Linkuri accesibilitate

Intrarea Bulgariei în Schengen nu a oprit „băieții în negru” de la vămi. Acum, ei strâng banii prin „coada de așteptare virtuală”


Un camion traversează podul peste Dunăre, la Ruse, între Bulgaria și România (fotografie de arhivă).
Un camion traversează podul peste Dunăre, la Ruse, între Bulgaria și România (fotografie de arhivă).

În timp ce un șofer de camion conduce în Bulgaria spre România, chiar înainte de frontieră, cineva îl redirecționează către o parcare cu plată. Ce se întâmplă cu această practică vicioasă acum că Bulgaria este pe deplin în Schengen?

Camioane redirecționate către o parcare cu plată de la granița Bulgariei cu România – de ani de zile, șoferii raportează această problemă la punctele de trecere a frontierei bulgare.

De această practică beneficiază persoane și companii cărora statul le-a delegat în trecut controlul altor activități profitabile la frontieră.

De la 1 ianuarie 2025 însă, Bulgaria este în Schengen, la fel și România, iar traversarea graniței între cele două țări ar trebui să fie liberă.

Încă mai există controale la frontieră, dar acestea sunt aleatorii, pentru o mică parte din cei care traversează. Cozi nu mai sunt.

Cu toate acestea, șoferii de camioane sunt în continuare deturnați către parcarea cu plată. Au de beneficiat ceiași „băieți în negru” și aceleași companii.

Pe 3 ianuarie, televiziunea bulgară Nova TV a difuzat un reportaj care arăta cum sunt oprite camioanele înainte de granița cu România, la Ruse, iar șoferilor li se cere să arate un număr de la așa-numita coadă virtuală.

Un astfel de număr poate fi luat de la o parcare cu plată administrată de o companie privată. Iar persoanele care opresc camioanele sunt angajați ai acestei companii.

Acest lucru s-a mai întâmplat și la alte puncte de trecere a frontierei, nu numai la Ruse, unde parcările pentru camioane funcționează într-un mod similar.

„Coada de așteptare virtuală”

Reportajul Nova TV a arătat că șoferii de camioane de la Vama Ruse au fost îndrumați către o parcare cu plată înainte de granița cu România.

Acolo, li se dă un număr pentru așa-numita coadă virtuală - un sistem de gestionare a traficului care prevede ca fiecare șofer să primească un număr și să își aștepte rândul pentru a trece frontiera.

Totul este administrat de societatea care se ocupă de parcare.

Înregistrarea video a televiziunii bulgare arată o ceartă între un angajat al parcării și un șofer.

„Intră, dă-mi numărul tău și vei intra fără probleme”, spune angajatul.

„Suntem în Schengen [de la 1 ianuarie] și trebuie să mă duc în parcări pentru a mă înregistra”, răspunde șoferul.

Bulgaria și România au devenit membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen la 1 ianuarie, eliminând astfel controalele obligatorii la frontieră.

Există încă controale la frontiera dintre cele două țări, dar acestea nu sunt efectuate pentru toți cei care trec frontiera, ci în mod aleatoriu.

Pe podul peste Dunăre de la Ruse, dintr-un total de patru rute pentru camioane, două sunt deja libere pentru trecere, iar celelalte două vor fi utilizate pentru inspecții, dacă este necesar, a declarat administrația regională.

Autoritățile preconizează că inspecțiile vor viza între 5 și 10% din traficul de tranzit, în principal pentru camioanele din țările din afara UE.

După reportajul Nova TV, mașina în care se aflau persoanele care opreau camioanele și le cereau un număr de la coadă a fost alungată, a completat administrația regională din Ruse.

Pe 6 ianuarie, primarul orașului Ruse, Pencho Milkov, și guvernatorul regional, Dragomir Draganov, au declarat că așa numita coadă de așteptare virtuală va funcționa pe viitor doar în condiții de trafic intens.

În absența unei cozi, camioanele vor trece prin punctul de trecere a frontierei fără a se înregistra în sistemul virtual de parcare tampon, au adăugat ei.

Însă, cum o nouă etapă a renovării Podului peste Dunăre începe miercuri, pe 8 ianuarie, este de așteptat să creeze blocaje în trafic.

Ministrul de interne bulgar, Atanas Ilkov, a declarat duminică la bTV că acest lucru ar putea duce la o reluare a cozii virtuale. „Până în momentul în care reparațiile vor fi reluate. Atunci vom reinstitui ordinul”, a declarat Ilkov.

Acestea nu sunt primele semnale că șoferii sunt deviați către parcarea din Ruse. O anchetă a ONG-ului Fondul Anticorupție (ACF) din 2023 a dezvăluit o astfel de practică.

Parcarea din Ruse este deschisă din 2023. A fost construită pe o proprietate municipală, dar este administrată de o companie privată care face profit de pe urma activităților sale. Aceeași companie, Tir Parking Ruse, a primit de la municipalitatea din Ruse dreptul de a gestiona așa-numita coadă virtuală.

Furnizarea unui număr de coadă este gratuită, dar șoferii trebuie să plătească utilizarea parcării: 15 leva (aproape 40 de lei) pentru transportatorii bulgari și 25 de euro pentru transportatorii străini.

Autoritățile locale insistă că plata pentru parcare nu este o condiție prealabilă pentru obținerea unui „număr de coadă”.

Cu toate acestea, ancheta organizației ACF a arătat că șoferii erau efectiv forțați să treacă prin parcare. De asemenea, transportatorii din România au raportat în trecut această practică, și nu numai la Ruse.

Există parcări tampon similare la granița cu România, la Vidin, precum și la Captain Andreevo și Lesovo, la granița cu Turcia.

Acuzațiile privind utilizarea forțată a parcărilor sunt repetate, iar toate urmele conduc la aceleași persoane și companii cărora statul le-a delegat controlul asupra activităților profitabile de la frontieră.

Cine câștigă

Parcarea din Ruse este deținută de compania „Tir Parking Ruse”. 40% din firmă este proprietatea unei societăți a Aneliei Lazarova, care apare în acte și ca manager.

Restul de 60% este deținut de două societăți al căror administrator este Emil Herssev, finanțist și fost subguvernator al Băncii Naționale Bulgare (BNB).

Herssev a declarat pentru Europa Liberă Bulgaria că firmele pe care le reprezintă au „doar interese financiare” și nu sunt direct implicate în organizarea activității firmei Tir Parking Ruse.

În schimb, societatea „Tir Parking Ruse” nu a oferit vreun răspuns la întrebări până la momentul publicării acestui articol.

Compania nu a prezentat un raport financiar anual și nu este clar ce venituri și cheltuieli are.

Emil Herssev, prin intermediul unei alte companii pe care o are, deține o participație în compania „IBTT”.

Firma IBTT deține parcările de la punctele de trecere a frontierelor Căpitan Andreevo și Lesovo, de la granița cu Turcia.

Cealaltă companie care deține o participație în IBTT este deținută de Razmig Chakaryan, cunoscut sub porecla „Ami”.

O investigație a site-ului BIRD din 2022 l-a legat pe Chakaryan de un alt caz al unei companii private (Eurolab 2011) care a primit fără concurs controlul unei operațiuni profitabile la punctul de control Căpitan Andreevo.

Este vorba despre controalele de laborator - testarea obligatorie a produselor alimentare care intră în Uniunea Europeană prin frontierele sale externe. Acesta a fost atribuit fără concurs companiei private Eurolab 2011.

Încercarea guvernului lui Kiril Petkov din 2022 de a readuce această activitate în atribuțiile statului bulgar a dus la dezvăluiri despre mită oferită și amenințări.

Polițiștii de frontieră patrulează în zona punctului de trecere a frontierei „Căpitan Andreevo”.
Polițiștii de frontieră patrulează în zona punctului de trecere a frontierei „Căpitan Andreevo”.

Ancheta BIRD a descoperit, de asemenea, legături cu Christoforos Amanatidis-Taki, căutat de Interpol în trecut pentru implicare în crima organizată.

Parcarea din Vidin este deținută de societatea Danubia Logistic Vidin a lui Gorancho Cvetkovski, un cetățean macedonean care nu are o experiență anterioară în afaceri.

O anchetă comună a BIRD și a publicației macedonene Laboratory for Investigative Reporting a constatat că, atunci când a cumpărat compania, Cvetkovski lucra ca șofer pentru o filială din Macedonia de Nord a holdingului Minstroy al omului de afaceri bulgar Nikolay Valkanov.

Dar Cvetkovski a achiziționat compania de la un alt proprietar și anume compania „Parking Captain Andreevo”. În documentele oficiale, aceasta menționează ca adresă de corespondență parcarea Căpitan Andreevo, iar potrivit unei investigații Capital, compania este operatorul acestei parcări.

În septembrie 2024, prim-ministrul interimar Dimitar Glavchev a însărcinat mai multe instituții să inspecteze parcările. Aceasta a fost finalizată, dar se pare că nu au fost constatate încălcări.

Europa Liberă Bulgaria a întrebat Consiliul de Miniștri (Guvernul Bulgariei) care au fost rezultatele inspecției.

Răspunsul laconic precizează că s-a recomandat elaborarea unei „abordări cuprinzătoare pentru gestionarea” frontierelor și a traficului de camioane.

Articol preluat de la Europa Liberă Bulgaria

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG