Linkuri accesibilitate

Guvernator turkmen moare de Covid în țara „liberă de coronavirus”


 Oamenii care poartă măști de protecție într-un autobuz din Așgabat. Autoritățile raportează zero cazuri de Covid.
Oamenii care poartă măști de protecție într-un autobuz din Așgabat. Autoritățile raportează zero cazuri de Covid.

Familia unui guvernator dintr-un oraș turkmen spune că acesta a murit de coronavirus, în timp ce autoritățile națiunii din Asia Centrală continuă să nege în continuare prezența Covid în țară.

Toily Atajanov, guvernatorul de 40 de ani al districtului Sakarçäge, din sud-estul provinciei Mary, a murit luni, 4 octombrie, din cauza complicațiilor cauzate de Covid și va fi înmormântat marți, au declarat rudele pentru corespondentul Europei Libere în regiune.

Rudele spun că Atajanov a fost dus de urgență la spital în urmă cu câteva zile, cu simptome ale bolii.

Nu a existat nici o confirmare oficială a morții lui Atajanov, tocmai pentru că guvernul continuă să susțină că fosta republică sovietică nu a înregistrat niciun caz de Covid între granițele sale, în ciuda numeroaselor dovezi că boala devastează țara.

În iulie 2019, un alt guvernator al unui oraș din provincia estică Lebap a murit de Covid.

În ciuda ignorării coronavirusului, autoritățile turkmene au luat măsuri sanitare fără precedent, în încercarea de a preveni răspândirea bolii.

Luna trecută, muncitorii de la casele funerare din Așgabat, capitala Turkmenistanului, au declarat pentru Europa Liberă că, din cauza creșterii zilnice a numărului de decese, prețul sicrielor a crescut dramatic.

Mulți dintre cei care nu au suficienți bani trebuie să-și îngroape rudele în pungi de plastic, au spus ei.

Autoritățile locale din toată țara au îndemnat familiile și clericii să le ceară celor care au pierdut pe cineva drag să se abțină de la organizarea de adunări și rugăciuni după înmormântare, pentru a încerca oprirea răspândirii virusului.

În plus, toate întrunirile, inclusiv evenimentele publice, nunțile și petreceri de ziua de naștere au fost interzise în toată țara. Autoritățile nu au oferit niciun motiv oficial pentru aceste interdicții, timp în care continuă să nege existența Covid.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG