Linkuri accesibilitate

Întrebări și răspunsuri despre COVID-19


Un articol realizat de Centrul European de Prevenirea și Controlul Bolilor. Varianta originală a articolului, în limba engleză, este AICI.

1. Care sunt simptomele infecției cu COVID-19

Cel mai frecvente simptome raportate clinic în cazuri confirmate sunt: febra (88%), urmată de tuse uscată (68%), oboseală (38%), producție de spută (33%), dificultăți de respirație (19%), dureri de gât ( 14%), dureri de cap (14%) și dureri musculare (15%). Simptomele mai puțin frecvente sunt diareea (4%) și vărsăturile (5%).

Estimările curente sugerează o perioadă mediană de incubație de la cinci la șase zile pentru COVID-19, cu o perioadă de la una până la 14 zile. Un studiu recent de modelare a confirmat că rămâne prudent să se considere perioada de incubație ca fiind de cel puțin 14 zile.

2. Unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții?

În general, persoanele în vârstă și cele cu condiții de sănătate de bază (hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice și cancer) sunt considerate mai expuse riscului de a dezvolta simptome severe.

3. Copiii riscă să fie infectați?

Boala la copii pare a fi relativ rară și ușoară. Un studiu amplu din China a sugerat că puțin peste 2% din cazuri au sub 18 ani. Dintre aceștia, mai puțin de 3% au prezentat simptome severe sau critice.

4. Ce ar trebui să fac dacă am avut contact strâns cu cineva care are COVID-19?

Anunțați imediat autoritățile din domeniul sănătății publice din zona dvs., care vă vor oferi îndrumări cu privire la izolare și carantină. Dacă prezentați simptome, trebuie să vă adresați Direcției de Sănătate Publică, menționând că ați luat legătura cu cineva cu COVID-19.

5. Există un vaccin împotriva virusului? Cât durează pentru a dezvolta un vaccin?

În prezent, nu există vaccinuri împotriva coronavirusului uman SARS-COV2, virusul care provoacă COVID-19. Acesta este motivul pentru care este foarte important să preveniți infecția și să opriți răspândirea virusului, prin respectarea măsurilor de distanțare socială.

Dezvoltarea vaccinurilor necesită timp. Mai multe companii farmaceutice fac cercetări pentru un vaccin. Cu toate acestea, va dura câteva luni sau ani înainte ca orice vaccin să poată fi utilizat pe scară largă, trebuie să fie supus unor teste ample pentru a-i determina siguranța și eficacitatea.

6. Sunt protejat împotriva COVID-19 dacă am avut vaccinul antigripal anul acesta?

Gripa și virusul care provoacă COVID-19 sunt două virusuri foarte diferite, iar vaccinul antigripal sezonier nu vă protejază împotriva COVID-19.

7. Care este riscul infecției cu COVID-19 de la contactul cu animalele de companie și alte animale?

Mai multe tipuri de coronavirusuri pot infecta animalele și pot fi transmise altor animale și oameni. Nu există nicio dovadă că animalele de companie (de exemplu câini sau pisici) prezintă un risc de infecție pentru om. Ca o precauție generală, este întotdeauna înțelept să respectați principiile de bază ale igienei atunci când intrați în contact cu animalele.

8. Cât va dura această pandemie?

Din păcate, nimeni nu știe cât va dura și cum se va desfășura pandemia. Avem de-a face cu un virus nou și, prin urmare, există multe necunoscute. De exemplu, nu se știe dacă transmiterea va scădea în mod natural în timpul verii, în emisfera nordică, așa cum se observă pentru gripa sezonieră.

9. Cum pot evita să mă infectez?

Virusul intră în corp prin ochi, nas și/sau gură, de aceea este important să evitați atingerea feței cu mâinile nespălate. Se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau curățarea mâinilor cu soluții sau geluri pe bază de alcool. De asemenea, se recomandă să stați la 1 metru sau mai mult de persoanele infectate cu COVID-19 care prezintă simptome, pentru a reduce riscul de infecție prin picături respiratorii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG