Linkuri accesibilitate

În ce condiții pot fi deschise școlile în România/ Ce se întâmplă în Marea Britanie, Franța și Germania


Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, are de luat o decizie grea. Deschide sau nu deschide școlile pe 8 februarie, data începerii noului semestru.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, are de luat o decizie grea. Deschide sau nu deschide școlile pe 8 februarie, data începerii noului semestru.

Închiderea unei școli din București după ce a fost descoperit un focar de coronavirus pune sub semnul întrebării deschiderea școlilor pe 8 februarie. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, spune totuși că școlile ar trebui deschise măcar pentru elevii de la clasele primare.

Confirmarea a nouă persoane de la Școala Nr. 28 din București cu coronavirus, dintre care una cu noua tulpină a virusului din Marea Britanie, iar restul de 8 cu tulpina cunoscută, a declanșat o anchetă din partea inspectorilor școlari de la Inspectoratul Municipiului București. În plus, Direcția de Sănătate Publică a recoltat duminică alte 11 probe, dintre care 7 au fost confirmat prezența tulpinii obișnuite, iar 4 au mers la secvențiere genetică la Institutul Cantacuzino, existând suspiciunea variantei mai periculoase a virusului.

În școală s-au efectuat proceduri de dezinfecție generală prin nebulizare în data de 21 ianuarie 2021, repetate în data de 25 ianuarie 2021. Ne-am mai confruntat cu astfel de situații și înainte. Când apăreau cazuri se închidea școala, procedura e aceeași”, a explicat la Europa Liberă, Maria Manea, inspector general adjunct.

Dintre cei infectați, doi sunt profesori, două persoane fac parte din personalul didactic auxiliar și cinci persoane din rândul personalului nedidactic. Inspectorii au aflat de la profesorii cu care au vorbit la telefon că în școală s-au respectat regulile de igienă, s-a purtat mască și s-a respectat distanța fizică. Iar în școală nu a avut loc nicio petrecere care să fi răspândit virusul.

Faptul că profesorii s-au infectat în masă pune sub semnul întrebării dacă școlile pot fi deschise în siguranță, atât pentru profesori, cât și pentru elevi, pe 8 februarie, atunci când ar trebui să înceapă semestrul al doilea.

„Noi, ca profesori, ne dorim să venim la școală, și elevii își doresc, și părinții. Dar nu putem spune dacă e bine să deschidem școlile sau nu. Ne vor spune specialiștii în sănătate”, spune inspectorul general adjunct.

Ministerul Educației pregătește trei scenarii, cu grădinițele deschise

Decizia finală privind deschiderea școlilor în format fizic va fi luată pe 2 februarie, în funcție de situația infectărilor de la acea dată. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că indiferent de decizia epidemiologilor, grădinițele vor rămâne deschise. Ministrul a declarat la Antena 3 că școlile vor fi deschise în funcție de cele trei scenarii cunoscute încă din septembrie: verde, galben și roșu.

Grădinițele rămân deschise, pentru că cel mai greu este să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi în grădiniţă. Nu spun că este uşor să lucrezi în gimnaziu, liceu sau în universitar online, dar în grădiniţe şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat. Cum ai putea fi eficient, să îl înveţi pe un copil să facă litere online?”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cazul de la Școala Nr.28: „Nu au fost capabili să păstreze disciplina”

Prof. univ. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, arată că focarul de infecție de la Școala Nr. 28 din Capitală este un exemplu de caz care arată că regulile sanitare nu se respectă așa cum ar trebui în școli. Cu toate acestea, expertul în sănătate publică susține că autoritățile ar trebui să pregătească deschiderea școlilor pentru clasele primare.

Cazul de la Școala Nr. 28 din București e cel mai bun exemplu. Aici avem de-a face cu un grup de profesori care, atunci când școala era online, nu au fost capabili să păstreze disciplina suficient între ei fără să se infecteze”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Expertul în sănătate publică spune că relaxarea restricțiilor în condițiile apariției noii tulpine de coronavirus poate pune în pericol deschiderea școlilor.

Am văzut acum ce decizii aberante se iau în București pe baza unei legislații care e depășită deja (redeschidere automată în cazul în care numărul de cazuri scade sub 3 îmbolnăviri zilnice la mia de locuitori, de pildă). Nu s-a ținut cont de faptul că avem noua tulpină. Acum se relaxează fără să se țină cont că școala e o prioritate. În momentul în care tu relaxezi imediat ce a coborât sub 3, această relaxare va duce la creșterea cazurilor peste 3 și automat se vor închide școlile”, susține Cherecheș.

Școlile să primească elevii de la clasele primare

Totuși, școlile ar trebui deschise pentru clasele primare într-o primă fază, cu respectarea tuturor normelor sanitare, mai spune Cherecheș.

„Eu nu am fost de acord cu închiderea completă a școlilor nici anul trecut în toamnă. Consider că până la clasa a IV-a școlile ar fi trebuit păstrate deschise. Atunci a fost decizia mai ușoară, aveam alegeri. Acum, la fel, cu toată noua tulpină din Marea Britanie, consider că școlile ar trebui deschise obligatoriu până la clasa a patra”, afirmă expertul care susține că elevii de clasele primare reprezintă grupul cel mai vulnerabil din perspectiva educației online.

Acești copii nu pot fi lăsați singuri acasă, iar un părinte iese practic din circuitul economic ca să-i ajute și să îi supravegheze. Dacă vin doar cei până în clasa a patra, școlile au oportunitatea să-și ajusteze spațiile. E nevoie de distanțare între copii, de reducerea timpului petrecut la școală, iar masca să fie purtată de toți elevii, inclusiv în pauză”, mai spune Răzvan Cherecheș.

Pentru a ține situația sub control, expertul propune ca elevii și profesorii să fie testați periodic, iar dacă rămânem la aceleași cifre de infectare, atunci vin la școală și alte cicluri.

Autoritățile locale trebuie să-și asume un angajament prin care poliția locală să disperseze mulțimea de părinți care îi așteaptă la poarta școlii”, mai spune Cherecheș.

Cum procedează Marea Britanie și Germania

Marea Britanie. Deocamdată, școlile din Marea Britanie rămân închise. Guvernul britanic a anunțat că le va spune profesorilor și părinților când se pot redeschide școlile din Anglia „cât de curând putem”, potrivit BBC. În prezent, merg la școală doar copiii lucrătorilor din domeniile esențiale, dar numai cei care nu au cu cine să fie lăsați acasă.

Premierul, Boris Johnson, ca și ministrul Educației, Gavin Williamson, sunt supuși unor mari presiuni din partea părinților în direcția redeschiderii școlilor, dar rata mare a mortalității și numărul mare de cazuri de infectări cu coronavirus îi pun în dificultate. Este posibil ca elevii să continue să învețe de acasă până cel puțin după Paște, spune experții. Ministrul Williamson va anunța săptămâna aceasta dacă elevii vor reveni la școală în a doua jumătate a lui februarie.

Germania. Până pe 14 februarie, data limită a carantinării naționale anunțate săptămâna trecută, școlile germane rămân închise în majoritatea landurilor. Elevii învață online. Părinții primesc un concediu suplimentar anual de 10 zile pentru îngrijirea copiilor, iar părinții singuri primesc în plus 20 de zile.

Și școlile din Danemarca și Olanda vor rămâne închise cel puțin până în a doua săptămână a lunii februarie.

În Franța, școlile rămân deocamdată deschise

Franța. Autoritățile de la Paris au decis în urmă cu câteva luni că școlile să rămână deschise. Dar acum, când Franța este amenințată de al treilea val de coronavirus - dezbaterea este dacă școlile vor rămâne sau nu deschise în cazul unei alte carantine. În acest moment, cursurile online sunt limitate, numai anumite grupuri de liceu învață online. Dar și în cazul lor, sistemul după care funcționează școlile este cel hibrid, o parte dintre liceeni merg la școală, iar ceilalți urmăresc online, potrivit Deutsche Welle.

Regulile de igienă sunt foarte stricte. Toți elevii din Franța, inclusiv cei din școala primară, trebuie să poarte măști. În timpul prânzului, clasele nu se amestecă la cantina școlii, elevii mănâncă în aceleași grupuri pentru a limita un eventual focar.

Școlarii francezi sunt testați periodic de coronavirus. De la începutul pandemiei, cele 12 milioane de elevi francezi au petrecut cel mai mult timp la școală, comparativ cu elevii din celelalte țări europene.

De asemenea, școlile sunt deschise și în Portugalia și Spania.

În Italia, numai elevilor de liceu și s-a permit reîntoarcerea la școală, însă numai în grupuri mici care să permită păstrarea distanței în clase.

La începutul lunii ianuarie, Grecia a permis redeschiderea școlilor primare și a creșelor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG