Linkuri accesibilitate

3 minute | Când se termină alegerile? Trandafiri roșii pentru Vladimir Putin. China în Europa


Coreea de Nord s-a mobilizat pentru a-l aștepta pe Vladimir Putin cu onoruri.
Coreea de Nord s-a mobilizat pentru a-l aștepta pe Vladimir Putin cu onoruri.

La o săptămână și jumătate de la alegeri, România are rezultate finale doar ale votului pentru Parlamentul European. Întregul proces a lăsat în urmă gustul amar al neîncrederii în exercițiul democratic al votului. Și România, și lumea merg mai departe. V. Putin chiar până în Coreea de Nord.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Biroul Electoral Central a finalizat numărarea și validarea voturilor din 9 iunie pentru Parlamentul European. Nu la fel stau lucrurile în privința alegerilor locale.
  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost așteptat de Kim Jong Un personal la aterizarea în Coreea de Nord. Apropierea dintre cele două țări, cu obiectiv principal cooperarea militară, îngrijorează Occidentul.
  • Producătorul chinez de mașini Chery Auto urmează să lanseze în luna octombrie modelul OMODA în România și ar lua în considerare deschiderea unei fabrici aici, scrie G4Media.

D. Șoșoacă pleacă la Bruxelles. Nu și K. Iohannis

Aproape o săptămână și jumătate i-a trebuit Biroului Electoral Central să valideze, centralizeze și să publice rezultatul votului din 9 iunie pentru Parlamentul European. S-a confirmat: PSD-PNL pe primul loc (19 mandate), la distanță de AUR, cu șase mandate, Dreapta Unită, trei mandate, S.O.S., două mandate. Da, Diana Șoșoacă pleacă la Bruxelles, da, o premieră e și faptul că România a ales un candidat independent – Nicu Ștefănuță.

Mulți europarlamentari români cu experiență și realizări lipsesc din noua listă, notează Europa Liberă. Citește aici întreaga analiză.

Pentru locale e mai complicat – nu sunt încă rezultate finale, iar ecourile acuzațiilor de fraudă se sting cu greu. G4Media scrie că Biroul Electoral Central a respins cererea Alianţei Dreapta Unită de anulare a alegerilor în Sectorul 2.

C

Plângerile și contestațiile depuse de primarul sectorului 2, Radu Mihaiau (USR), nu au convins BEC că alegerile de aici ar trebui repetate.
Plângerile și contestațiile depuse de primarul sectorului 2, Radu Mihaiau (USR), nu au convins BEC că alegerile de aici ar trebui repetate.

lar e că România merge înainte, iar viitoarele alegeri prezidențiale, despre care nici nu se știe când exact vor fi organizate, sunt deja mai interesante decât trecutele locale și europarlamentare. În Spotmedia, jurnalista Ioana Ene Dogioiu scrie despre cum Elena Lasconi (posibilă viitoare președintă a USR și candidată pentru Cotroceni) „ar putea schimba jocul, ierarhiile și strategiile”.

Digi24 anunță în exclusivitate că Ana Birchall ar intenționa să candideze la președinție ca independent, iar G4Media se concentrează asupra datei: Liderii PSD și PNL ar urma să discute azi dacă prezidențialele vor fi organizate în septembrie sau în decembrie.

Plecările și planurile par să fi rămas fără obiect pentru Klaus Iohannis – chiar și Ungaria a anunțat că îl susține pe Mark Rutte, nu pe Iohannis, la șefia NATO. Doar România mai trebuie să se pronunțe...

Mark Rutte (dreapta) mai are nevoie doar de sprijinul României pentru a deveni șeful NATO, funcția pe care a spus Klaus Iohannis că și-ar dori-o.
Mark Rutte (dreapta) mai are nevoie doar de sprijinul României pentru a deveni șeful NATO, funcția pe care a spus Klaus Iohannis că și-ar dori-o.

În G4Media, Cristian Pantazi scrie despre cum a ajuns Klaus Iohannis aliatul de conjunctură al Viktor Orbán, calul troian al Rusiei în NATO.

Același Orbán care, notează Politico, și-a ales drept slogan al președinției rotative a UE, pe care urmează să o preia, nimic mai trumpist decât „Make Europe Great Again”.

Cum se împrietenesc autocrații

The New York Times scrie că nevoia de muniție pentru războiul împotriva Ucrainei îl forțează pe Vladimir Putin să își întărească relațiile cu Coreea de Nord, într-o alianță care alarmează Occidentul. De la vizita în desfășurare, Kremlinul vrea mai multe arme, Phenianul speră să obțină ajutor economic, cooperare militară și subminarea sancțiunilor internaționale care vizează înarmarea nucleară.

Până recent, Moscova era de partea țărilor care acționează pentru blocarea posibilei înarmări nucleare a Coreei de Nord. Acum, acționează în favoarea Phenianului în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, amintește PBS.

Covorul și trandafirii roșii, afișele cu chipul lui Vladimir Putin, ceremonia de primire grandioasă sunt toate urmărite atent de Occident, notează CNN, iar consecințele unei relații apropiate între Coreea de Nord și Rusia vizează mult mai mult decât armament pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin a fost primit cu onoruri de Kim Jong Un, în Coreea de Nord.
Vladimir Putin a fost primit cu onoruri de Kim Jong Un, în Coreea de Nord.

Rusia e chiar pregătită să sprijine programul nuclear al Coreei de Nord, notează BBC, iar stabilirea unei relații care poate ocoli sancțiunile occidentale nici măcar nu poate fi blocată de Occident, potrivit experților în chestiunea nord-coreeană. Live text BBC, AICI.

Probabil singura pârghie rămâne China, care, deși dorește alianță împotriva Occidentului democrat, și e aliatul clar al Moscovei, după cum amintește azi Politico, nu pare dispusă să riște în privința accesului lui Kim Jong Un la armament nuclear, notează The Washington Post.

Europa îmbrățișează China

Posibil ca Bruxelles-ul să fi internalizat zicătoarea cu „ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape”. Politico scrie că UE recurge la o nouă strategie în relația cu Beijingul: a amenințat cu taxe extrem de mari, dar acum le-ar oferi posibilitatea producătorilor chinezi de mașini să deschidă fabrici în Europa și să își împărtășească cunoștințele cu partenerii locali.

În România, G4Media scrie tocmai despre acest lucru, dar din perspectiva producătorilor chinezi. Jurnalistul Nicolae Bian a stat de vorbă cu reprezentantul în România al producătorul chinez de mașini Chery Auto. Compania ar urma să lanseze în octombrie modelul OMODA în România și plănuiește deschiderea unei noi fabrici după cea din Spania. România s-ar putea afla printre țările avute în vedere pentru acest lucru.

Războiul comercial Europa – China nu este însă atât de simplu, avertizează AP. După ce UE a anunțat impunerea unor taxe mari pentru mașinile electrice chinezești, Beijingul a luat în vizor fermierii europeni și a anunțat începerea unei anchete antidumping cu privire la carnea de porc și derivate importante din UE. Spania este un exportator major de carne de porc în China, notează Reuters.

Mașini electrice în terminalul pentru exporturi internaționale al portului chinezesc Suzhou. 11 septembrie 2023.
Mașini electrice în terminalul pentru exporturi internaționale al portului chinezesc Suzhou. 11 septembrie 2023.

Spre deosebire de Politico, care vorbește despre integrarea tehnologiei chineze în Europa și despre o Europă care „în încercarea de a recupera, devine chineză”, Euroactiv notează ideile unei dezbateri desfășurate la Bruxelles: pe fondul lipsei de încredere între cele două părți, relațiile UE-China riscă să de deterioreze profund.

Alte subiecte:

  • La 20 de ani când au început lucrările, Autostrada Transilvania are doar 140 de kilometri funcționali – Europa Liberă.
  • Meteorologii anunţă caniculă în România, pe parcursul zilei de miercuri, 19 iunie. În Bucureşti şi 16 judeţe este cod portocaliu – news.ro.
  • Camera Deputaţilor adoptă un proiect de lege pentru evaluarea imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist, dacă nu a fost emisă o decizie de către Comisia Naţională sau decizia Comisiei Naţionale a fost atacată – Agerpres.ro.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG