Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut semnificativ în ultimii ani, însă probleme economice precum sărăcia sau fragilitatea mediului de afaceri au rămas. Unde ajung miliardele de lei produse anual, în plus, de economia românească?
Apicultorii din România se plâng că au rămas cu mari cantități de miere nevândută. Specialiștii spun că piața mierii este blocată din cauza conflictului din Ucraina și de intrarea pe piață a unor cantități mari de miere neconformă. În lipsa veniturilor, mulți apicultori ar putea renunța la afacere.
Aproape jumătate din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, potrivit unei anchete a Comisiei Europene care a implicat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Centrul Comun de Cercetare al UE.
Circa 4,5 miliarde de lei au angajat autoritățile publice pentru achiziții, din ziua în care Guvernul a anunțat ordonanța austerității și până azi. Aproape de suma pe care Executivul ar vrea să o economisească. Unele s-au grăbit să lanseze procedurile înainte de adoptarea legii.
Prim-ministrul Ciucă a pus pe seama marilor contribuabili gaura de 20 de miliarde de la buget. Datele ANAF obținute de Europa Liberă arată altceva. Datoriile marilor contribuabili au scăzut de fapt. Și, oricum, mare parte din datoria care se rostogolește an de an vine de la companiile de stat.
Înființarea unei mega agenții care va controla toate companiile de stat tensionează Coaliția. PSD spune că angajamentele României cer înființarea ei. PNL nu e de acord cu puterea pe care premierul ar avea-o asupra companiilor de stat în care lucrează peste 260 de mii de angajați.
România a încheiat primul trimestru al anului 2023 cu un deficit de 22,75 miliarde de lei (4,5 mld. euro), adică 1,48% din PIB, în condițiile în care ținta guvernului pentru întreg anul este de 4.4% din PIB. În 2024, conform recomandărilor Comisiei Europene, deficitul ar trebui să fie 2.9% din PIB.
Trecerea la sistemul de impozitare progresivă, după o pauză de 18 ani, ar fi o provocare administrativă și economică, spun specialiștii consultați de Europa Liberă. Efectele ar putea fi resimțite cel mai mult de către cei din clasa de mijloc.
83 de bănci centrale, care gestionează împreună aproximativ 7.000 de miliarde de dolari, iau în calcul schimbarea strategiilor de investiții și achiziția de aur, scrie cotidianul Financial Times, care citează HSBC Reserve Management Trends Survey. Ce face BNR?
Biletele de avion au devenit vara aceasta un lux, însă românii călătoresc în continuare. Experții nu se așteaptă ca prețurile să scadă prea curând.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media