Linkuri accesibilitate

În justiție „urmează omerta”. Și cum a fost sancționată judecătoarea Crina Muntean


Unul dintre protestele magistraților
Unul dintre protestele magistraților

„Consiliul Superior al Magistraturii și noii șefi ai parchetelor ar vrea să impună legea tăcerii în sistem”, ne-a spus un magistrat bine plasat, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat-o pe judecătoarea Crina Muntean din cauza opiniilor sale critice exprimate într-un interviu publicat de ediția în limba română a revistei Newsweek.

Decizia suspendării judecătoarei Crina Mutean ar putea duce la un caz similar cu cel al Codruței Kovesi vs. România, judecat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acest process, finalizat în luna mai a acestui an, a analizat revocarea fostei procuroare șefe DNA din această funcție, ca urmare a criticilor ei la adresa modificărilor legislative care afectau lupta împotriva corupției.

În hotărâra sa, CEDO a decis în unanimitate existența încălcării dreptului la un process echitabil și a dreptului la libertatea de exprimare din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a sancționat-o pe judecătoarea Crina Muntean din Oradea cu „suspendarea din funcție pentru o perioadă de 6 luni", dupa ce a criticat Inspectia Judiciară și a dezvăluit problemele din CSM si justiție. Pe scurt, Crina Muntean a vorbit despre reactivarea unor „reţele de interese în justiţia locală“ și chiar despre o tendinţă de construire de noi reţele de interese. Judecătoarea dă exemple și descrie felul în care funcționează lucrurile pe plan local.

Un întreg război a fost pornit împotriva ei, după ce a scos la iveală complicități din lumea justitiei locale, iar acum Crina Muntean este învinuită și de Secția Specială, pe motiv că i-ar fi ajutat pe procurorii anticorupție din Oradea să comită așa-zise abuzuri, și de Inspecția Judiciară, pentru că ar fi „partenera de nădejde a DNA Oradea”

În România există cel puțin două pârghii prin care politicul poate acționa împotriva magistraților: noua Secție Specială, din cadrul Parchetului General, care se ocupă doar de devierile magistraților și Inspecția Judiciară, care se află în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii.

Crina Muntean are 48 de ani, a condus Secția Penală a Tribunalului Bihor între 2009 și 2014, iar în perioada în care Liviu Dragnea dirija modificarea legislației anti-corupție s-a alăturat magistraților care au ieșit în stradă pentru apărarea justiției și a vorbit despre mecanismele de slăbire a statului de drept, despre problemele din sistem și despre câtă independență mai există în justiție.

Decizia sancționării unui magistrat pentru opinii critice este o modalitate recurentă prin care procurorii și magistrații sunt descurajați să vorbească despre problemele din sistem și sunt împinși să păstreze mizeria sub preș.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor critică decizia CSM și sugerează că magistrații sunt sancționați mai degrabă atunci când sunt de partea statului de drept, nu atunci când critică, mai mult sau mai puțin voalat, politicile anti-corupție:

„Atât Inspecția Judiciară, cât și Consiliul Superior al Magistraturii optează pentru aplicarea unor standarde diferite atunci când se pune în discuție libertatea de exprimare a magistratului, în funcție de criterii necunoscute ce pot genera în viziunea unui terț de bună-credință o suspiciune rezonabilă că modul de tratare a acțiunilor disciplinare ține mai mult de persoana celui cercetat decât de o jurispudență obiectivă și constantă în acest domeniu”

Televiziunile de știri cu audiență mare, mai degrabă ignoră astfel de subiecte sau le tratează în defavoarea susținătorilor DNA, în vreme ce tot mai puține site-uri se mai ocupă de problemele din justiție. Secția Specială și Inspecția Judiciară, criticate substanțial de Comisia Europeană, încearcă de mai multă vreme să-i intimideze pe magistrați și să-i ferească astfel de interacțiunea cu presa. „Urmează omerta”, după cum ne spunea, temător, un procuror.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG