Linkuri accesibilitate

3 minute | România fără Opoziție, cine candidează la Președinție, alegeri generale în Franța


Liderul USR, Cătălin Drulă a demisionat ieri din fruntea partidului după pierderea sectoarelor 1 și 2 din Capitală și un scor prost în țară.
Liderul USR, Cătălin Drulă a demisionat ieri din fruntea partidului după pierderea sectoarelor 1 și 2 din Capitală și un scor prost în țară.

În 22 de județe din țară, numărătoarea fizică voturilor a fost blocată. Cifrele au fost însă transmise online. PSD și PNL au câștigat peste jumătate din voturi, Opoziția este firavă, Diana Șoșoacă devine europarlamentar. Valul radicalilor de dreapta se face simțit aproape peste tot în Europa.

Bună dimineața, dragi prieteni,

În 22 de județe din țară, numărătoarea voturilor a fost blocată mai mult de 12 ore. Predarea sacilor cu voturi de la secțiile de vot la birourile electorale a însemnat zeci de ore de așteptare, oamenii au cedat fizic. Datele de pe procesele verbale au fost însă transmise online, astfel că rezultatele parțiale sunt relevante.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • PSD și PNL au câștigat majoritatea primăriilor, 62% din consiliile județene și 53% din mandatele de la Bruxelles.
  • Opoziția din România devine și mai fragilă. Alianța Dreapta Unită are un scor dezastruos în țară și, se pare, numai trei europarlamentari.
  • AUR câștigă doar primării mici și șase mandate în PE. Diana Șoșoacă și discursul ei pro-Putin vor ajunge la Bruxelles.
  • Victoria radicalilor de dreapta provoacă alegeri anticipate în Franța.

Opoziția în picaj, proces electoral viciat

Sondajele la ieșirea de la urne sunt confirmate, cel puțin într-o privință, categoric: PSD și PNL, partidele de la guvernare au câștigat alegerile. Vezi aici harta.

Dar până la rezultatele oficiale, toată presa relatează că în cel puțin 22 de județe din țară, reprezentanții secțiilor de votare și cei ai birourilor electorale au făcut predarea-primirea buletinelor de vot, în condiții umilitoare.

Primii, nedormiți de 36 de ore stau la cozi, fără apă și de-ale gurii, păzindu-și sacii, eventual stând pe ei - unde în altă parte? - ceilalți, din birouri, nu cu mult mai odihniți, preluându-i în ritm de melc. E imposibil altfel în actuala „organizare”.

Așa că, în jumătate din județele României, procesul electoral a fost suspendat pentru somn & odihnă, absolut necesare.

Situația de la Sectorul 1 - cel mai bogat „oraș” din țară, este cu atât mai stânjenitoare pentru autorități cu cât se petrece în miezul Capitalei, în Piața Amzei. Vezi imagini în LIVE blogul Europa Liberă.

Rezultatele, transmise online, sunt însă cunoscute. Pe scurt, potrivit acestor date parțiale, la primari avem: PSD – 41,45%, PNL – 33,48%, AUR – 5,88%, UDMR – 5,47%, ADU – 2,62%.

Dacă intrați pe romania.europaraliberă.org, veți vedea toate categoriile de rezultate în infografii colorate, inclusiv pe județe, reportaje și analize.

Marcel Ciolacu & Nicolae Ciucă, concurenți la prezidențiale

Scorul Guvernului este atât de bun încât liderii PSD și PNL sunt condamnați să devină concurenți la prezidențiale, arată într-o excelentă analiză colega mea, Andreea Pora.

În schimb, dacă pe 9 iunie ar fi existat pragul de 5% de la alegerile generale, Opoziția pro-occidentală nici nu ar mai exista, iar AUR abia ar mai răsufla.

Harta României este roșie și galbenă, plus două județe unde și la locale PSD și PNL au candidat împreună, ca și la europarlamentare. Patru județe sunt dominate de UDMR.

Singura pierdere pentru Guvern: Capitala. Dureroasă pierdere, au constatat la PSD și PNL chiar în noaptea alegerilor colegii mei, Cezar Amariei și Alina Manolache.

Victoria remarcabilă a lui Nicușor Dan la București, primarul reales cu sprijinul Alianței Dreapta Unită, nu a reușit să echilibreze balanța.

Șeful USR, Cătălin Drulă s-a retras ieri, lăsându-i greaua moștenire primarului Timișoarei, Dominic Fritz, și el proaspăt reales.

De ce a pățit USR asta? Analiza Ioanei Dogioiu din Spotmedia despre „cei cinci băieți” e de neratat.

Partidele suveraniste, populiștii de dreapta din AUR și S.O.S fac încă și mai prost la locale. AUR abia se înființase la localele din septembrie 2020, nu a avut primării, acum are câteva comune. S.O.S nici nu se vede pe această hartă.

În schimb, deputata Diana Șoșoacă, singurul politician român cu discurs clar pro-Kremlin, va merge la Bruxelles.

Vezi aici posibila listă a celor 33 de mandate românești în Parlamentul European, potrivit datelor adunate până acum de Europa Liberă.

Partidele radicale de dreapta iau cu asalt Europa. Anticipate în Franța

În Franța, partidul radical de dreapta al Marinei Le Pen și Jordan Bardella, (Re)Adunarea Națională, a obținut un scor atât de bun la europarlamentare, încât președintele Macron a anunțat dizolvarea Legislativului și anticipate.

Primul tur va avea loc pe 30 iunie, al doilea pe 7 iulie, relatează Le Monde. A pus, de fapt, un pariu riscant, crede BBC.

De acord, arată Politico, explicând că armistițiul pe care (Re)Adunarea Națională vrea să îl facă cu facțiunea Recucerirea, tot de extremă dreaptă și condusă tot de familia Le Pen, va pune probleme formațiunii prezidențiale.

Alegerile europarlamentare au fost câștigate clar de Partidul Popularilor Europeni. Social-democrații au pierdut câteva mandate, rămânând însă pe locul doi, dar Renew s-a ales cu numai 73 de mandate, ceea ce reprezintă o cădere cam abruptă, remarcă mai multe analize, inclusiv cea a lui Rikard Joziak de la Europa Liberă.

Altfel, Europa nu arată prea bine. Alternativa pentru Germania, partidul populist radical de dreapta, a depășit ca număr de mandate în PE partidul cancelarului Scholz.

Colega mea, Sabina Șancu, creionează la Europa Liberă cum ar putea arăta viitoarele alianțe în Parlamentul European, cu destul de multe partide radicale și extrem de vocale adunate la un loc. Inclusiv Diana Șoșoacă.

Alte aspecte ale lui 9 iunie:

  • Unul din liderii radicali bulgari care ajung în PE s-a îmbogățit din jocuri piramidale, scriu colegii de la Sofia.
  • Viktor Orban clamează victoria cu al lui Fidesz la Budapesta. Nu greșește, dar opozantul Peter Maghyar a obținut circa 30% din voturi.
  • Premierul belgian, Alexander Le Croo a demisionat după eșecul partidului său la parlamentarele care au avut loc în același timpul cu alegerile europene. Partidul naţionalist flamand N-VA (Noua Alianţă Flamandă) este pe cale să devină cel mai mare partid din Parlamentul Belgiei.

Ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG