Linkuri accesibilitate

În plină pandemie, Marcel Ciolacu și alte 11 persoane la masă într-un restaurant fără mască de protecție


Marcel Ciolacu, Mihai Tudose și alte 11 persoane la restaurant
Marcel Ciolacu, Mihai Tudose și alte 11 persoane la restaurant

Imaginile difuzate de Realitatea Plus îi arată pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, la masă împreună cu fostul premier Mihai Tudose și alte 11 persoane, fără mască și nerespectând măsurile de distanțate, la restaurantul „Țara Luanei” din Sărata Monteoru, județul Buzău, sâmbătă seara.

Marcel Ciolacu duce în ultima perioadă o campanie pentru amânarea alegerilor parlamentare pe fondul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu coronavirus și deplânge situația sanitară. Ciolacu susține că guvernul gestionează ”dezastruos” pandemia, dar nu a îndemnat populația să respecte măsurile de prevenire a răspândirii virusului, printre care și purtarea măștii. De altfel, nu este prima oară când Marcel Ciolacu sau alți lideri PSD sunt surprinși fără mască de protecție.

”Este nevoie rapid de un PACT PENTRU SĂNĂTATE, pe care toate partidele să și-l asume ferm. Este nevoie să punem rapid capăt haosului care a cuprins sistemul de sănătate. Viața oamenilor trebuie salvată, nu ignorată!”, scria vineri pe pagina sa de Facebook Marcel Ciolacu.

Masca este obligatorie în toate spațiile închise, iar, potrivit art 6, al 5 din Hotărârea nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, este permisă participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat la Realitatea Plus că ar fi vorba despre o cu totul altă situație față de ceea ce se poate vedea din fotografie, dar nu a precizat despre ce ar putea fi vorba. Acesta a spus că regretă incidentul și că mesajul pentru populație este să se respecte regulile de protecție date de autorități pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Marcel Ciolacu acuză, într-o postare pe Facebook, guvernul Orban că ”folosește poliția în scopuri politice”.

Orban și ai săi folosesc Poliția Română în scopuri politice. Este o rușine!Asta arată cât de disperați sunt și cât de jos au ajuns! Nu am văzut nicio conferință de presă a Poliției atunci când Orban și miniștrii săi beau și chefuiau la guvern în timp ce românii erau închiși în case. Nici când liderii PNL făceau paranghelii și reuniuni politice cu sute de persoane.

În fapt, lucrurile stau așa: județul Buzău este în scenariul verde, fapt pentru care este permisă operarea restaurantelor la interior. De asemenea, conform legii, la masă nu este obligatorie purtarea măștii. Am luat masa împreună cu familia mea, iar, la un moment dat, au venit mai mulți colegi la masă cu noi. Știu că nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru, chiar și pentru câteva minute”, spune Ciolacu.

Liderul PSD adaugă că a transmis astăzi dimineață poliției toate datele celor care au fost la masă și că va plăti amenda.

Inspectoratul de Poliție Județean Buzău a transmis că efectuează o anchetă în această situație și că au fost deja sancționate trei reprezentanți ai localului.

În urma unor sesizări, cu privire la eventuale încălcări ale normelor sanitare în vigoare în incinta unei unități turistice din județul Buzău, un echipaj de poliție s-a deplasat la locația indicată, pentru a face verificări în sensul celor sesizate și pentru a lua măsurile legale în situația confirmării celor semnalate. La momentul sosirii la adresă, polițiștii au constatat că în interiorul incintei se aflau 3 persoane și alte 3 erau în afara spațiului închis. S-a constatat că parte din personal nu respecta întocmai măsurile de protecție individuală. Astfel, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, conform Legii nr. 55/2020 privind privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Având în vedere și imaginile apărute în spațiul public, polițiștii continuă verificările pentru a stabili cu exactitate derularea activităților la locația operatorului economic și dispunerea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Buzău.

Potrivit datelor prezentate de Realitatea Plus, la sosirea echipajului poliției, grupul surpins în imagine nu se mai afla la masă. Marcel Ciolacu ar fi fost deja contactat de polițiști, iar acesta le-ar fi furnizat toate datele persoanelor cu care s-a aflat la masă.

Legea 55/2020 prevede sancțiuni pentru nerespectarea regulilor, și anume de amenzi de până la 2.000 de lei, potrivit art. 65 lit. h.

XS
SM
MD
LG