Linkuri accesibilitate

Institutul Levantului și rangul acordat lui Constantinescu, neconstituționale


Fostul președinte Emil Constantinescu
Fostul președinte Emil Constantinescu

„Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (a președintelui Iohannis - n.r.) și a constatat că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, cât și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituționale, în ansamblul lor”, a transmis Curtea Constituțională într-un comunicat remis presei miercuri.

Curtea a reținut că, în cuprinsul preambulului Ordonanţei de urgenţă adoptată de guvernul Dăncilă pentru modificarea şi completarea prin care s-a înființat Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de Constituție, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.

„Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională”, spune CCR.

Prin actul normativ adoptat de guvernul Dăncilă, fostul președinte Emil Constantinescu a fost numit președinte cu rang de secretar de stat al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului pentru următorii 5 ani.

Președintele Iohannis a atacat la CCR, la sfârșitul lunii martie, legea de aprobare a ordonanței de urgență prin care se înființa Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, condus de fostul președinte Emil Constantinescu.

Ordonanța de urgență a fost adoptată anul trecut de guvernul condus de Viorica Dăncilă și s-a lovit de criticile opoziției care a semnalat înființarea unei sinecuri.

Iohannis a atras atenția că legea contravine unor norme și principii constituționale și a spus că nu se justifică urgența adoptării unui astfel de act normativ prin OUG, precum și că pentru înființarea unei autorități administrative autonome Senatul este cameră decizională iar Camera Deputaților este cameră de reflecție. Șeful statului a mai reclamat și încălcarea unor decizii ale CCR.

XS
SM
MD
LG