Linkuri accesibilitate

2000 de cazuri de Covid/zi. Dr. Popovici: testele rapide existente, valabile. La varianta actuală dispariția gustului& mirosului nu e regulă


Profesorul Emilian Popovici este vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie
Profesorul Emilian Popovici este vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie

Profesorul Emilian Popovici a avertizat public în perioada pandemiei asupra riscurilor majore ale infectării cu virusul SARS Cov-2 și a explicat care sunt beneficiile vaccinului.

Prof. dr. Emilian Popovici este vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie și profesor la Universitatea de Medicină din Timișoara.

În dialogul cu Europa Liberă, medicul a confirmat că există o subvariantă Covid cu numeroase mutații care circulă, dar gravitatea infecției este mult mai mică. Numărul de cazuri este de aproximativ 2.000 pe zi.

Doctorul Emilian Popovici a precizat pentru Europa Liberă:

  • nu există date certe despre o posibilă pandemie;
  • în laboratoare este în lucru vaccinul BA.2.86, eficient împotriva virusului aflat în circulație azi;
  • testele rapide existente pe piață sunt valabile, ele pot arăta dacă pacientul este infectat cu Covid, cu condiția ca aceste teste să fie făcute corect, după instrucțiuni;
  • este recomandat vaccinul antigripal pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru vârsta a treia și pentru cei cu boli asociate;
  • vaccinul antigripal nu previne virozele, nici infecția cu Covid, ci doar gripa.

1. Europa Liberă: Se vorbește frecvent despre posibilitatea unui nou val de Covid în toamna aceasta sau chiar de o pandemie. Ce știți?

Emilian Popovici: Nimeni nu poate în lumea asta să știe cu exactitate că va apărea și mai ales când va apărea o asemenea problemă.

Nu putem prevedea din ce parte poate să vină, fiindcă nu trebuie să ne gândim doar la virusuri sau bacterii. Există fungi, sunt un tot felul de organisme vii care pot să se adapteze la specia umană și poți să genereze probleme, sigur de o amploare mai mare sau mai mică.

2. Europa Liberă: În Asociația Română de Epidemiologie - al cărei vicepreședinte sunteți - discutați despre informațiile noi care apar din surse științifice. Ce e nou?

Emilian Popovici: Este adevărat, sunt discuții pe plan național și internațional, însă nu se pot face speculații dacă informațiile nu sunt precise. Noi nu speculăm, suntem cercetători și oameni care privesc știința cu multă responsabilitate.

Nu e corect să faci speculații în domeniul ăsta, pentru că poți să stârnești panică. Din câte știu - informație certificată și confirmată de producători, s-a făcut un vaccin nou, monovalent, care este adaptat pentru penultima sub-variantă de virus care este dominantă la ora actuală.

Deci acesta este vaccinul monovalent care îl înlocuiește pe cel bivalent și care are o anumită o anumită capacitate imunogenă și față de ultima sub-variantă a virusului SARS COV2. Este vaccinul BA.2.86, căruia i se mai spune și „Pirola”, pentru virusul cu peste 30 de mutații. Sigur că la așa un număr mare de mutații, probabil că imunogenitatea vaccinului este mai redusă. Deocamdată nu este pe piață, doar știm de el.

3. Europa Liberă: Ce simptome are o persoană care contractează virusul Pirola?

Emilian Popovici: Simptomele sunt aceleași ca la toată familia Omicron, nu s-a modificat nimic. Sunt simptome de viroză: dureri articulare, dureri de cap, dureri retro-orbitale, curge nasul, stare de oboseală.

Eventual, în funcție de sensibilitățile fiecăruia, pot să apară insomnii, tuse, simptome care nu se întâlnesc identic la toate persoanele. Față de Covid-19 este diferit faptul că formele bolii sunt de o gravitate scăzută și nu mai avem ca simptom dispariția gustului și al mirosului.

4. Europa Liberă: Cum diferențiem atunci infectarea cu Pirola față de orice altă viroză?

Emilian Popovici: Nu putem departaja clinic infecția cu Pirola față de gripă sau alt virus respirator, care toamna sunt destul de frecvente, fără să facem testare.

Testarea cu teste rapide, dacă se face corect, ne spune exact dacă avem Covid sau nu. Atrag atenția că, de exemplu, la testele nazale trebuie respectată procedura de recoltare, altfel testul nu iese bine. Pare simplu, dar nu e chiar așa, trebuie să stai cu instrucțiunile în față și să faci exact ce scrie.

Vă dau exemplul meu: anul trecut, în vară, am fost la o conferință și lângă mine a stat o colegă care era infectată și care n-a purtat mască. Nimeni n-a știut că este infectată decât a treia zi, când s-a testat. Așa că mi-am făcut și eu testul cu instrucțiunile în față. Din păcate era pozitiv.

5. Europa Liberă: Ce tratament ați luat și ce măsuri de protecție recomandați?

Emilian Popovici: Hidratare, vitamine ca vitamina C, D3 și Zinc, am făcut repaus, am stat acasă câteva zile și am evitat modificările de temperatură bruște, cum ar fi să fii transpirat și să te așezi aproape de aparatul de aer condiționat.

Pentru perioada febrilă, dacă cineva are și temperatură, repaus la pat până ce temperatura se normalizează. Și o alimentație bogată în vitamine, legume, fructe naturale, evitarea alcoolului, evitarea tutunului.

Lumea nu mai intră în panică azi, deși sunt cam 2.000 de cazuri de infectări pe zi cu Covid, subvarianta Omicron, conform statisticilor.

Măsurile bine de respectat sunt toate cele din pandemie, minus izolarea în masă. Adică spălarea mâinilor, purtarea măștii în locuri aglomerate, dezinfectarea, distanțarea de persoane care prezintă simptome de răceală.

6. Europa Liberă: Trebuie anunțat medicul de familie în cazul unor simptome sau test pozitiv?

Emilian Popovici: Recomand legătura cu medicul de familie pentru a pentru ca eventual să primești recomandări suplimentare sau pur și simplu să ții legătura, ca să vadă medicul care este evoluția.

Dacă simptomele se înrăutățesc, atunci trebuie luată legătura cu spitalul și continuată terapia în spital, sub supraveghere.

7. Europa Liberă: Sfătuiți pacienții să ia vaccinul antigripal?

Emilian Popovici: Gripa sau virusul gripal mai este denumit „ucigașul ascuns”. De ce? Pentru că infecția gripală și gripa ca diagnostic nu apar pe certificatele de deces.

Pe certificatele de deces apare doar boala decompensată de infecția cu virus gripal care în final a dus la deces. Dar dacă nu era infecția cu virus gripal, acea decompensare nu s-ar fi produs și omul respectiv ar mai fi putut să trăiască ani de zile.

Deci recomand vaccinarea gripală oricărei persoane de orice vârstă care nu vrea să se îmbolnăvească de gripă și în mod deosebit o recomand celor care au boli asociate, care suferă de boli cronice, indiferent de diagnosticul de boală cronică, dar în primul rând boli ale aparatului respirator, boli cardiovasculare, diabet.

Neapărat să se vaccineze persoanele de vârsta a treia, la care este posibil să fie vorba de o sănătate aparentă, adică nu știu că suferă de ceva.

Știți, oamenii se vaccinează pentru gripă și după aia se întâmplă să facă o viroză și spun „Domnule, nu mă mai vaccinez niciodată că m-am vaccinat pentru gripă și totuși m-am îmbolnăvit!”.

Trebuie reținut că vaccinul antigripal previne gripa, nu alte infecții cu transmitere respiratorie. Vaccinul antigripal nu previne virozele. Dar de ce e important să ne vaccinăm împotriva gripei, chiar dacă uneori nu deosebim foarte bine simptomele.

Gravitatea la cazul gripei este mult mai mare. Și am să vă dau un exemplu. Cu ani în urmă am recomandat unui unei cunoștințe, un tractorist, vaccinarea antigripală.

După ani de zile l-am întrebat dacă se mai vaccinează și mi-a zis „mă vaccinez în fiecare an, că de atunci n-am mai făcut gripa aia rea”. Omul a înțeles că există o diferență între o banală răceală, o viroză și „gripa rea”.

8. Europa Liberă: Revenind la vaccin, vedem cum curentul antivaccinist se intensifică la orice fel de vaccin, ne putem aștepta să fie folosit și în campaniile electorale care vin. Ce poate face medicul, cercetătorul, expertul pentru a-l contracara?

Emilian Popovici: Este destul de complicat chiar pentru un medic să contracareze un profesionist în dezinformare, pentru că este o anumită logistică, sunt niște mijloace și niște interese în acțiunea de dezinformare.

Noi ne facem datoria și transmitem informația. Dar ceea ce trebuie făcut este educația: educația generală și educația pentru sănătate. Cu cât nivelul de educație este mai scăzut, cu atât vulnerabilitățile la dezinformare sunt mai mari.

Și am să vă exemplific cu situația de dată recentă: în perioada de dinainte de războiul din Ucraina, în timpul pandemiei, a început o campanie de dezinformare despre COVID-19, despre vaccinuri etc., care nu s-a axat doar pe România, ci spre toate statele europene. Unde a fost efectul mai intens, mai puternic, mai devastator? Acolo unde nivelul de educație a fost mai scăzut.

Destabilizarea sănătății publice este o componentă tipică Războiului Rece și, în general, a războiului informațional, pentru că, în momentul în care o țară este destabilizată din punct de vedere al sănătății publice, populația nu se vaccinează și, nevaccinându-se, epidemia ia amploare, blochează sistemul de sănătate, toată lumea intră în debandadă.

Pe acest fond de dezorientare lăsat de pandemie ne-am pomenit și cu un război „cald” în Europa, invadarea Ucrainei de către Rusia.

9. Europa Liberă: Acțiunea continuă și azi. Unele televiziuni din România promovează discursurile unui fost vicepreședinte al companiei Pfizer, Michael Yeaton, care spune că vaccinul anti-Covid de tip ARN este nociv, că produce sterilitate etc. Care este poziția dvs. ca specialist la aceste afirmații?

Emilian Popovici: Întotdeauna am curiozitatea de a merge dincolo de prima informație și dacă ne uităm la personajul pe care l-ați menționat, o să vedem că el a părăsit Pfizer în niște condiții, după care a înființat o firmă care posibil că a intrat în conflict economic cu fosta lui companie. Dar putem să gândim logic: cum e posibil să fii 16 ani de zile vaccinist, producător de vaccinuri, om care știe exact situația și apoi să te întorci brusc și radical împotriva ideii de vaccin.

Și apoi, să vedem că specialiștii, medicii, instituțiile internaționale serioase, toți sunt de acord în privința beneficiilor vaccinurilor, inclusiv ale acestui vaccin.

Sunt discuții și privitor la originea virusului, acest aspect nu a fost elucidat până la capăt, dacă e natural sau artificial, scăpat din laborator.

Șansa de a descoperi criminalul e mică după niște ani de zile. Am rezerve vizavi de faptul că se mai poate preciza, cu subiect și predicat, la modul irefutabil, că s-a întâmplat într-un fel sau în altfel. Important este însă alt mesaj: Aveți grijă de planetă!

10.Europa Liberă: Cum vedeți mesajul în relație cu sănătatea oamenilor?

Emilian Popovici: Omul tratează pământul ca și când ar avea o planetă de schimb. Nu are această planetă de schimb și atunci trebuie schimbate comportamente, atitudini, trebuie stopată goana asta după resurse și după bani, care duce la distrugerea mediului.

Vedeți, omul – prin intervențiile făcute în ultima perioadă de timp în natură, adică în perioada modernizării care a adus industrializarea și toate cele legate de dezvoltare, dar și legate de poluare, de distrugerea mediului, omul practic prin intervenția lui, a provocat și apariția de noi afecțiuni și epidemii.

S-a înrăutățit evoluția a 200 de infecții, deci nu două, nu zece, ci 200 de afecțiuni. Începând de la Ebola și terminând cu alte boli infecțioase care evoluează la ora actuală.

Eu întotdeauna spun că agresarea mediului, combinația modificărilor climatice cu distrugerea mediului, care duc la scoaterea diverselor specii din habitatul lor natural, reprezintă practic o armă pe care omul și-o pregătește împotriva sa.

La arma asta se adaugă ca muniție virusurile și alți agenți patogeni pe care singuri îi asmuțim împotriva noastră.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România - căminele-spital din perioada 1954-1990
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00
XS
SM
MD
LG