Linkuri accesibilitate

VIDEO Incendiu la catedrala gotică din Nantes. Vitraliile și orga, distruse de flăcări


Incendiu la catedrala gotică din Nantes.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Incendiu la catedrala gotică din Nantes.

Incendiul care a cuprins, sâmbătă dimineaţa, catedrala gotică Saint-Pierre-et-Saint-Paul situată în centrul oraşului Nantes, a distrus vitraliile și marea orgă. Echipele de pompieri au reușit să controleze incendiul după câteva ore, dar coloane de fum încă se ridică din interiorul catedralei din secolul al XV-lea, transmite Reuters.

Comandantul local de pompieri, Laurent Ferlay, le-a spus reporterilor că 104 pompieri sunt încă la faţa locului pentru a se asigura că incendiul este complet sub control. El a susţinut că un focar s-a aflat în spatele orgii, care a fost complet distrusă. În afară de orgă şi de spargerea vitraliilor, pagubele nu sunt atât de mari precum s-au temut iniţial pompierii.

"Nu ne aflăm într-un scenariu similar celui de la (catedrala) Notre Dame de Paris. Acoperişul nu a fost atins", a mai precizat Ferlay.

Procurorul Pierre Sennes a declarat pentru reporteri că au fost identificate trei focare distincte iar autorităţile tratează incidentul ca pe un act criminal. El nu a mai oferit şi alte detalii.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. În timpul bombardamentelor aliate din 1944 catedrala a fost parţial distrusă, iar în 1972 şi-a pierdut turla din cauza unui incendiu.

Primele pietre de temelie ale catedralei au fost aşezate în 1434, iar lucrările s-au întins de-a lungul a 459 de ani, fiind una dintre cele lungi perioade de construcţie pentru un edificiu religios din Franţa. Clădirea a fost finalizată abia în 1893.

XS
SM
MD
LG