Impredictibilitatea a fost cuvântul care a caracterizat sistemul educațional cel mai bine în pandemie, din cauza măsurilor neclare luate de autorități și a riscului de infectare cu Covid, spun părinții, elevii, profesorii și specialiștii.
Ministrul interimar al Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat în timpul unei conferințe de presă că elevii se pot reîntoarce fizic în școli în localitățile unde rata de infectare e de sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare din rândul personalului acestora.
Zeci de școli din întreaga țară închise cu o săptămână în urmă pentru că localitățile în care se aflau depășiseră pragul de infectări de 6/1000 au fost redeschise luni. În unele dintre localități, rata cel puțin dublă.
Aproximativ 5.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar nu au pregătire de specialitate, potrivit unei statistici a Ministerului Educației consultată de Europa Liberă.
Potrivit specialiștilor în educație, sistemul finlandez de învățământ este cel mai bun din lume. În România există un liceu româno-finlandez, care îmbină cele două sisteme de învățământ.
România a „reușit” în doi ani să treacă pe primul loc în Europa la numărul de elevi repartizați unui învățător sau profesor pentru învățământul primar, potrivit datelor de la Eurostat. Legea reduce numărul de elevi dintr-o clasă, dar nu se poate aplica din lipsa spațiilor.
Predarea în online, în primul an școlar de pandemie, a fost un experiment eșuat atât pentru pentru profesori, cât și pentru elevi. Toată lumea, de la ministrul Educației până la profesori, recunoaște acest lucru: școala online nu dă aceleași rezultate ca cea în format fizic.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a renunțat la intenția de a modifica regulamentul de organizare și funcționare a CNATDCU, organismul care verifică plagiatul în tezele de doctorat.
Rezultatele de anul acesta de la examenul de titularizare sunt cele mai proaste din ultimii cinci ani, cu 14 procente sub cele din 2020, dar nu sunt o noutate pentru sistem. Aceasta pentru că, de regulă, ele rareori depășesc o de rată de promovare de 50%, ceea ce înseamnă note peste 7.
Propunerea să se organizeze examen de admitere la liceele de top a generat polemici previzibile. Schimbarea este una majoră, care iese din tiparul Evaluării Naționale - examen de nivel mediu. Părinții și elevii resping ideea, dar în rândul profesorilor opiniile sunt împărțite.
Lansat la apă după cinci ani, pincipalul proiect al președintelui Klaus Iohannis, „România educată”, începe să se creioneze. Deocamdată, se mai discută pe marginea formulelor propuse, mai mult sau mai puțin novatoare, și nici nu a fost avansat un termen până la care se va transforma într-o lege.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media