Linkuri accesibilitate

Numărul cazurilor de Covid a ajuns la aproape 2.000 pe zi. Ce simptome dă tulpina Eris


Numărul infectărilor cu covid a crescut în ultimele două săptămâni.
Numărul infectărilor cu covid a crescut în ultimele două săptămâni.

Numărul cazurilor de Covid a ajuns la aproape 2.000 de infecții/zi. Medicii vorbesc despre un nou val de îmbolnăviri.

Ultimul raport al Ministerului Sănătății arată că numărul cazurilor de Covid este în creştere faţă de săptămâna precedentă. Numai în perioada 4 - 10 septembrie s-au înregistrat 7.171 cazuri noi și aproape 700 de pacienţi sunt în spital. 47 de oameni sunt la ATI. Raportul arată că s-au înregistrat 14 decese.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea joi că spitalele „Matei Balș” și „Victor Babeș” din București „s-au aglomerat”, dar promitea că va discuta cu managerii de spitale să pregătească paturile în cazul creșterii cazurilor.

„Opinia mea e că acest val va mai dura circa una- două săptămâni, după care o să înceapă să scadă numărul de cazuri. Această transmisibilitate mai mare a acestui virus sau a variantei actuale duce la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, dar nu numai în România. Repet, peste tot se întâmplă acelaşi lucru”, a spus ministrul Sănătăţii.

Eris, noua tulpină Covid, are simptome similare cu tulpina Omicron. Începând cu luna august, s-a răspândit rapid în Europa, Asia și America de Nord.

Chiar dacă nu e periculoasă, Eris dă simptome precum curgerea nasului, dureri de cap și transpirații nocturne. Îi reinfectează mult mai uşor pe cei care au mai avut infecţia.

Pentru protecție, medicii recomandă purtarea măștii. În caz de simptome, pacienții trebuie să meargă la medicul de familie pentru diagnostic şi tratamentul potrivit.

Ministrul Sănătății a spus că cei care au o formă gravă vor primi concediu medical. În privința vaccinării, Alexandru Rafila afirmă că România nu a mai cumpărat vaccinuri în ultima perioadă și că trebuia să mai primească în acest an 19 milioane de doze.

„Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie. Noi nu am mai achiziţionat şi, implicit, nu am mai achitat. Există o anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de faţă. În sensul că au avut un amendament alte state care, pentru vaccinurile care nu se vor mai livra, să se plătească o anumită taxă, să spunem”, a spus Alexandru Rafila într-un interviu acordat postului de radio Europa FM.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG