Linkuri accesibilitate

Șefa FMI avertizează în privința semnelor crizei


Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a identificat câteva asemănări cu anii 20, premergători Marii Crize din 1929
Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a identificat câteva asemănări cu anii 20, premergători Marii Crize din 1929

Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizează că economia globală se află pe o tendință similară cu cea din anii 1920, tendință ce a culminat cu Marea criză din 1929 din cauza inegalităților și instabilității piețelor financiare.

Într-un discurs la Institutul Peterson din Washington, Georgieva a afirmat că noi cercetări ale Fondului Monetar Internațional (FMI) ce compară evoluțiile actuale ale economiei globale cu evoluțiile din anii 1920 au relevat faptul că tendințele sunt similare.

Deși inegalitățile economice dintre țări s-au redus în ultimii 20 de ani, acestea s-au accentuat în interiorul țărilor, a spus ea, oferind ca exemplu Marea Britanie, unde cei mai bogați 10% din membrii societății dețin o avuție echivalentă cu cea controlată de 50% din populație ce se află la baza piramidei.

Situația este similară la nivelul membrilor Organizației pentru Cooperare Economică (OECD), unde discrepanțele între venituri și avuție au atins sau sunt în preajma unui nivel record, a declarat șefa FMI.

„În anumite privințe, aceste tendințe îngrijorătoare sunt reminiscente debutului de secol 20, când forțele gemene ale tehnologiei și integrării economice au dus la prima epocă de aur, furtunoșii ani '20, iar, în cele din urmă, la dezastru financiar", a spus Georgieva, făcând referire la Marea criză economică din 1929, al cărei semnalizator și catalizator a fost prăbușirea piețelor financiare americane și britanice.

„Dacă acționăm și mai ales dacă acționăm împreună putem să evităm repetarea greșelilor din anii 1920 în anii 2020", a spus Kristalina Georgieva.

Ea a avertizat că noi probleme cum ar fi schimbările climatice și protecționismul comercial înseamnă că următorii 10 ani vor fi cel mai probabil caracterizați de tensiuni sociale și volatilitate în piețele financiare.

„Dacă ar fi să identific o temă pentru începutul noului deceniu, aceasta ar fi multiplicarea incertitudinilor”, a mai spus șefa FMI, avertizând de asemenea împotriva exceselor care au dus la criza financiară globală din 2008.

XS
SM
MD
LG