Linkuri accesibilitate

Știi ce se întâmplă anul viitor cu factura ta la lumină? Sfaturile ministrului Energiei pentru românii captivi în vechile contracte


Ministrul Energiei sesizează Consiliul Concurenței, după ce a constatat că prețurile la energia electrică ar fi mărite artificial pentru consumatorii casnici. La 1 ianuarie se liberalizează piața, iar cei care nu și-au ales un furnizor vor plăti mai mult, în baza repartizării lor automate.

Reglementatorul și arbitrul pieței, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție independentă, nu a făcut în 2020 nicio campanie de informare, astfel încât sunt puțini cei care au analizat ofertele și au încheiat apoi contracte noi cu furnizorii. Iar cei din urmă au așteptat până în ultimul moment să trimită prin email ofertele către clienți.

A. se trezește la ora 09.00 dimineața și merge teleghidat la cafetieră. A. începe să-și bea cafeaua și să-și citească emailurile. Pe 29 decembrie 2020, Enel decide că a venit timpul să-i scrie: “Informare privind oferta de Serviciu Universal valabilă de la data de 1 ianuarie 2021”.

Stimate client,

Este important să vă anunțăm că piața energiei electrice se va liberaliza de la data de 1 ianuarie 2021 şi, prin urmare, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la clienții casnici, categorie în care vă regăsiți și dumneavoastră, nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)”.

A. e cetățean european și știe măcar atâta lucru: piața de energie electrică se liberalizează, așa cum s-a întâmplat anterior și cu piața de gaze din România. I-au trecut pe la urechi informații tehnice, dar crede că orice schimbare nu poate să însemne decât hârțogăraie și facturi mai mari. Nu și-a schimbat nici măcar contractul la gaze și acum e mai preocupat de seara de Revelion decât de alegerea unui furnizor pentru curentul care îi alimentează laptopul, telefonul, televizorul și mai ales cafetiera.

N. are o relație complicată cu “omul de la lumină”, care vine uneori să-i citească și înregistreze consumul. Îi e cumva antipatic, pentru că apare mereu când nu te aștepți. Mai ales acum, în pandemie. Și mai poartă și masca sub nas. E posibil să-i fi spus ceva de schimbarea contractului, dar angajatul companiei de energie e atât de muncit și plictisit, încât bruma de informații pe care le-a furnizat agentul în teren nu e suficientă pentru semnarea unui contract nou.

Și N. crede că orice schimbare înseamnă o complicație, dar, spre deosebire de A., un individ natural prăpăstios în dimineața zilei de 29 decembrie, N. a reținut declarațiile ministrului Virgil Popescu și stă liniștită:

“Sunt optimist că vom avea o scădere de 1-2% pe tarifele reglementate” .

N. uită că pandemia alterează timpul: declarația a fost făcută în luna mai, când guvernul prelungea termenul până la care Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) putea interveni în piață.

Am făcut acest lucru pentru că în urma unor procese aflate în instanţă, anumite ordine ANRE au fost suspendate si era nevoie de o intervenţie legislativă în aşa fel încât calendarul de dereglemenatre pe care l-am negociat cu Comisia Europeană să poată fi implementat”, mai explica, tehnic, Virgil Popescu, ministrul de atunci al Economiei, care ulterior avea să vorbească și despre ieftiniri post-liberalizare, adică despre facturi mai mici în 2021.

Piața se liberalizează, așadar, de la 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că ANRE nu mai poate impune vreun plafon sau un preț de referință, după cum explică chiar reprezentanții instituției:

În primul rând, prețurile nu mai sunt stabilite de ANRE. Furnizorii își vor stabili prețurile de serviciu universal în funcție de costurile de achiziție a energiei. Eu mă aștept ca prețul de serviciu universal să fie cel mai mare din piață. Pentru că serviciul universal este ca o plasă de siguranță pentru consumatorii care, din diverse motive, rămân fără furnizor: furnizorul dă faliment, decide să iasă din piață sau să renunțe la contracte. Furnizorii de ultimă instanță au obligația să preia acei consumatori de pe o zi pe alta și trebuie să achiziționeze energia suplimentară din Piața pentru Ziua Următoare sau Piața de Echilibrare, unde sunt cele mai mari prețuri", spunea Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

În acest context, A. și N., alături de toți cei care nu au făcut niciun demers pentru a-și alege furnizorul de electricitate, vor intra automat în noul an sub regimul de serviciu universal și, potrivit calculelor de moment, ar putea plăti cu până la 29% mai mult. La final de an și cu liberalizarea după colț, vicepreședintele ANRE se miră la rându-i de prețurile de serviciu universal: de la 270 de lei până la 400. “Până la urmă este vorba de politica fiecărei companii”, se resemnează Zoltan Nagy-Bege.

În piața concurențială, unde A. și N. se lasă așteptați, prețurile sunt mai avantajoase, iar clienții pot spera chiar la facturi mai mici.

Categoric, de acum încolo asta e normalitatea, prețurile din piața concurențială vor fi mai mici decât prețurile de serviciu universal. Îi sfătuiesc pe toți consumatorii să caute oferte și cel mai la îndemână instrument este comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și aplicația pentru telefoanele mobile", conchide oficialul ANRE, care insistă că instituția pentru care lucrează ar fi informat încă din 2019 că piețele de gaz și energie electrică se vor liberaliza.

Ministrul Energiei, supărat pe ANRE

Europa Liberă l-a întrebat pe Virgil Popescu, acum ministru al Energiei, dacă știe de vreo campanie de informare derulată de ANRE. “Nu”, răspunde ministrul, care găsește la rându-i ciudat felul în care dospesc prețurile în serviciul universal.

În urmă cu o lună Asociația pentru Energie Inteligentă estima creșteri de zece procente. S-au transformat în 20. Iar acum se apropie de 30%. “Tocmai de aceea am sesizat Consiliul Concurenței, pentru că nu mi se pare normal ca în serviciul universal să fie diferențele acestea de prețuri”. L-am rugat pe ministrul Popescu să explice exact ce este serviciul universal în care se vor trezi A. și N., de la 1 ianuarie 2021:

Este un serviciu de tranziție care mută clienții captivi din regimul reglementat, până când își aleg furnizorul din piața concurențială. Mi se pare că furnizorii care își aleg singuri tariful au exagerat și mi se pare o practică neconcurențială.”.

Și dacă N. nu a făcut vreun demers concret de schimbare a contractului, în ce măsură i se poate reproșa că s-a bazat pe declarațiile optimiste ale ministrului? “Sunt în continuare optimist că se vor regla lucrurile”, îi răspunde Virgil Popescu.

ANRE din păcate nu informat. De aceea am decis să ies eu și să le spun oamenilor că trebuie să nu stea captivi

“Vedem cum sunt prețurile în concurențial. Și apoi, să nu uităm, există oferte mai ieftine pe piața concurențială. De exemplu cu 4% mai puțin, de la Hidroelectrica. Noi am anunțat liberalizarea prețurilor încă de anul trecut, din ianuarie. Am avut infringement de la Comisia Europeană și anul trecut am anunțat de la 1 iulie 2020 liberalizarea la gaze naturale și la 1 ianuarie 2021 liberalizarea la energie electrică. Este problema ANRE-ului. ANRE, din păcate, nu a informat, de aceea am decis să ies eu și să le spun oamenilor că trebuie să nu stea captivi în serviciul universal și să-și aleagă furnizorul de pe piața concurențială.

De de nu își dă însă interesul ANRE, întreb o autoritate într-un domeniu, pe ministrul Energiei, despre o altă Autoritate, din același domeniu. “Chiar nu mă întrebați pe mine. Fiecare trebuie să-și facă treaba pe bucata lui și din păcate cred că puteau să facă mai mult pentru a informa cetățenii. ANRE este o instituție independentă în subordinea Parlamentului. Dar prin legea de organizare nici măcar Parlamentul nu are voie să dea indicații ANRE-ului. Este o instituție complet independentă și așa trebuie să fie. Dar, după părerea mea, trebuie să fie mai activă în piață și să-și informeze clienții. ANRE ar trebui să supravegheze mult mai bine piața, în parteneriat cu Consiliul Concurenței.”

Ce putem face pentru a nu plăti mai mult la energia electrică

Lipsa campaniilor de informare, comoditatea clienților sau pasivitatea autorităților transformă liberalizarea pieței din oportunitate în frustrare și chiar motiv de dispută comercială, din moment ce dosarul va ajunge la Consiliul Concurenței.

Cheia întregii probleme stă așadar în statutul pe care alege clientul să-l aibă: consumator casnic în serviciul universal sau client informat al unui furnizor care are o ofertă avantajoasă.

După ce a citit acest articol, A. s-a uitat mai atent peste mailul trimis de compania de energie și a aflat că prețul care i se propune pentru perioada 1.01.2021-30.06.2021 este, în regim universal, de 340.60 de lei/MWh. Se adaugă însă o serie de costuri, iar tariful final depășește 400 de lei/MWh.

Ofertă contract furnizor Energie
Ofertă contract furnizor Energie

A. a accesat apoi calculatorul de oferte de pe site-ul ANRE și a descoperit că în zona unde locuiește sunt nu mai puțin de 70 de furnizori din care poate alege. A. oprește apa la robinet atunci când se spală pe dinți, așa că e tentat să aleagă oferte concurențiale de la furnizori care propun 100% energie regenerabilă. Sunt trei din primii șapte afișați. A. se uită apoi, dintr-un reflex pe care nu și-l poate explica până la capăt, tot la companiile mari. Le știe după nume și i se pare că are astfel un anumit confort.

Romania - ANRE documents
Romania - ANRE documents

Pe site-ul ANRE, prețurile afișate se referă la kW/h, așa că A, client român în căutare de oferte, regretă că nu a fost mai atent la orele de fizică. Găsește oferte de la 0.22 lei/kW/h până la 0.60 lei pentru un kW/h.

Romania - ANRE documents
Romania - ANRE documents

Nu e sigur dacă tarifele includ TVA-ul de 19%. Nu știe ce înseamnă pentru serviciile de care beneficiază nivelul de tensiune (înaltă, medie sau joasă) și nici dacă să selecteze un preț diferențiat pe zone orare. Calculatorul ANRE include opțiuni pe care A. nu le înțelege până la capăt, așa că decide să mai aștepte.

Romania - ANRE documents
Romania - ANRE documents

Singura veste bună pentru A. și N. în complicata ecuație a alegerii unui furnizor este că, deși 1 ianuarie 2021 îi va prinde în bazinul universal al clienților și vor plăti mai mult, vor putea oricând să studieze dosarul de oferte și să migreze după bunul plac în piața concurențială.

“Acesta este avantajul. Pot oricând în decursul anului 2021 să se mute. Nu există vreun termen limită, se pot muta oricând”, le transmite lui A. și N., la Europa Liberă, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

XS
SM
MD
LG