Linkuri accesibilitate

Fără precedent pentru un stat membru UE: până la 5.000 de unguri vor testa vaccinul Sputnik V


Între 3.000 și 5.000 de unguri ar putea participa la studii clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, a declarat luni ministrul maghiar pentru resurse umane, Miklos Kasler, citat de Reuters.

Planurile Ungariei de a efectua studii și, eventual, de a produce vaccinul rusesc, reprezintă o mișcare fără precedent pentru un stat membru al UE, care se adaugă la fricțiunile deja existente cu Bruxelles-ul.

În conformitate cu normele UE, Sputnik V trebuie să fie autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) înainte de a putea fi comercializat în orice stat al blocului de 27 de națiuni, a spus EMA.

Moscova a început sâmbătă distribuirea vaccinului prin 70 din clinicile sale pentru cele mai expuse categorii, demarând astfel prima campanie de vaccinare pe scară largă din Rusia împotriva Covid-19, a anunțat grupul de combatere a pandemiei.

Ministrul Miklos Kasler a declarat că o delegație maghiară de experți medicali a primit „o notificare detaliată” despre vaccinul rus și a observat „că vaccinul este fabricat cu cea mai recentă tehnologie și cu aplicarea protocoalelor OMS”.

Ungaria a anunțat la sfârșitul lunii trecute că a primit acordul Rusiei ca medici maghiari să asiste la procesul de fabricație și la testele de laborator pentru vaccinul Sputnik V.

Rusia ar putea livra o parte din dozele de vaccin Budapestei chiar în această lună.

Ungaria s-a asigurat, de asemenea, de achiziționarea a peste 12 milioane de doze de vaccinuri de la companiile farmaceutice occidentale și este în discuții cu China și Israel pentru potențiale alte achiziții de vaccin.

XS
SM
MD
LG