Deja prima filială, cea de Prahova, din care fac parte Grațiela Gavrilescu, propusă la ministerul Mediului, și Teodor Meleșcanu, ajuns șef al Senatului, anunță că nu e de acord cu excluderea celor doi din partid și cere organizarea unui congres. Filiala ALDE Prahova face apel către toate filialele din țară să solicite conducerii centrale un congres după alegerile prezidențiale.
”Este un moment crucial pentru ALDE! Nu avem voie să mai facem greşeli personale! Şi, ca să nu greşim, trebuie să ne consultăm cu membrii şi aleşii noştri, cu simpatizanţii, pentru că de la ei a venit forţa ALDE! Lor trebuie să le cerem părerea! Lor trebuie să le dăm socoteală!”, a declarat Gavrilescu, președinta organizației.
Nici Alexandru Băișanu, propus de Dăncilă ministru pentru Relația cu Parlamentul, nu stă cu brațele încrucișate și are de gând să ceară un congres la care oamenii din jurul lui Tăriceanu care ”au dus partidul în gard să facă un pas în spate”. Băișanu susține că n-ar fi vorba chiar de scaunul lui Tăriceanu, ci de a stabili dacă ”partidul vrea într-adevăr sau nu vrea la guvernare. Vedem dacă într-adevăr vrea să facă alianță cu PSD”.
Băișanu e pus pe fapte mari și pentru că nu știe cam care ar fi numărul nemulțumiților din ALDE, vrea să provoace o revoluție de sus în jos, „Revoluțiile nu le-au făcut masele, le-au făcut câțiva oameni care au convins masele”, a spus el la TVR.
Până la revoluție mai e Delegația Permanentă convocată pentru luni de Tăriceanu. Acolo ar trebui să se formalizeze excluderea din partid a lui Meleșcanu, a celor trei care au acceptat să fie miniștri în cabinetul Dăncilă și a altor doritori de funcții care vor mai apărea, așa cum a decis Biroul Politic întrunit la începutul săptămânii. De altfel, Tăriceanu i-a comunicat, într-o epistolă, excluderea colaboraționiștilor președintelui Iohannis, cerându-i să nu accepte numirea lor în funcție.
Stratagema folosită de premierul Dăncilă nu este nouă-nu e nici prima, nici ultima care racolează parlamentari de la alte partide, ba chiar de la cei alături de care a stat în ultimii trei ani la guvernare. PSD este specialist în așa ceva, dar nu e singurul care practică sportul. Noutatea este alta: să vrei să guvernezi cu membrii ( excluși) ai unui partid care a decis în forurile statutare că pleacă de la guvern. Este o premieră, fără discuție.
De fapt, Dăncilă vrea să evite cu orice preț votul de încredere al parlamentului pentru restructurarea guvernului, pretinzând că nu s-a schimbat compoziția politică a cabinetului. Are șanse de reușită această șmecherie? Profesorul în drept constituțional Ioan Stanomir spune pentru Europa Liberă că probabil se va ajunge la un blocaj.
”Acești miniștri care reapar în cabinetul Dăncilă, reapar în nume propriu, ei fiind dezavuați de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Deci, din acest punct de vedere, președintele Iohannis este în drept să refuze acest curs propus de doamna Dăncilă și să-i solicite să treacă prin parlament. Cum însă doamna Dăncilă probabil nu va ține cont de recomandările președintelui vom avea în continuare un blocaj. Iar acest blocaj nu poate fi rezolvat după părerea mea foarte ușor, pentru că la ora actuală, așa cum cifrele de la Senat o indică, o moțiune de cenzură nu are șanse de reușită. Astfel încât acest cabinet, evident afectat de pierderea unei părți din sprijinul parlamentar va continua să funcționeze în pofida deplorării procedurilor constituționale.”
Nici recursul la Curtea Constituțională nu pare a fi o soluție, afirmă Ioan Stanomir, pentru că la ora actuală ”Curtea este într-o măsură semnificativă dependentă de majoritatea parlamentară PSD și este dificil de spus cum vor evolua lucrurile.”
O opinie similară are și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, care susține că premierul Dăncilă trebuie să se ducă în parlament pentru un vot de încredere pentru că ”miniștrii propuși sunt persoane particulare, ei nu aduc ALDE la guvernare”.
Cu toate acestea, Viorica Dăncilă este decisă să nu se aventureze în fața parlamentului, deși luni, după ședința CEx, spunea că va merge în parlament fie cu remanierea, fie cu restructurarea. S-a sucit după votul din Senat pentru Teodor Meleșcanu, care, deși a câștigat în turul doi, a demonstrat totuși că majoritatea nu mai funcționează. Lui Meleșcanu i-a lipsit la primul tur un vot. La Camera Deputaților situația e și mai proastă pentru PSD, căruia îi lipsesc circa 30 de voturi. Tocmai de aceea, jurisții din PSD se gândesc la o altă stratagemă dacă se va ajunge acolo: ar fi nevoie de majoritate simplă și nu de una calificată, adică de 50% plus 1 din numărul parlamentarilor.
Deocamdată, indiferent de șmecheriile folosite de PSD și de premier, guvernul este blocat, iar în ședința de joi se ia în calcul emiterea unor Ordonanțe de Urgență prin care secretarii de stat din ministere să poată semna state de plată facturi.