Linkuri accesibilitate

10 întrebări. Cum văd elevii reînceperea școlii. Rareș Voicu: Noi vrem să mergem la școală, dar suntem mult mai precauți


Rareș Voicu este președintele Consiliului Național al Elevilor din România.
Rareș Voicu este președintele Consiliului Național al Elevilor din România.

Decizia privind deschiderea școlilor va fi luată peste câteva zile , în funcție de situația epidemiologică. Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, arată într-un interviu pentru Europa Liberă că elevii își doresc să se întoarcă la școală, dar cu precauții suplimentare.

Ministerul Educației arată că își dorește să deschidă fizic școlile, cel puțin pentru clasele primare și pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele naționale. Dar decizia privind deschiderea școlilor va fi luată cu câteva zile înainte de începerea semestrului al doilea, în funcție de situația epidemiologică. Un ultim sondaj al Fundației World Vision arată 5 din 10 elevi ar fi fericiți să se întoarcă la școală. În proporție de peste 80%, profesorii și elevii consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă asigurând dezinfecţia spaţiilor comune, a sălilor de curs, a materialor dezinfectante, a distanţării fizice în clasă şi a măştilor pentru tot personalul şcolii, copii şi profesori deopotrivă.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, arată într-un interviu pentru Europa Liberă că elevii sunt obosiți după un semestru de învățat online și își doresc să se întoarcă la școală.

1. Europa Liberă: Sondajele arată că elevii își doresc să se întoarcă fizic la școală. Care e starea de spirit printre colegi?

Rareș Voicu: Elevii vor să se întoarcă la școală, dar acum suntem cu toții mai precauți decât în septembrie. Au trecut câteva luni în care am avut o explozie a numărului de cazuri, în care mulți dintre noi am avut cazuri în familie sau am avut prieteni, persoane apropiate care au trecut prin boală. Noi vrem să mergem la școală, dar suntem mult mai precauți, cu respectarea tututor normelor sanitare.

2. Europa Liberă: Ministerul Educației a pus la dispoziția elevilor numere de telefon ale consilierilor școlari la care aceștia să sune în caz că au nevoie. În ce măsură sunt solicitați consilierii școlari în această perioadă?

Rareș Voicu: Foarte puțini elevi apelează la aceste servicii pentru că de multe ori nu știu că le au la dispoziție. Ar trebui să fie o chestiune proactivă din partea consilierilor, să vină ei către elevi, iar aceștia să știe că pot apela la consilieri atunci când au nevoie. Dar, din păcate, consilierii nu au uneori timpul fizic să facă acest lucru, și drept consecință elevii nu știu că au posibilitatea să aibă acces la astfel de servicii. Din cercul meu de prieteni nu cunosc pe nimeni care să fi apelat la un consilier școlar, de exemplu.

3. Europa Liberă: Cum vezi tu că s-a desfășurat învățământul online de când au fost închise școlile? Ministerul Educației spune că peste 65.000 de copii sunt în situația neîncheierii mediilor.

Rareș Voicu: Elevii sunt obosiți, ăsta e cuvântul – oboseala. Mulți dintre noi nu mai avem finalitatea învățării pentru că nu mai suntem la școală și nu avem contact cu colegii și profesorii. Învățarea a devenit un act impersonal și cred că asta ne-a afectat foarte mult pe toți.

4. Europa Liberă: Încă sunt discuții despre deschiderea școlii pentru toți elevii. Cum ar trebui, în opinia Consiliului Național al Elevilor, să înceapă școala în cel de-al doilea semestru?

Rareș Voicu: Propunerea noastră a fost ca decizia privind deschiderea școlii să fie descentralizată. Și din ce am înțeles, din declarațiile decidenților, așa va fi. Dar e important să readucem în discuție elementele pe care le aveam în vedere în septembrie. Și aici vorbim despre dezinfectanți, despre materiale sanitare și despre păstrarea distanței. Dar despre aceste aspecte nu am auzit vorbindu-se până acum.

Ceea ce am cerut noi pentru deschiderea școlii am înțeles că se va întâmpla. Reducerea numărului de elevi din clasă s-a întâmplat. Avem așteptări foarte mari de la ministrul Educației și de la minister legat de banii care vor fi alocați pentru Educație prin buget. Sunt nevoi foarte mari din sistem, nevoi pe care guvernul și le-a asumat anul trecut. De exemplu, guvernul și-a asumat anul trecut mărirea burselor care să pornească de la 100 de lei.

Propunerea Consiliului Național al Elevilor e ca deschiderea școlilor să se facă descentralizat.
Propunerea Consiliului Național al Elevilor e ca deschiderea școlilor să se facă descentralizat.

5. Europa Liberă: Ministrul Educației a anunțat deja unele schimbări, inclusiv în ceea ce privește planurile cadru la liceu și reducerea numărului de elevi într-o clasă.

Rareș Voicu: Problema era tăierea numărului de clase. Inspectoratele voiau să taie clasele care nu îndeplineau standardul lor de ”clasă funcțională”, adică undeva la 28-29 de elevi. Noi am spus că ar trebui să rămână efectivele de clasă pentru că anul acesta avem o populație școlară care este simțitor scăzută. Asta pentru că acum 8 ani am avut acea tranziție de la grupa mare la clasa pregătitoare, tranziție care s-a făcut diferențiat, pentru că o parte din preșcolari au mers atunci la clasa zero, o parte la clasa întâi, iar o parte au rămas la grădiniță. Și anul acesta, fiind mai puțini elevi, cred că dacă am păstra numărul de clase care există am putea avea un număr de elevi în clasă fără a fi nevoiți să înființăm încă 1.000 de clase noi. Propunerea noastră a fost să se taie efectiv cât e necesar.

6. Europa Liberă: Care sunt propunerile voastre pentru planurile cadru de la liceu? Ce ar trebui să învețe un elev?

Rareș Voicu: Planurile cadru puse acum în dezbatere publică nu sunt de aprobat, sunt fundamentate pe niște tăieri și mutări de ore de colo în colo, care de fapt nu reformează nimic. Adică nu putem vorbi despre o reformă în adevăratul sens al cuvântului fără a vorbi despre o restructurare completă a planurilor cadru, dar și a modului în care sunt predate materiile, modul în care sunt prezentate.

7. Europa Liberă: Cum ar trebui restructurate?

Rareș Voicu: Cel puțin la liceu ar trebui să fie o pondere mai mare a trunchiului comun, constituit din materii care să-l ajute pe elev să deprindă competențe reale de viață, precum educația juridică, sănătate, actorie și altele. În curriculum diferențiat să fie materii pentru fiecare profil. Iar acel curriculum să fie modificat astfel încât să fie pus și la dispoziția elevului, pentru a răspunde cu adevărat nevoilor acestora. Asta pentru clasele a IX-a și a X-a. Pentru clasele a XI-a și a XII-a e important să vorbim despre o particularizare a învățării. Adică elevul să-și poate alege materiile pe care vrea să le studieze pentru că e clar că astfel ești mai motivat să înveți.

8. Europa Liberă: Schimbăm planurile cadru, dar sunt pregătiți profesorii să predea astfel încât nevoile elevilor să primeze?

Rareș Voicu: Eu cred că da, dar depinde de abordare. Dacă vom merge către reformă, către principiile care sunt enunțate și în România Educată, cred că vom putea vorbi de posibilitatea particularizării parcursului de învățare, dar asta ține întru totul de abordarea pe care Ministerul Educației o va avea în relația cu profesorii, cu formarea pe care o primesc.

9. Europa Liberă: Anul trecut materia din semestrul al doilea a fost scoasă de la examenele naționale. În aceste condiții, ale învățării online, cum ar trebui organizate examenele naționale?

Rareș Voicu: Noi propunem să susținem acest examene naționale în format fizic, la fel cum s-au susținut și anul trecut. Am solicitat ministrului Educației să facă publice până pe 5 februarie datele cu privire la examene, programul, calendarul și modul în care se vor susține. În privința programelor, cred că e important ca, începând cu al doilea semestru, Ministerul Educației să vadă ce s-a predat în mod real în online și pornind de la asta să modifice materia pentru examen. E clar că nu putem avea aceeași programă în contextul în care ne aflăm. Nu cred că trebuie să tăiem toată materia de pe un semestru, ci să vorbim despre adoptarea conținutului.

10. Europa Liberă: Ministrul Educației a anunțat că e posibil ca elevii să meargă și sâmbăta la școală pentru recuperarea materiei. Cât de mult au elevii de recuperat astfel încât să fie nevoie să meargă și sâmbăta la școală?

Rareș Voicu: Anul trecut nu s-a recuperat nimic, de exemplu. Recuperarea materiei trebuie făcută la nivel de clasă. Tocmai de aia spuneam că pentru recuperarea materiei decizia finală va aparține profesorului de la clasă. Nu știu cât de oportun e să vorbim despre recuperarea de sâmbătă pentru toți elevii, dar există și cazuri extreme în care e mult de recuperat și acolo poate putem vorbi și de o astfel de opțiune.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG