Sâmbătă, Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) au căzut de acord asupra unei alianțe electorale ce se va numi „Alianța 2020 - USR+PLUS”.
Cele două partide vor înainta la alegerile europarlamentare o listă comună de candidați care va fi deschisă de Dacian Cioloș. liderul PLUS, și Cristian Ghinea din partea USR.
„Comitetul Politic al USR tocmai a votat alianţa electoralală USR - PLUS. O zi de dezbateri. Intense. Acum începe. Se naşte forţa care va mătura PSD. Alianţa se va numi "2020 USR - PLUS". Din nou în aceeaşi echipă cu Dacian. Vom deschide lista Alianţei. Mândru”, a anunţat Cristian Ghinea.
„S-a născut principala forţă de opoziţie: Alianţa 2020 USR+PLUS. Proiectul nostru e România. Acum ai cu cine!“, a anunţat Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Dacian Cioloș a anunțat că noua alianță are ca scop să preia guvernarea și să le ofere românilor o alternativă la actuala coaliție PSD-ALDE.
Lista comună ar fi compusă din 1. Dacian Cioloș, președintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoș Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Nicolae Ștefănuță (USR), 6. Vlad Botoș (USR), 7. Ramona Strugariu (PLUS), 8. Vlad Gheorghe (USR), 9. Alin Mituță (PLUS), 10. Anamaria Naomi Reniuț (PLUS), 11. Valeriu Nicolae (PLUS), 12. Oana Țoiu (PLUS), 13. Radu Ghelmez (USR), 14. Liviu Iolu (PLUS), potrivit agenției Mediafax.
Liderul USR, Dan Barna a declarat că, deocamdată, nu se pune problema unei alianțe și cu Partidul Național Liberal.
Surpriza lui Cioloș - sau tactică de negociere
După ce presa scrisese, citând surse din USR, că unii ar fi nemulțumiți de algoritmul de alocare a locurilor pe liste la alegerile europarlamentare, cu Dacian Cioloș în fruntea unei posibile liste comune, liderul PLUS a făcut o declarație surprinzătoare.
„A fost solicitarea USR. Eu sunt dispus să ies de pe liste dacă este nevoie”, a spus Cioloș sâmbătă.
Asta după ce, la alcătuirea listelor din interiorul PLUS, Cioloș afirma că „(...) participarea mea în alegerile europarlamentare mi se pare un element cheie pentru a contribui la un succes PLUS, care vor da tonul pentru ceea ce se va întâmpla mai departe”.
În aceeași declarație, din data de 22 ianuarie, Cioloș spunea însă că el nu va pleca din România. „Am intrat în politică nu pentru a ma întoarce la Bruxelles, pentru că dacă îmi doream rămâneam acolo, nu veneam în România să înființez un partid”, declara liderul PLUS.
El spunea că „pot să renunț mai devreme sau mai târziu la mandat, pot să îl duc până la capăt”. Și că va candida și la alegerile parlamentare din 2020.
Nu e prima dată
Antologică va rămâne determinarea lui Dacian Cioloș cu care susținea că el nu candida la alegerile parlamentare din 2016. Deși, într-adevăr, numele său nu se găsea pe nicio listă, atât PNL, cât și USR, afirmau deschis că, dacă ar fi avut majoritate în urma votului, i-ar fi cerut lui Cioloș să fie premier în continuare.
Chipul lui Dacian Cioloș se afla chiar pe afișele electorale ale PNL. Întrebat despre asta, Cioloș afirma atunci că poza ar fi fost folosită fără permisiunea sa.
Iar într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Cioloș preciza, cu trei săptămâni înainte de alegerile din 2016, că el nu avea încredere nici în PNL, nici în USR.