Linkuri accesibilitate

Deputații moldoveni au votat noul guvern condus de Maia Sandu / Curtea Constituțională declară totul nul


Ședința parlamentului de la Chișinău se desfășoară pe întuneric
Ședința parlamentului de la Chișinău se desfășoară pe întuneric

Conform unei decizii a Curții Constituționale din Moldova, sâmbătă ar fi trebuit dizolvat legislativul țării. Președintele a refuzat să pună în aplicare decizia, iar opoziția a convocat ședință extraordinară pentru formarea unui guvern.

UPDATE: Miniștrii din noul guvern au depus jurământul. Între timp, oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, acuză o lovitură de stat.

+++

UPDATE: Premierul în funcție, Pavel Filip, a declarat că nu va preda funcția sa și executivul către Maia Sandu. Deputații au declarat ședința legislativului închisă după deciziile adoptate sâmbătă.

+++

UPDATE: Deputații socialiști și cei din blocul ACUM au votat noul guvern de la Chișinău cu Maia Sandu în funcția de premier. Vicepremier și ministru de interne a fost votat Andrei Năstase, liderul PPDA.

Parlamentarii au adoptat și un proiect de lege care recunoaște R. Moldova drept „stat capturat”. Prin vot a fost demis și șeful serviciului secret și cel al Centrului Anticorupție.

+++

UPDATE: Președintele moldovean Igor Dodon a semnat decretul prin care o numește pe Maia Sandu, liderul PAS, în fruntea executivului de la Chișinău. Deputații au mai votat și crearea tuturor structurilor parlamentare care erau necesare înainte de desemnarea lui Sandu.

Curtea Constituțională a reacționat deja, sâmbătă, la o sesizare cu sursă neidentificată, relatază biroul de la Chișinău al Europei Libere. Conținutul deciziei:

„1. Se declară neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea doamnei Zinaida Greceanîi în funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

2. Se declară neconstituţionale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţii Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 şi ulterior.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

În acest context, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a scris pe pagina sa de Facebook că „reprezentanții, aleși democratic” sunt în căutarea unei „soluții pentru blocajul politic” și că aceștia sunt cei care „ar trebui să decidă cu privire la rezultatul procesului politic”.

Și ambasada SUA la Chișinău anunță, printr-o postare pe Facebook, că sprijină eforturile partidelor din Republica Moldova „de a negocia un acord și de a depăși impasul politic actual”.

+++

UPDATE: Liderul Platformei Dreptate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a transmis următorul mesaj. Textul este citat integral.

Dragi prieteni,

Astăzi, suntem contemporani și actori implicați în desprinderea definitivă și ireversibilă de întunericul regimului Plahotniuc, cea mai sinistră filă din istoria modernă a Moldovei după războiul de la Nistru.
Adevărul nu a reușit, în toți acești ani, să iasă la iveală, iar în locul acestuia, oligarhii, criminalii și mafioții au construit un regim dictatorial prin teroare, minciună, manipulare, dezinformare.
Cer tututor celor care urmăresc evenimentele din Republica Moldova să aibă încredere deplină în mine și în toți colegii mei! Vă veți convinge că ziua de astăzi este momentul în care vom începe să trăim din nou în țara noastră după reguli noi, democratice, moderne, europene. Aveți încredere în mine și colegii mei că vom respecta cu strictețe constituția și legile statului, caracterul suveran și independent, unitar și indivizibil al acestuia.
Tuturor partenerilor noștri de dezvoltare le cer să creadă cu adevărat în oamenii care vor duce Moldova alături de țările lumii civilizate!
României, partenerul meu de suflet, îi spun astăzi că are aici, dincolo de Prut, din acest moment istoric, camaradul, fratele, aproapele de care Plahotniuc și încrengăturile lui criminale a văduvit România atâția ani.
Transparența completă cu care vom aborda reconstrucția societății noastre, onoarea, seriozitatea și responsabilitatea noastră, a celor care astăzi am decis că Moldova trebuie cu adevărat eliberată, nu vor mai fi puse niciodată la îndoială, de nimeni de pe acest Pământ!
De lovitura de stat poate fi acuzată o minoritate, nu o majoritate!” Curtea Constituțională prin toate deciziile sale recente, a dovedit că este captiva regimului oligarhic! Ce dovadă mai clară poate fi decăt faptul că această curte s-a pronunțat abia ieri, într-un context anume, când o putea face de atâta timp! Intre un popor și dorința lui de libertate nu poate sta nicio Curte Constituțională de pe acest Pamânt! Judecatorii Curții Constituționale sunt oamenii unui partid și a lui Plahotniuc! Fac apel la militari și polițiști să înțeleagă ceea ce se intampla în Moldova, în aceste momente! Eliberați-vă și prin decizia voastră veti pune umărul atât de necesar la eliberarea întregului popor! Fără voi, Plahotniuc este nimic! RETINETI! Majoritatea parlamentarilor Moldovei decid in numele poporului că regimul PLAHOTNIUC se termină astăzi, 8 iunie 2019!
Astăzi, așa cum au decis peste 60 la sută dintre cetățenii Moldovei, facem dreptate pentru toți!
Iar de mâine, la muncă, pentru o viață cinstită și mult mai bună!
Așa să ne ajute Dumnezeu!

+++

UPDATE: Zenaida Greceanîi, liderul socialiștilor, a fost votată președinte al parlamentului de la Chișinău. În context, Andrian Candu, vicepreședintele Partidul Democrat a anuntat că PDM va ataca la Curtea Constituțională tot ce s-a decis sâmbătă în Parlament, pe motiv că legislativul nou nu avea dreptul să ia niciun fel de decizii. Candu spune că in condițiile în care politicul a eșuat, singurii care pot lua decizii sunt cetățenii. „Tot ce se întâmplă azi în Parlament, toate deciziile luate acolo, vor fi atacate de noi în mod legal, fiind nelegitime”, a declarat fostul preşedinte al Parlamentului la un scurt briefing de presă.

+++

90 de zile au trecut de la validarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dar parlamentul nu a devenit funcțional nicio zi din această perioadă. Astfel, decisese Curtea Constituțională, legislativul trebuia dizolvat sâmbătă de președintele Igor Dodon, iar țara urma să organizeze alegeri anticipate.

Dodon a respins însă aplicarea deciziei Curții și a anunțat că voia să dizolve parlamentul luni, după consultări cu partidele parlamentare.

Opoziția formată din blocul ACUM și socialiști a convocat însă o ședință extraordinară în care a semnat și un protocol „privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia constituționalității”, conform reporterului Europa Liberă, Liliana Barbăroșie, aflată în clădirea parlamentului de la Chișinău.

Acordul, denumit temporar, prevede ca Zenaida Greceanîi, liderul socialiștilor, să devină președinte al parlamentului, iar Maia Sandu, președinte PAS, să devină premier al țării. 60 din 61 de deputați ai PSRM și ACUM au semnat documentul.

Nu este clar, deocamdată, care va fi finalitatea acestei ședințe tensionate. Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat că orice decizie adoptată sâmbătă este nulă de drept, pentru că parlamentul trebuia deja dizolvat.

Opoziția acuză însă „o tentativă lovitură de stat prin intermediul Înaltei Curți”, afirmând că termenul ar expira, de fapt, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG