În document se mai arată că Iliuță ar fi continuat amenințările către anchetator, căruia i-ar fi spus că „îl va distruge, inclusiv prin cumpărarea unei televiziuni care să facă reportaje” despre el. Actul de acuzare mai menționează președintele CJ Călărași ar fi spus că va angaja detectivi particulari care să-l urmărească pe procurori, lăudându-se că „are serviciile în spate”.
Tirul de amenințări ar fi continuat: Iliuță a spus că dacă va fi trimis în judecată va fi „coșmarul” procurorului și că cel mai bine e să „găsească o variantă”.
„Inculpatul a mai amenințat persoana vătămată și prin aceea că i-a comunicat că dacă îl va trimite în judecată, va rămâne cu el pe cap și că este dispus să își riște toată averea și să piardă tot pentru a o distruge”, se mai arată în rechizitoriu.
Ce conținea dosarul
Până să ajungă la DNA, de unde a și fost deferit justiției, dosarul care l-a vizat pe Vasile Iliuță, ce are numărul 181/P/2019, a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași. Investigația a vizat concedierea unor angajați ai CJ și refuzul președintelui acestei instituții de a-i lăsa să își desfășoare activitatea, deși concedierile fuseseră suspendate de instanță.
Punctul de plecare al presupusurilor abuzuri este data de 29 martie 2018, când CJ Călărași a adoptat o hotărâre privind „eficientizarea activității aparatului de specialitate” al instituției. Ulterior, zece angajați au fost înștiințați că posturile pe care le ocupă au fost desființate și vor fi concediați.
Preavizul de desfacere a contractului de muncă a fost suspendat în procedură de urgență de instanță, cei zece angajați continuând să vină la muncă și după expirarea acestuia.
„Începând cu data de 25.03.2019 persoanele vătămate au constatat faptul că sistemul electronic de control acces şi pontaj nu le-a mai evidenţiat prezenţa la locul de muncă”, se arată în rechizitoriu.
Din acest motiv, au notificat șefii direcți, cât și pe Iliuță, că nu își pot ponta prezența la muncă, deși se aflau zilnic acolo și își exercitau atribuțiile de serviciu. Pe 16 aprilie 2019, persoanele concediate nu au mai putut intra deloc în sediul instituției, accesul fiindu-le îngrădit de agenții de pază.
Potrivit rechizitoriului, Vasile Iliuță „a îngrădit dreptul la muncă persoanelor vătămate, cauzându-le un prejudiciu cuantificat în drepturile salariale neachitate pentru perioada 25.03.2019 - 22.07.2019.”
Prejudiciul este de aproximativ 134.000 de lei.
Cercetat de același procuror
Procurorul pe care Vasile Iliuță l-ar fi șantajat l-a mai anchetat pe actualul președinte al CJ într-un dosar în care politicianul a fost acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice.
În martie 2020, Iliuță a fost prins băut la volan însă limita de alcoolemie stabilită de Institutul de Medicină Legală a fost de sub 0,8 la mie. Din acest motiv, politicianul a primit doar o sancțiune contravențională și a rămas fără permis.
Vasile Iliuță a fost membru în PNL până anul trecut, când i s-a cerut demisia din partid. Motivul invocat de superiorii săi a fost tocmai calitatea de inculpat din dosarul hărțuirii angajaților CJ.
În 2020, politicianul s-a înscris în PSD și a câștigat alegerile pentru funcția de președinte al CJ din partea acestui partid.
Vasile Iliuță nu a răspuns la telefon până la publicarea acestui articol pentru a răspunde acuzațiilor din rechizitoriu.
Cât de dese sunt astfel de presiuni ale politicienilor
Un procuror care a avut în trecut funcții de conducere susține, sub protecția anonimatului, că, de regulă, încercările unor politicieni de a schimba traseul unui dosar ajung la cei care conduc parchetele, și mai puțin la procurori.
„Ar fi incorect să spunem că astfel de cazuri sunt foarte dese pentru că nu se mai întâmplă ca acum 20 de ani, de exemplu. Pot să vă spun cu siguranță că cei care încearcă, prin diverse modalități, terenul - ca să zic așa - renunță dacă văd că nu își pot atinge scopul. Dacă văd că au șanse, te încalecă, dacă dai de înțeles în vreun fel că ești slab, vor continua să încerce”, a spus magistratul.