Linkuri accesibilitate

Țihanovskaia îndeamnă opoziția să rămână pașnică. Kolesnikova, dosar penal


Svetlana Țihanovskaia și Maria Kolesnikova pe vremea când erau împreună, la o conferință de presă susținută la Minsk, pe 10 august 2020
Svetlana Țihanovskaia și Maria Kolesnikova pe vremea când erau împreună, la o conferință de presă susținută la Minsk, pe 10 august 2020

Procurorii i-au deschis dosar penal Mariei Kolesnikova, una din figurile proeminente ale opoziției din interiorul Belarusului, în timp ce Svetlana Țihanovskaia, liderul exilat al opoziției față de președintele cu cinci mandate, Alexandr Lukașenka, i-a îndemnat pe protestatarii de acasă „rămână pașnici” pe fondul intensificării represiunilor soldate cu răpirea, miercuri, a încă unui opozat de către forțele de securitate ale regimului.

Cea mai recentă pledoarie a Svetlanei Țihanovskaia a fost făcută în timpul unei vizite la Varșovia (Polonia), cu referire la bărbații mascați din Belarus care l-au ridicat pe avocatul Maxim Znak și care ar putea încerca să facă același lucru scriitorului premiat cu Nobel și critic al regimului Lukașenka, Svetlana Alexievici.

Între timp, Procuratura Generală a Belarusului a anunțat că i-a deschis dosar penal Mariei Kolesnikova, membru al prezidiului Consiliului de coordonare al opoziției, pentru „apeluri publice pentru preluarea puterii în țară”.

Kolesnikova a fost ridicată de mascați de pe o stradă din Minsk, pe 8 septembrie, împreună cu alți doi organizatori ai opoziției înainte ca aceștia să se prezinte în mod misterios la granița cu Ucraina.

Autoritățile au încercat să o expulzeze forțat, dar ea le-a stricat jocurile, rupându-și pașaportul.

Liderii de opoziție cu care a fost la frontieră, secretarul de presă al consiliului Anton Rodnenkov și secretarul executiv Ivan Kravțov, se pare că sunt în Ucraina.

„Protestele trebuie să rămână pașnice", a spus Țihanovskaia într-un discurs susținut la Universitatea din Varșovia. „Cred că este imposibil să lupți împotriva violenței cu violență", a spus ea.

Lukașenka, care conduce țara de 26 de ani și a obținut victoria controversată în alegerile prezidențiale din 9 august, a refuzat să se întâlnească cu opoziția sau să accepte organizarea de noi alegeri.

XS
SM
MD
LG