Linkuri accesibilitate

Peste 300 de cetăţeni români în Gaza | Confruntările continuă și duminică


Fâșia Gaza, 14 mai, 2021
Fâșia Gaza, 14 mai, 2021

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică, la Prima TV, că în Fâşia Gaza se află în jur de 320 - 350 de cetăţeni români. Aceștia nu au formulat cereri de asistență consulară.

Atacurile cu rachete între Israel și gruparea Hamas din Gaza continuă și duminică, iar situația urmează să fie discutată, după-amiază, într-o reuniune a Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (ONU).

Potrivit Agerpres, Bogdan Aurescu a precizat că MAE ţine legătura cu toate misiunile diplomatice din regiune, care au primit deja instrucţiuni să se pregătească pentru a acorda sprijin cetăţenilor români, dacă este nevoie.

Până în acest moment, nu am primit cereri de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români, însă am contactat reprezentanţii comunităţilor de români, mai ales mă refer la cei din Fâşia Gaza, pentru că acolo există în jur de 320 - 350 de cetăţeni români, inclusiv cu dublă cetăţenie, care ar putea eventual să aibă nevoie de un sprijin consular consolidat şi am început deja să-i înregistrăm pe cei care, eventual, doresc un astfel de sprijin consular, dar nu se pune problema în acest moment să li se acorde un astfel de sprijin consular”, a spus ministrul de Externe.

Noi am condamnat ferm aceste tiruri de rachete care vin din Fâşia Gaza peste zone locuite de civili în Israel. Ne-am exprimat în mod profund regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti şi speranţa că aceste pierderi de vieţi omeneşti nu se vor mai produce", a adăugat ministrul de Externe la Prima TV.

La București, la fel ca și în alte capitale europene, dar și în Statele Unite, Canada, Australia, au avut loc, sâmbătă, proteste față de atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.

Protest față de atacurile lansate de Israrel împotriva Fâșiei Gaza, București, 15 mai 2021.
Protest față de atacurile lansate de Israrel împotriva Fâșiei Gaza, București, 15 mai 2021.

Duminică a avut loc și o manifestație pro-Israel, la care a participat si ambasadorul acestei țări în România, David Saranga.

Manifestație pro-Israel, 16 mai 2021, București.
Manifestație pro-Israel, 16 mai 2021, București.

În 12 mai, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru Palestina și Israel. „MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Fâșia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Orașul Vechi și cartierele adiacente) și în regiunile de proximitate cu Fâșia Gaza.

Anterior, MAE anunțase că „urmărește îndeaproape evoluția situației din Israel și condamnă cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâșia Gaza, care vizează zone civile locuite din Israel.”

Realizarea unei păci durabile în regiune rămâne un obiectiv esențial. În acest sens, România amintește atașamentul față de valorile dreptului internațional și reiterează susținerea pentru implementarea soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate ca singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor legitime ale părților.

Situația confruntărilor

Fâșia Gaza a fost lovită de noi atacuri de rachete israeliene duminică dimineață. Potrivit medicilor palestinieni, au murit 26 de persoane, inclusiv opt copii.

Numărul total al morților, de la începutul confruntărilor, în 10 mai, a ajuns, în Gaza, la 174, iar Israelul a raportat 10 decese cauzate de exploziile rachetelor lansate de Hamas.

Armata Israeliană a transmis că în cursul nopții și duminică dimineață, circa 130 de rachete au fost lansate către Israel.

Consiliul de Securitate al ONU se întrunește duminică, de la ora 17:00, pentru a discuta cel mai recent conflict israelo-palestinian.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG