A fost prima zi de grevă generală în Educație, în România, după mai bine de 18 ani. Negocierile dintre sindicate și Guvern au eșuat, așa că în majoritatea școlilor din țară nu s-au făcut ore. Guvernanții au venit cu o ofertă pe care sindicaliștii au respins-o și amenință acum cu proteste în stradă.
Sute de profesori și cercetători români din 30 de țări s-au reunit între 10-13 aprilie, la Timișoara, la Smart Diaspora. Printre invitați s-a aflat Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru chimie.
Ministerul Educației decide în această perioadă cum va arăta anul școlar viitor. Proiectul e în dezbatere publică și păstrează sistemul „pe module”, care l-a înlocuit, începând din 2022, pe cel al semestrelor, precum și libertatea dată județelor de a alege săptămână de vacanță din februarie.
Comasarea probei de Limba Română cu Matematica, Științele, Geografia și Istoria într-o probă unică la BAC naște serioase rezerve în rândul conducerilor liceelor dar și a părinților din țară. Ambele părți cer păstrarea Limbii Române ca probă distinctă în cadrul examenului.
Impredictibilitatea a fost cuvântul care a caracterizat sistemul educațional cel mai bine în pandemie, din cauza măsurilor neclare luate de autorități și a riscului de infectare cu Covid, spun părinții, elevii, profesorii și specialiștii.
Ministrul interimar al Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat în timpul unei conferințe de presă că elevii se pot reîntoarce fizic în școli în localitățile unde rata de infectare e de sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare din rândul personalului acestora.
Zeci de școli din întreaga țară închise cu o săptămână în urmă pentru că localitățile în care se aflau depășiseră pragul de infectări de 6/1000 au fost redeschise luni. În unele dintre localități, rata cel puțin dublă.
Aproximativ 5.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar nu au pregătire de specialitate, potrivit unei statistici a Ministerului Educației consultată de Europa Liberă.
Potrivit specialiștilor în educație, sistemul finlandez de învățământ este cel mai bun din lume. În România există un liceu româno-finlandez, care îmbină cele două sisteme de învățământ.
România a „reușit” în doi ani să treacă pe primul loc în Europa la numărul de elevi repartizați unui învățător sau profesor pentru învățământul primar, potrivit datelor de la Eurostat. Legea reduce numărul de elevi dintr-o clasă, dar nu se poate aplica din lipsa spațiilor.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media