Linkuri accesibilitate

Începe sesiunea de întrebări în procesul lui Donald Trump din Senat


Președintele Donald Trump
Președintele Donald Trump

Procesul pentru destituirea președintelui Donald Trump a ajuns în cea de-a noua zi și în etapa în care senatorii au posibilitatea să adreseze întrebări celor șapte manageri din Camera Reprezentanților și avocaților președintelui american.

Potrivit procedurii, părțile vor face schimb de note prin intermediul judecătorului John Roberts, cel care conduce procesul, iar senatorii au la dispoziție 16 ore, timp de două zile, pentru a transmite întrebările.

Un vot important este așteptat după încheierea acestei etape de întrebări, când senatorii vor decide dacă vor fi invitați sau nu martori la audieri.

Presa americană a relatat că marți, 28 ianuarie, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, le-ar fi spus colegilor de partid că mai are nevoie de câteva voturi pentru a împiedica opoziția democrată să invite martori noi în procesul de impeachment. McConnell și avocații președintelui se opun cererii democraților de a continua procesul cu martori.

Democrații încearcă să îl aducă la audieri în Senat pe John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump.

New York Times a dezvăluit, pe 26 ianuarie, că John Bolton ar publica într-un manuscris al cărții sale dovezi că președintele Donald Trump ar fi declarat, în luna august, că dorește să mențină blocarea ajutorului militar acordat Ucrainei până când oficialii ucraineni vor ajuta cu investigarea rivalilor politici, inclusiv a fostului vicepreședinte Joe Biden.

Donald Trump a respins acuzația, într-o serie de mesaje pe Twitter.

„NICIODATĂ nu i-am spus lui John Bolton că ajutorul acordat Ucrainei a fost legat de investigații asupra democraților, inclusiv a familiei Biden. (…) Dacă John Bolton a spus acest lucru, a fost doar ca să vândă o carte”, a scris Trump.

La mijlocul lunii ianuarie, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a numit șapte parlamentari democrați pentru a servi ca ”manageri ” ai procedurilor de impeachment, în urma procesului Senatul va decide dacă președintele Donald Trump va fi sau nu îndepărtat din funcție.

Într-o conferință de presă susținută pe 15 ianuarie, la Washington, Pelosi i-a anunțat pe Adam Schiff (California), fost procuror federal și președinte al Comisiei de Informații al Camerei și pe președintele Comisiei juridice, Jerry Nadler (New York), să facă parte din echipa de ”manageri”.

Camera Reprezentanților, dominată de democrați, l-a acuzat pe președintele Trump de abuz de putere pentru câștiguri personale politice și de obstrucționarea Congresului. Este vorba de presupusele încercări ale președintelui Trump de a face presiuni asupra un guvern străin, al Ucrainei, pentru a-și investiga rivalii politici.

În plus, Trump a fost acuzat și că ar fi refuzat să ofere Congresului documentele solicitate și că i-ar fi împiedicat pe câțiva oficiali ai administrației să depună mărturie.

XS
SM
MD
LG